т 29 юли 2022 г., когато Община Русе е получила

...
т 29 юли 2022 г., когато Община Русе е получила
Коментари Харесай

С увъртания БСП кметът на Русе косвено потвърди, че изтърбушването на генералното консулство на РФ е извършено от руснаците

т 29 юли 2022 година, когато Община Русе е получила назад ключовете от постройката на някогашното Генерално консулство на Руската федерация в града и до този миг парцелът се е намирал под 24-часово видеонаблюдение. То не е записало нанасяне на вреди от " трети лица ". Това демонстрират отговори на въпроси, заложени на кмета на града Пенчо Милков (БСП) от общинския консултант Владо Владов (ВМРО - България на регионите).
 
Питането е отправено във връзка на изявленията за това, че след освобождението на постройката от нея са липсвали каси на вратите на спалните пространства и огромна част от мебелите. Това може да значи само, че вредите по обзавеждането на постройката са били нанесени при напускането й от съветския консулски екип. От отговорите на Пенчо Милков излиза наяве още, че Община Русе не е съставила приемо-предавателни протоколи нито през 1994 година при отдаването на постройката чартърен за потребностите на съветското консулство в града, нито при напускането му от чиновниците на задачата.
 
" От връщането на парцела до сегашния миг той се охранява, като е обезпечено 24 часово видеонаблюдение ", написа в отговорите. " Не са открити вреди, нанесени от предишен наемател или от трето лице по общинското имущество. Предполагаемите двиижими движимости, изчезнали от парцела, не са общинско имущество ", написа още Пенчо Милков.
 
Информацията, предоставена на съветника от кмета на Русе, е много спорна. В нея се твърди, че " не дават отговор на истината изказванията, че Консулството " е изтърбушено и съставлява печална панорама, след което се прецизира, че " е установена липса на 4 броя каси и порти, както и на кухненско обзавеждане (шкафове) ". Въпреки това в отговорите на заложените въпроси, подписани от Пенчо Милков, се споделя, че недвижимият парцел от над 5 дка с намиращите се в него 3 здания бил в положително общо положение.
 
 Състоянието на бившето съветско консулство в Русе, откакто е била напусната от личния състав му Състоянието на бившето съветско консулство в Русе, откакто е била напусната от личния състав му Източник: В. Утро
" Сградата и пространствата са в добър тип, както и детайлите на обзавеждането, налично в обособените пространства ", написа още в отговорите. Но от тях научаваме също, че в архива на Община Русе не са открити документи, удостоверяващи положението й при напускането на последния съветски консулски екип.
 
Снимки, оповестени от локалния в. " Утро " демонстрират, че от постройката са изнесени освен касите на вратите и кухненски шкафове, само че и умивалници, душове и смесители от баните. Консулството в Русе, както и това във Варна бяха закрити, откакто на 28 юни 2022 година тогавашният министър председател Кирил Петков разгласи, че от България ще бъдат изгонени 70 съветски дипломати, включително и консулите в двата града.
 
 Състоянието на бившето съветско консулство в Русе, откакто е била напусната от личния състав му Състоянието на бившето съветско консулство в Русе, откакто е била напусната от личния състав му Източник: В. Утро
За да бъде задоволено настояването на някогашния Съветски съюз за разкриване на консулство в Русе преди 1989 година е била закрита една от детските ясли, а постройката е била преустроена в консулски пространства. След това тя е била предоставена на съществувалото по това време Бюро за обслужване на дипломатическия корпус.
 
До 1992 година парцелът е бил ръководен от държавната конструкция. Договор за наемането на постройката след разпадането на някогашната Съюз на съветските социалистически републики (Съюз на руските социалистически републики) е бил подписан едвам на 8 юни 1994 година, като в това време тя е станала общинска благосъстоятелност. Документът е бил " за отдаване чартърен посредством целево настаняване за продължение на наемните връзки ", като Община Русе е влезнала в качеството си на хазяин при заварени връзки.
 
Във всички документи и протоколи, налични в архивите на Община Русе, обаче е било отразено само общото положение на постройките, предмет на наемни правни отношения, само че не и тяхното обзавеждане. Причината за това била, че в салдото на Община Русе са били заведени като дълготрайни материални активи само постройките, предмет на акта за общинска благосъстоятелност, без движимите движимости.
 
" Преустройството на постройката от ясла в консулски пространства, както обзавеждането и всички съпътстващи действия са вършени за задачите на съществуването на консулството, написа в отговорите на Пенчо Милков до съветника Владо Владов. По тази причина Община Русе като следващ притежател на парцела не може да има каквито и да е било искания към консулството или изпращащата го страна ".
 
Това би трябвало да значи, че даже и възможна инспекция да откри, че касите на вратите и мебелите са изнесени от постройката при напускането на съветския консулски екип, локалната администрация няма да може да претендира за Обезщетение или възобновяване на вредите.
 
" Какви и какъв брой на брой движими движимости (е имало в сградата), както и какво е било положението на спалните пространства на консулството по време на прилагане на парцела от дипломатите Община Русе няма данни ", изяснява Пенчо Милков.
 
" Съгласно текстовете на Виенската спогодба консулските пространства са неприкосновени. Органите на приемащата страна (какъвто е Община Русе) могат да влизат в тази част на консулските пространства, която се използува извънредно за работа на консулството, единствено със единодушие на шефа на консулството, на несъмнено от него лице или на шефа на дипломатическото посланичество на изпращащата страна ", написа още в отговорите.
 
По тази причина чиновниците на Община Русе, извършващи надзор по договорите за наем били допускани само до фоайето на постройката и офиса на генералния консул. 

Източник: Дневник
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР