СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за глобален риск от епидемия от

...
СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за глобален риск от епидемия от
Коментари Харесай

СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за глобален риск от епидемия от морбили


СЗО и УНИЦЕФ предизвестяват за световен риск от зараза от морбили. Причината – спад във имунизационното покритие.

В международен мащаб случаите на болестта са се нараснали с съвсем 80% през първите два месеца на 2022 година, съпоставено със същия интервал предходната година.

Спад във имунизационното покритие против морбили се регистрира и у нас. През 2011 година съвсем 95% от децата са били ваксинирани против болестта. Миналата година обсегът е понижен до 88%.

Майка на три деца, Росица Попова споделя, че педиатърът им е сложил всички наложителни и някои целесъобразни ваксини.

„ Ваксините, като част от напредъка на медицината, са съдействали за по-продължителния и по-качествен живот на популацията. Когато взема решение да имунизирам детето си, вземам решение да предпазя него, фамилията си и дребния обществен кръг, в който детето живее “, съобщи тя.

Педиатри предизвестяват, че спадът във имунизационното покритие, изключително при мощно заразни заболявания като морбили, крие риск и на самостоятелно равнище.

„ Това са остри инфекциозни болести с доста тежка клинична картина, изключително когато се случат в ранна детска възраст. Не бива да разрешаваме заболяване, което е ваксинопредотвратимо, още веднъж да се популяризира необятно “ съобщи доктор Деница Даскалова.

Има родители, въпреки и малко, отказващи да ваксинират децата си.

„ Отговорността за това, че той слага в риск личното си дете и всички останали към него, е негова. Така че здравните управляващи би трябвало да търсят отговорност от тези хора “, добави доктор Даскалова.

На фона на намаляващото имунизационно покритие през последните 10 година, през предходната година санкционираните родители са едвам осем, споделят от здравното министерство. От СЗО акцентират, че съответно при морбили обсегът би трябвало да е над 95%, с цел да не се стига до епидемии.

„ Министерство на здравеопазването и РЗИ би трябвало да положат старания да убедят хората какъв брой е значимо да имунизират децата си, тъй като в противоположен случай в действителност можем да станем очевидци на един подем на всички тези болести, които са били камшик за обществото “, съобщи ръководителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски.

От здравното министерство не регистрират увеличение на случаите на морбили в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР