СЗ Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт

...
СЗ Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт
Коментари Харесай

Прокуратурата даде на съд несебърски следовател заради натиск върху полицаи

СЗ „ Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) против Иван Христов - следовател в Следствен отдел при Окръжна прокуратура гр. Бургас – ТСО гр. Несебър, по две обвинявания за упражнена насила от негова страна по отношение на двама полицейски чиновници от районно управление (на МВР) „ Полиция ” – Несебър при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Бургас, група „ Охрана на публичния ред ” към бранш „ Охранителна полиция, оповестява Прокуратурата.
Наказателната отговорност на Христов била ангажирана по тази причина, че на 07.06.2016 година в гр. Несебър, к.к. „ Слънчев бряг “, Област Бургас, злоупотребявайки с властта си в качеството на следовател е принудил всеки от двамата полицейски чиновници да извърши нещо обратно на волята им - да не изпълнят служебните си отговорности и да не подхващат дейности по работа по отношение на подаден сигнал за осъществено закононарушение.
Обв. Христов бил дълготраен следовател в Следствен отдел при Окръжна прокуратура гр. Бургас – ТСО гр. Несебър и по този мотив бил служебно прочут на чиновниците на полицията в гр. Несебър. Той постоянно споменавал пред полицейските чиновници, че в пълномощията му е да води следствия по подадени сигнали против тях и по негова преценка „ може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите “, споделя прокуратурата.
Държавното обвиняване твърди още:
" Същевременно обв. Христов бил прочут и като директно зает с активността на заведението „ Вира Тики Бар “ в к.к. „ Слънчев бряг “. Заведението било благосъстоятелност на брачната половинка му, само че действително с активността му се занимавал обвиненият, като съвсем непрекъснато бил на територията му.
Около среднощ на 06 юни 2016 година заведението „ Вира Тики Бар “ било посетено от немски екскурзиант, който имал персонални връзки с диджея. При извършения сред двамата диалог, зародил спор и немският жител си тръгнал малко след среднощ като декларирал, че ще уведоми полицията.
На няколко метра по алеята пред бара го настигнал обв. Христов и го напръскал със спрей, след което няколко индивида го нападали, нанесли му голям брой удари и му лишили персонални движимости. След това се отдръпнали към вътрешността на заведението.
Случайни минувачи станали очевидци на случая и незабавно подали сигнал на телефона за незабавно реагиране 112 за нанесен побой в резултат, на който потърпевшият е оставен в безпомощно положение на крайбрежната алея.
На подадения сигнал се отзовал полицейски екип на РУП Министерство на вътрешните работи – Несебър, в състав от двама полицейски чиновници.
Те открили очевидците на случая и снели пояснения от тях, като възприели ситуацията като налагаща незабавни процесуално-следствени дейности по реда на член 212 ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс.
Още при идването им на местопроизшествието ги чакал обв. Христов, който те познавали като авторитетен следовател от Следствената работа.
През цялото време, до момента в който полицейските чиновници изяснявали ситуацията, той се намесвал в работата им, давал инструкции какво да запишат в докладната бележка, изложил своята версия за събитията и дискредитирал очевидците - очевидци, като твърдял, че са в нетрезво положение. След това настоял да не се отразява наличието му на местопроизшествието.
Съобразявайки служебното състояние, вербалния напън и директната му интервенция в хода на осъществяваната от тях инспекция, а също и опциите на Иван Христов като следовател да им навреди, като засегне тяхната професионална реализация, вместо да изпълнят служебните си отговорности като рапортуват за осъществено закононарушение от общ темперамент, с цел да дойде на място проверяващ служител на реда и стартира досъдебно произвеждане, служителите на реда приключваили инспекцията с докладна бележка, в която изложили незадълбочено установеното и то без да опишат главното – наличието на Иван Христов, неговите пояснения и дейна интервенция в дейностите им.
Съзнавайки противоправността на дейностите на обв. Христов и обстоятелството, че отразеното в направената от тях докладна бележка не дава отговор на обективната истина и вътрешното им разбиране, полицейските чиновници устно уведомили своите директни ръководители за събитията.
В резултат на това неотложно било формирано досъдебно произвеждане по случая.
Използвайки качество си на следовател в СлО- ОП-Бургас и за да уреди своите, и на лицата от личния състав на заведението „ Вира Тики Бар “ ползи обв. Христов злоупотребил с властта си и упражнявайки устен напън върху полицейските чиновници ги принудил да не изпълнят с целокупност служебните си отговорности.
Ако бъде приет за отговорен по по този начин повдигнатите му две обвинявания Христов може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години.
Към сегашния миг по отношение на обв. Христо в взета мярка за неотклонение „ подписка “. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР