Сюжетът отдавна е излязъл от границите на някакво нормално функциониране

...
Сюжетът отдавна е излязъл от границите на някакво нормално функциониране
Коментари Харесай

Христо Христев : Трябва ни конституционна реформа, която да разплете порочните зависимости

" Сюжетът от дълго време е излязъл от границите на някакво обикновено действие на правосъдната власт, на Висш съдебен съвет или на естественото действие на самата прокуратура. Много ми е мъчно да върша прогнози, тъй като огромна част от протагонистите на тази сага не се движат в границите на закона ". Това разяснява пред БНР Христо Христев, учител по право на Европейския съюз в СУ " Св. Климент Охридски ". 
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 310
" Доколкото има открити инспекции в границите на прокуратурата, въпреки това доколкото беше обявено, че стартира и инспекция от страна на Инспектората на Висш съдебен съвет - не би следвало преди те да бъдат приключени, Висш съдебен съвет да преглежда и да се произнася по импортираните 2 претенции за премахване на основния прокурор с оглед на претендирани в тях несъвместими с неговия статус дейности ".

С оглед на досегашната работа на Инспектората не чакам нещо изключително значително да се случи, сподели Христев в предаването " Преди всички ". И добави:

" За мен в настоящия си състав Инспекторатът на Висш съдебен съвет се е потвърдил като доста добра маша на статуквото в правосъдната система ".

Според него изказванията на Иван Гешев в първата конференция след завръщането му от Съединени американски щати не са съвместими с държание на главата на прокураурата, което би трябвало да пази и развива престижа на правосъдната власт. 

" Квалификациите във връзка с народни представители и изобщо целият жанр на това изявление е догадка на уронване на престижа на правосъдната власт ". 

По думите му върховете на правосъдната власт са оплетени в тежки зависимости от политически среди и от други сенчести кръгове. Доказателство за това е сюжетът, който следим, означи той.

" Ако е останал някакъв здрав разсъдък и придържане на задоволително доста членове на Висш съдебен съвет към това, което допуска закона, несъмнено, че те би трябвало да се занимаят с въпросите, които повдига този сюжет. За мен всичко това слага на тестване разбирането ни за границите на разсъдъка и за рамките на парадокса, в който е българската действителност и в частност правосъдната система ". 

Според него средата не е благосклонна за едно независимо, беземоционално и по закон решение на тази рецесия. 

" Ние сме в извънредно неприятна и грозна фаза на рецесия на разпад на това, което назоваваме правова страна. Изходът е по посока на добре осмислена, добре преценена като резултат конституционна промяна, която някак да разсече гордиевия възел на заплитането на всички тези порочни зависимости ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР