Systemsprenger“ / System crasher е името на втория женски филм

...
Systemsprenger“ / System crasher е името на втория женски филм
Коментари Харесай

Берлинале 2019: Грешка в системата

„ Systemsprenger “ / „ System crasher ” е името на втория женски филм с премиера в главната категория на Берлинале, който положително ни връща в познатия темп и дух на фестивала. Името му може мъчно да бъде преведено на български с една дума. Образно казано, това е определение за човек, който не може да бъде част от системата и не може да бъде арестуван от нея на едно място. Systemsprenger е термин, който се употребява за хора с изключително държание, с които „ системата “ т.е. институциите не могат да се оправят. В следствие тези хора постоянно биват напълно отритнати от обществото и пропадат до личното си саморазрушение.

Дебютният филм на германката Нора Фингшейд несъмнено ще възбуди доста бурни полемики в Германия, тъй като точно тук тази тематика е от изключително значение. Сниман с най-малък бюджет, с доста добре подбрана музика, страхотна основна детска роля и натурална игра от страна на всички други артисти.

Лентата споделя за деветгодишно момиче, което има нападателни пристъпи и мъчно позволява хора до себе си. Майката е оставила обществените институции да поемат грижата за детето. То бива прехвърляно от една институция на друга, до момента в който към този момент никой не желае да го одобри при себе си. Основното обръщение на кино лентата е, че без значение от всичко, майката единствена на този свят може да помогне на детето си. Това е по този начин единствено, в случай че тя желае да го направи.
Режисьорката прекарва дълго време в изследвания за съответното разстройство, което основната героиня има и това си проличава по безапелационната интерпретация на актрисата.

Красотата на кино лентата се крие в това, че основава доста меродавен психически портрет на обществените служащи – хора, които освен физически, само че и прочувствено въвличат себе си в работата с пациентите си. Понякога границата може да бъде доста тънка и рискова както филмът демонстрира.

Надявам се филмът да стигне до България, тъй като може да даде доста храна за размисъл. За в този момент дръзвам да настоявам, че това е първият сериозен претендент за Златна мечка 2019 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР