Сьомгата е сред рибите най-щедрите на омега-3 мастни киселини и

...
Сьомгата е сред рибите най-щедрите на омега-3 мастни киселини и
Коментари Харесай

Сьомга на скара с гарнитура от гъби и леща

Сьомгата е измежду рибите най-щедрите на омега-3 мастни киселини и е извънредно потребна за здравето ни като цяло. Помага за сърцето, кожата и косата, а неотдавна стана ясно, че защищава мозъка ни от вредите, които му нанася мръсният въздух.
 Ядки, цитруси, горски плодове, риба и зеленолистни зеленчуци - суперхраните на 2021 година
Кои са суперхраните на 2021 година

Героите и в нашата кухня тази година

За да се възползваме оптимално от редицата плюсове на тази риба, ние я подготвяме на скара. А кулинарният гуру Гордън Рамзи я сервира с гарнитура от гъби и леща. Ето и рецептата му, която общително споделя в книгата си Ultimate Fit Food:

Какво ни би трябвало
200 гр. леща 1 дафинов лист 2 стръка прясна мащерка 800 мл. зеленчуков бульон (или вода) 1 с. л. зехтин 200 гр. печурки, ситно нарязани 200 гр. гъби Портобело, на тънки и едри резени 2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани 4 x 100 гр. филета от сьомга (по опция - дива) 100 гр. листа от рукола Морска сол и прясно надробен черен пипер
За дресинга
1 скилидка чесън, обелена и ситно нарязана 2 с. л. оцет от бяло вино 1 ч. л. едрозърнеста горчица 1 ч. л. мед 1 с. л. зехтин 1 с. л. вода  Снимка 525445

Какво ги вършим

Първо се заемаме с лещата. След като я почистим, я пускаме в огромна тенджера, с цел да я сварим дружно с дафиновия лист, мащерката и бульона (или водата). Щом заври, понижаваме котлона и я оставяме да къкри 15-20 минути, до момента в който омекне.
 Боб, кафяв ориз, броколи, кисело мляко - храните, които прочистват дебелото черво
Храните, които се грижат за дебелото черво

Защото е в действителност значимо

Междувременно, в огромен тиган изсипваме зехтина и щом се нагорещи, прибавяме гъбите с щипка сол. Държим ги в него 6-8 минути, като разбъркваме понякога.

Целта е гъбите да омекнат и леко да се карамелизират. Щом реализираме този резултат, ги посипваме със ситно нарязания чесън. Продължаваме в същия дух още 2 минути, след което махаме тигана от котлона.
 Снимка 525451

Връщаме се още веднъж към лещата, само че откакто е подготвена. Отцеждаме я добре и махаме билките, с които сме я сварили. Взимаме огромна купа и я смесваме с гъбите, като внимаваме да не станат на каша.

Идва ред на дресинга. За да го приготвим, слагаме всички съставки в бездънен съд, като буркан да вземем за пример. Затваряме отвора на съда с ръка или с похлупак и хубаво разклащаме, до момента в който съставките се смесят.

Захващаме се със сьомгата директно преди да сервираме, тъй като тя става бързо и се сервира топла. Загряваме скарата на оптималната температура и запичаме рибата за 6-8 минути.
 „ Зелена богиня “ - дресингът, който ще ни направи богове на салатите
Този дресинг ще ни направи богове на салатите

Защото да хрупаме единствено нарязани зеленчуци не е окей

Преди да сервираме обаче, смесваме половината дресинг със сместа от гъбите и лещата, и я използваме за канапе, върху което слагаме изпечените филета сьомга. Поливаме ги с останалата част от дресинга и поръсваме с листата от рукола.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР