Сянката на специалния прокурор Робърт Мюлър от година тегне над

...
Сянката на специалния прокурор Робърт Мюлър от година тегне над
Коментари Харесай

Робърт Мюлър хвърля все по-мрачна сянка над Тръмп

Сянката на специфичния прокурор Робърт Мюлър от година тегне над Доналд Тръмп, който понася зле следствието на възможен скришен сговор с Русия за избирането му и не престава да твърди, че е жертва на " лов на вещици ". " Няма съглашателство ", съобщи през вчерашния ден в " Туитър " за следващ път американският президент, който упреква следователите, че обслужват демократите и водещите медии.

Той обаче индиректно провокира назначението на Мюлър на 17 май 2017 година, откакто уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше следствие на федералната полиция за съветска интервенция.

Седемдесет и три годишният Мюлър тогава беше приветстван за своята праволинейност и непоквареност, откакто 12 години беше шеф на ФБР (2001-2013 г.). Щом следствието обхвана най-близкия кръг на милиардера (трима висши членове на екипа му) обаче, Тръмп намерено настоя за оставката на специфичния прокурор или за бързо привършване на следствието, потвърждавайки, че то пречи на политическата му активност.

Въпросът за отстраняването от служба на Мюлър, дълго считан за неприкосновена територия за Конгреса, наподобява, към този момент не е табу в Белия дом. " Ако желаех да уволня Робърт Мюлър през декември (...), щях да съм го направил ", означи в туит президентът в средата на април в отговор на публикация във в. " Ню Йорк таймс ". Статутът на специфичен прокурор обаче е предпазен: той е зависещ на министерството на правораздаването и може да бъде освободен единствено от него.

За Доналд Тръмп се обрисува също доста рисковано чуване. Мюлър му изпрати в писмен тип 49 въпроса за връзките с Русия на членове на екипа му и за уволняването на Джеймс Коми, което може да се окаже корист с власт.

Разследващите се интересуват по-специално от среща през юни 2016 година в " Тръмп тауър " сред висши представители на акцията с съветска адвокатка, претендирала, че разполага с компрометиращата информация за Хилари Клинтън. Доналд Тръмп съобщи, че ще се съгласи на диалог, в случай че получи гаранции " за независимо отношение ".

Руска киберпропаганда

Подробностите в този разпит са предмет на тежки договаряния. Адвокатите на Тръмп се притесняват от импулсивността и вероятни гафове на президента. Той може да изпадне в усложнение, в случай че отговорите опонират на тези, дадени от някои хора с към този момент повдигнати обвинявания.

Руди Джулиани, някогашния кмет на Ню Йорк, включил се към адвокатския екип на президента, също изключи опасността Тръмп да бъде свикан пред така наречен огромно жури (съдебни заседатели, които вземат решение дали избран въпрос да бъде предаден на съда), в случай че откаже да бъде разпитан, защото Тръмп е предпазен от статута си на водач на страната.

Главният героизъм на Робърт Мюлър остават повдигнатите обвинявания на 13 съветски жители, включително човек, доближен на Владимир Путин, и три компании за ролята им в акцията за дезинформация в обществените мрежи през 2016 година, имала за цел да усили възможностите за победа на Тръмп.

Русия отхвърля изрично всякакво съглашателство, само че съгласно американските разследващи служби Путин стои персонално зад акцията на киберпропаганда.

Четирима членове на акцията на Тръмп от 2016 година от своя страна са преследвани от правораздаването, само че за закононарушения, които не са директно свързани с по този начин и недоказаното съглашателство.

Фотогалерия: Първата държавна вечеря, на която Тръмп бе хазаин >

Пол Манафорт, някогашен шеф на акцията, и неговият някогашен заместител Ричард Гейтс са упрекнати в укриване от данъчните служби на приходи от лобистките им действия отпреди 2016 година Генерал Майкъл Флин - консултант по националната сигурност, заставен да подаде оставка - е съден, че е излъгал във ФБР за контактите си с съветски висши представители по време на акцията.

Друг човек, който за малко беше дипломатически консултант - Джордж Пападопулос - също е с повдигнати обвинявания за лъжесвидетелстване за връзките си с съветски медиатори. Всички те сътрудничат на следователите като се изключи Манафорт, който ще бъде съден през лятото.

Холандски юрист, обвързван с Гейтс - Алекс ван дер Сван - беше наказан на 30 дни затвор, защото излъгал ФБР.
Заместник-министърът на правораздаването Род Розенстайн също си навлече неприязънта на президента неотдавна, макар че има директно въздействие върху прокурор Мюлър. Той съобщи, че неговото министерство няма да отстъпи пред закани, след както група републикански членове на Камарата на представителите приготви предложение за уволняването му. Неговият правоприемник може да няма толкоз угризения да приключи следствията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (731)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР