Сякаш живеем на две различни планети - жестоката зимна буряв

...
Сякаш живеем на две различни планети - жестоката зимна буряв
Коментари Харесай

Топла Нова година и топло начало на януари

Сякаш живеем на две разнообразни планети - жестоката зимна буряв Съединени американски щати, невиждана от десетилетия, и пролетен лъх в Европа - за образец, във Франция температури от 20 градуса.

Това е природата, тя си има личен дневен ред, самостоятелен от нашите стремежи.

А ние можем да желаеме, колкото си желаеме, снежна новогодишна нощ, само че уви, тази година това е единствено фантазия.

От друга страна, топлото време е добре пристигнало за всички енергийни сметки и пътуванията за празниците, тъй като времето ще е извънредно топло, съвсем пролетно, с най-вече сухи пътища и слънце в обособените дни. Мъгли също са вероятни към речните басейни и в котловините, имайте едно на разум.

Защо обаче нещата наподобяват пролетно на Нова година? Какво споделя науката?

Както казвата учените, широкомащабната атмосферна циркулация в региона на Северния Атлнатки и Европа по този начин се е провела, че над континента се придвижват от юг по-топли въздушни маси. Високо атмосферна налягане над Средиземноморието и Източна Европа в композиция с мощни атлантически циклони движещи се на север в Атлантика дефинират преноса на по-топъл въздух в огромни елементи от Европа.

Още по-интересното е, че тази обстановка ще се резервира освен до Нова година, само че евентуално и в дните по-късно, най-малко до към 10-ти януари.

Така че настъплението на зимата се отсрочва вероятно за втората десетдневка на януари. Но тук е значимо да кажем, че към 5 - 6 януари е допустимо да имаме у насвалежи от сняг и краткотрайно нахлуване на по-студено време.

Уените в последните години учат по този начин наречения полярен ураган и свързват развиването на зимата в Северното полукълбо с неговото положение. Според последните изявления е допустимо във втората половина от зимата, да имаме нови огнища на студени нахлувания, както над Европа, по този начин и над Съединени американски щати, поради бързо стратосферно стопляне и разделянето на полярния ураган. Да напомним, че първите три седмици на декември над Северна Европа беше по-студено и снеговито от нормалното.

Мащабното навлизане на леден въздух от Северна Канада към континенталната част на Съединени американски щати в последните дни, бе едно от най-мощнитеза последните 30 - 40 години. Температури от минус 45 градуса в Съединени американски щати се мерят доста рядко, само че това се случи прибурята Елиът. Загинаха и доста хора.

Отбелязваме, че не трябва да се търси връзка сред новогодишното стопляне в Европа с по този начин нареченото изменение на климата. Както бяхме писали и преди, снежната завивка в Северното полукълбо, при започване на зимата, бе на исторически високи равнища, невиждани от 40 година, тъй че процесите са доста по-сложни.

Като резюме можем да кажем, че ни чакат топли дни, с температури до 8 - 10 градуса над нормалните за този сезон. Това е подарък от природата в миг, когато се чудим по какъв начин да си плащаме сметките за отопление.

Винаги обаче би трябвало да имаме едно на разум, тъй като зимата занапред стартира и е допустимо през януари и феврураи да забележим и сняг, и мраз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР