сяка промяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, означава,

...
сяка промяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, означава,
Коментари Харесай

Османи: България нарушава договора с РС Македония с дебата за 24 май

сяка смяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, значи, че целият развой е подкопан. За светите братя Кирил и Методий комисията е постигнала консенсус и е дефиниран текст за това по какъв начин да се пояснява ролята им и по какъв начин да се отбелязва взаимно от двете страни. В тази връзка дебатът в българския парламент по отношение на преименуването на 24 май в Ден на българската книжовност, е в несъгласие с Договора за добросъседство и работата на комисията. Т

Това съобщи македонският външен министър Буяр Османи на конференция по отношение на взаимното българо-македонско председателство.

„ При сегашната връзка и съществено обръщение да не бягаме от отговорностите по Договора, не чакаме България да бяга от отговорностите си по член 2 за поддръжка на евроатлантическите вероятности на страната “, сподели Османи.

На въпрос дали има напън от страна на София за разрешаване на въпроса с Гоце Делчев, Османи отговори, че явно има напрежение и високо равнище на противоречие.

„ Мисля, че повода е понижената връзка през този интервал заради изборите, пандемията и другата вътрешна динамичност. Вярваме, че има място за взаимно съгласие по този въпрос. От тяхна страна съществува чувството, че Договора е изпълняван с незадоволителна динамичност, макар нашите контрааргументи, че 9 срещи за 18 месеца не са за подценяване, защото това са сложни тематики и изискват разбори “, сподели Османи.

„ Може би “ - уточни той, „ тук се разграничаваме в упованията и по тази причина желаеме първо да премахнем тези алтернативи в нашата връзка “.

„ Не имаме намерение да забавяме процеса на осъществяване, само че имаме намерение да създадем сериозна среда, която да насърчи историците и учените да намерят решения “, сподели Османи.

По отношение на чувството измежду част от обществеността, че решението на комисията ще навреди на някои ползи, Османи изрази убеждението, че всяко решение, което ще бъде реализирано като консенсус, единствено ще освободи от отрицателната сила в връзките.

„ Мисля, че би трябвало последователно да се измъкнем от неналичието на самочувствие. Ние сме член на НАТО, с решение за започване на договаряния с Европейски Съюз, и би трябвало да имаме самочувствие във връзка с всичко, което считаме за скъпо за нас и няма от какво да се опасяваме. Не би трябвало да позволяваме страсти, рецидиви от предишното и възприятието, че уникалността би трябвало да се гради на антибългарски настроения. Мисля, че това вреди на процеса ", сподели Османи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР