Beast Quake (Taylor`s Version): Концертите на турнето Eras на Суифт предизвикват сеизмична активност в Сиатъл

...
Swifties издигнаха любовта си към поп суперзвездата Тейлър Суифт на
Коментари Харесай

Swifties издигнаха любовта си към поп суперзвездата Тейлър Суифт на друго ниво - буквално разтърсвайки Земята под себе си с техните страст.

На два концерта от турнето "Eras" в Lumen Field в Сиатъл на 22 и 23 юли, Суифт и нейните фенове успяха да направят достатъчно шум и движение, за да разтърсят земята под себе си в продължение на четири последователни часа, причинявайки „бързо земетресение“, според Джаки Каплан-Ауербах, професор по геология в университета Западен Вашингтон.

Въпреки че сеизмичното събитие, причинено от концерта, не е действително земетресение, появата му все още е обект на големи любопитство както сред експертите, така и сред поп феновете, каза Каплан-Ауербах пред CBS News.

Въпреки че "Swift Quake" предизвика много шум, Каплан-Ауербах каза, че геолозите в района на Сиатъл не са непознати за концепция за тълпа или стадион, причиняващи сеизмично събитие на Lumen Field.

промъкна защитата на светците, за да отбележи критичен тъчдаун за Seahawks, подлудявайки публиката. Отговорът на публиката беше толкова силен, че разтърси земята и се регистрира на близкия сеизмометър, спечелвайки името „Звярско земетресение“.

Оттогава учените проявяват интерес към стадиона, според Каплан-Ауербах — но повече по отношение на футбола, отколкото на музикалните концерти.

Концертите на Суифт бяха регистрирани на същия сеизмометър и бяха привлечени до вниманието на професора по геология, след като потребител попита за техния „фактор на земетресение“ на страница във Facebook относно земетресенията в северозападната част на Тихия океан, модерирани от Каплан-Ауербах.

„Някой публикува това и каза: „Хей, концертът на Тейлър Суифт предизвика ли Beast Quake?“

След като погледна назад към данните, записани от сеизмометъра, Каплан-Ауербах установи, че концертът наистина е предизвикал Beast Quake, но според професора концертите на Суифт са причинили по-силно и по-дълго разтърсване.

„Действителното количество, което Земята, която се разтърси в най-силния си момент, беше около два пъти по-голяма по време на това, което наричам Земетресението на звяра (версията на Тейлър)", обясни тя. „Това също, разбира се, продължи с часове. Оригиналният Beast Quake беше празник от страна на някои много развълнувани фенове, който продължи може би 30 секунди.“

За щастие, продължилото с часове разтърсване не е имало отрицателно въздействие върху Земята, тъй като самото събитие не е действително земетресение. Но събитието може да допринесе за нашето научно разбиране за земетресенията, каза геологът.

„Това, което има потенциала да направи, е да ни помогне да разберем по-добре какво е тази непосредствена зона под стадиона – как тази геология реагира на разклащане, как вибрират сградите, как сеизмичната енергия се разпространява през тази геология", каза Каплан-Ауербах. „Това е важно за нас, защото начинът, по който сградите реагират при земетресения, често е свързан с начина, по който се тресе подземната повърхност.“

„Колкото повече знаем за това, толкова по-добре можем да проектираме сградите да бъдат устойчиви в случай на земетресения ”, добави тя.

Въпреки че много сеизмични събития, причинени от концерти или спортни събития, не са изследвани, възможно е това явление да се е случило по време на подобни събития на други места — просто може да не са били записани. Каплан-Ауербах каза, че това може да се дължи на липсата на сеизмометри в близост до много арени и стадиони, а също и защото учените не търсят непременно тази конкретна информация.

Какво направи най-много впечатление на Каплан-Ауербах по време на това разследване беше внезапният и окуражаващ висок интерес към сеизмологията и геологията.

„Бях толкова развълнуван от факта, че всички тези Swifties протегнаха ръка към мен и че всички тези хора се занимават с наука, защото мисля, че наистина е важно да демистифицираме научния процес", каза тя. „Всеки, който може да направи наблюдение, който може да събира данни, който може да си помисли: „Уау, защо това работи и откъде мога да знам?“ се занимава с наука."

Следващите стъпки в изучаването на Swift Quake ще включват опити да се определи какво точно е причинило сеизмичната активност - скачане и танци от фенове, високоговорители, определена песен или жанр песен?< /p>

Феновете на Swift, които присъстваха на двата концерта в Сиатъл, изпращаха видеозаписи на Каплан-Ауербах и й предоставяха ценна представа за нейните изследвания. И въпреки че все още не е съвсем "Swiftie", професорът казва, че може би след като е слушала песен след песен от концерта, ще стигне до дъното на това, което е накарало земята да се разтърси така, както го направи.

„Няма да се изненадам, ако изляза отзад като Swiftie“, каза тя.

В: SeattleEarthTaylor SwiftEarthquakeSimrin Singh
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР