Свят Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра,

...
Свят Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра,
Коментари Харесай

Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра, земетръс ли ще има

Свят Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра, земетръс ли ще има Хора в град Текирдаг, който е ситуиран южно близо до мегаполиса Истанбул, разясняват, че и преди са виждали водите да се отдръпват  Николай Киров 24 октомври 2019, 08:36  Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра, земетръс ли ще има Източник: EPA/БГНЕС
овината, че водите на Мраморно море са се отдръпнали с 25 метра, провокира паники освен в Турция.

Хора в град Текирдаг, който е ситуиран южно близо до мегаполиса Истанбул, разясняват, че и преди са виждали водите да се отдръпват, само че в никакъв случай с толкоз доста. Според локалните управляващи обаче става въпрос за всекидневно сезонно събитие.

Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи

На пръв взор напълно разумни са аналогиите със затворен съд. Щом морето се отдръпва, значи водата изтича някъде, да вземем за пример в цепнатина на дъното. В същото време е известно, че сходен мощен отлив се следи и преди талази цунами, каквито земетресенията постоянно провокират.

А и единствено преди няколко дни проф. Ахмет Чевдет Ялчанер, ръководител на междуправителствената координационна група на ЮНЕСКО за системата за ранно предизвестие за цунами в североизточната част на Атлантическия океан, Средиземно и обвързваните морета, предизвести, че може да се чака цунами след огромното земетресение в Истанбул.

„ Земетресения в Мраморно море с магнитуд 7,4 или повече са предизвикали дребни или огромни цунами”, уточни проф. Ялчанер. „ Цунами може да настъпи поради свлачище след земетресение с магнитуд 6,5. Може да бъде съществено цунами, в случай че свлачището е провокирано от земетресение. Морското равнище би се повишило приблизително с три до шест метра”.

Тъй като Мраморно море се намира в мощно сеизмична зона, терзанията на хората, че отдръпването на водите предвещава мощно земетресение наподобяват основателни, въпреки и да са в действителност голословни.

Истинските аргументи за това сезонно събитие обаче нямат нищо общо със сеизмичната интензивност, въпреки и също да са плашещи. Всъщност мощното оттегляне на морето наподобява е още един симптом за следствията от климатичните промени.

Мраморно море е относително малко и служи като самобитен преливник сред доста по-големите Черно и Средиземно морета. Първото се цялостни главно от реките Волга, Дунав и Днепър, а второто е обвързвано със Световния океан през Гибралтарския пролив.

Какво обаче провокира сезонните промени в равнището на водите на Мраморно море. Това са процеси, ставащи на хиляди километри на север.

В Арктика лятото е малко, хладно и продължава от юни до септември. Зимата нормално стартира с внезапно захлаждане. А това води до замръзването на големи количества вода в Северния ледовит океан. В резултат равнището на Световния океан в Северното полукълбо понижава през есента и водите при отлив се отдръпват по-навътре.

Поради спецификата на Мраморно море, което на фона на останалите елементи от Световния океан много наподобява на затворен съд, това събитие е по-ясно очевидно.

Целият този развой се случва всяка година, като протича през големи водни площи, отдалечени на хиляди километри.

Тази година обаче температурите в Арктика през лятото надвишиха 20 градуса по Целзий при нормални 7-13 градуса. Разтапянето на леда засегна по-обширна повърхност от нормално. Това не докара до доста повишение на равнищата на приливите, защото изпаряването на водата беше по-голямо. А дебитът на реките относително по-малък. Лятото на 2019 година беше най-горещото, записано в Северното полукълбо.

Сега обаче с настъпването на арктическата зима, спадът на равнището на водата е по-ясно забележим от нормалното в Мраморно море.

#Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde denizin, kıyıdan yaklaşık 25 metre çekilmesi ve deniz analarının karada görünmesinin olası gelecek büyük bir #depremle hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu değişimler tamamen mevsimsel olaylarla ilgili.https://t.co/IPvTjQcWs2 pic.twitter.com/k27JTSzxUR
— Dr. Ramazan Demirtaş-Jeoloji Müh. (Geologist) (@Paleosismolog) October 23, 2019
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: море .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 560 лв. минимална заплата дават компаниите  1 Как ни мамят онлайн магазините  1 Какви отстъпки ни чакат на Черния петък  1 Има ли работа за лентяи --> Пaрите ни  560 лв. минимална заплата дават компаниите 560 лв. минимална заплата дават компаниите  Как ни мамят онлайн магазините Как ни мамят онлайн магазините  Какви отстъпки ни чакат на Черния петък Какви отстъпки ни чакат на Черния петък  Има ли работа за лентяи Има ли работа за лентяи Не пропускай  Протест, откакто съд махна 10 година за зверско ликвидиране на жена Протест, откакто съд махна 10 година за зверско ликвидиране на жена  <br> Български фотографи в ранглиста на най-хубавите на Си Ен Ен <br>
Български фотографи в ранглиста на най-хубавите на Си Ен Ен
 <br> <strong> Искри </strong> прехвърчат в кралския двор. Скарани ли са <strong> Уилям и Хари? </strong> <br>
Искри прехвърчат в кралския двор. Скарани ли са Уилям и Хари?
 <br> Месецът на Скорпиона стартира от през днешния ден - <br>
Месецът на Скорпиона стартира от през днешния ден -
Последни  Корнелия Нинова Корнелия Нинова: Бих гласувала и за десен претендент  Мраморно море Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра...  Мястото с най-вече столетници в света Мястото с най-вече столетници в света  Йордан Радичков по време на пътуването му до Сибир. Верблюд, врабчета и на крачка от Нобела: Йордан Радичков  Тома Белев Скандалът в Тома Белев пораства, прокуратурата го проверява  Гугъл разгласи Гугъл разгласи " квантово предимство "  Honda Jazz e:HEV Honda форсира проектите за електрификация  <p>Как втората брачна половинка на тайландския крал <strong>изпадна в немилост</strong></p> Как втората брачна половинка на тайландския крал изпадна в...  <p><strong>5 скандални любовни афери</strong>, които трансформираха историята</p> 5 скандални любовни афери, които трансформираха историята  Иван Гешев Висш съдебен съвет ще избира Иван Гешев за основен прокурор  <p>Турция приключи &bdquo;Мирна пролет&rdquo;, Съединени американски щати анулира санкциите</p> Турция приключи „ Мирна пролет”, Съединени американски щати анулира...  <p>Баща опита да убие 7-годишното си дете</p> Баща опита да убие 7-годишното си дете  <p>НАП ревизира 38 политици и магистрати</p> Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати  Скоростта и експанзията са измежду най-рисковите държания на пътя Скоростта и експанзията са измежду най-рисковите държания...  <p>Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво означава</p> Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи  <p><strong>14-годишният</strong> Росен, който очарова по улиците на <strong>София</strong></p> 14-годишният Росен, който очарова по улиците на София  Избягалият пандизчия Мартин Шахънски Хванаха избягалия пандизчия, отишъл си у дома  Българи наказани в Лондон за трафик на транссексуални и дами Българи наказани в Лондон за трафик на транссексуални и...  Сотир Цацаров Цацаров за избора на Гешев: Не се случва нищо извънредно  <p><span style= Китодар става полицейски контрольор... Всичко от през днешния ден Виц на деня - Ако знаеш по какъв начин не ми се върви на посетители у съседите! - Да не мислиш, че на мен ми се желае? Представяш ли си… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Зимата е на хоризонта, задава се първият сняг  Кейт и облеклата, с които не чакахме да я забележим в Пакистан  5 високоенергийни места в България, които да посетите (СНИМКИ)  Рафаел Надал се ожени след 14 годишна връзка  Булка помоли своите четири баби да ѝ бъдат шаферки  Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси Водещи вести  <p>НАП ревизира 38 политици и магистрати</p> По искане на Цацаров: Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати  Тома Белев Скандалът в Тома Белев пораства, прокуратурата го проверява  Гугъл разгласи Гугъл разгласи " квантово предимство "  <p>Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво означава</p> Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи  <p>Как втората брачна половинка на тайландския крал <strong>изпадна в немилост</strong></p> Как втората брачна половинка на тайландския крал изпадна в недружелюбност  <p>Баща опита да убие 7-годишното си дете</p> Баща опита да убие 7-годишното си дете  Йордан Радичков по време на пътуването му до Сибир. Верблюд, врабчета и на крачка от Нобела: Йордан Радичков  <p><strong>5 скандални любовни афери</strong>, които трансформираха историята</p> 5 скандални любовни афери, които трансформираха историята  <p><strong>14-годишният</strong> Росен, който очарова по улиците на <strong>София</strong></p> 14-годишният Росен, който очарова по улиците на София  Корнелия Нинова Корнелия Нинова: Бих гласувала и за десен претендент  <p>Турция приключи &bdquo;Мирна пролет&rdquo;, Съединени американски щати анулира санкциите</p> Турция приключи „ Мирна пролет ”, Съединени американски щати анулира санкциите
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР