Свят Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 г., за

...
Свят Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 г., за
Коментари Харесай

Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 г., за коронавирусите и Китай

Свят Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 година, за коронавирусите и Китай Вирусът на ТОРС и вирусът от Ухан имат общ източник - коронавирусите  Ванеса Николова 5 февруари 2020, 11:41  Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 година, за коронавирусите и Китай
Вирусът на ТОРС и епидемията от 2003 година, за коронавирусите и Китай
 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт
1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт
 51-годишна македонка роди близнаци на щерка си
51-годишна македонка роди близнаци на щерка си
 Тръмп отхвърли да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му
Тръмп отхвърли да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му
 Макрон: Приемането на България и Румъния в Европейски Съюз беше преждевременно
Макрон: Приемането на България и Румъния в Европейски Съюз беше преждевременно
 Експерти: Вирусът от Китай не е основан изкуствено
Експерти: Вирусът от Китай не е основан изкуствено
 Китай: Допуснахме неточности при преодоляване на вируса
Китай: Допуснахме неточности при преодоляване на вируса
 В Сирия: замяна на огън сред Турция и Асад, нова бежанска вълна
В Сирия: замяна на огън сред Турция и Асад, нова бежанска вълна

рез ноември 2002 година лекарите в Гуандун, провинция в югоизточен Китай, стартират да записват първите случаи на вирус, който след това ще стане прочут като вируса на ТОРС (тежък остро респираторен синдром).

През идващите месеци болестта ще засегне 8096 души в общо 26 страни и ще докара до гибелта на 774-ма.

Въпреки че първичното закъснение на определянето на същността на ТОРС разрешава неговото необятно разпространяване, обединяването на лекари от целия свят оказва помощ за потушаването на пандемията.

Причините за бавното уединяване на вируса на ТОРС са многостранни.

До оня миг лекарите не познавали това заболяване и в началото считали, че случаите на болни в провинция Гуандун се отнасят до прояви на атипична пневмония.

Corona virus

China originated these flu strains:
-1918-19 "Spanish' flu "
-1957 Asian flu
-1868 Hong Kong flu
-1977 Russian flu
-2002 flu-like SARS outbreak

Am. Thinker pic.twitter.com/GflTPA1sfp
— Thomas D. Arkwright (@DrTomArkwright) February 5, 2020
„ Никой не знаеше за протичащото се, в това число и хората в Пекин”, споделя Арнолд С. Монто, професор по епидемиология в университета в Мичиган.

Дори и откакто лекарите стартират да осъзнават, че става дума за чужд вирус, те „ не престават да пазят информацията на локално равнище, което се оказва един от огромните проблеми”.

Съществуват доказателства за това, че управляващите са карали лекарите да не оповестяват новите случаи на болни, когато ТОРС доближава Пекин.

През април 2003 година сп. „ Тайм” получава писмо от чиновник във военната болница в Пекин, в което той оповестява, че действителният брой на инфектирани с вируса на ТОРС е доста по-голям от публично известия.

Твърденията му се оказват правилни и същият месец китайските управляващи оповестяват действителния брой болни към този миг.

Scientists have discovered that the new 2019-nCoV virus has a lot in common with the SARS virus. They will work hard to find out if the drugs used for SARS can be used to treat the new virus. pic.twitter.com/40kHWrZvTb
— Erudite_Birdy (@BirdyErudite) February 4, 2020
ТОРС се заражда в Китай, след което се придвижва в Хонконг

Вирусът на ТОРС напуща Китай и минава в Хонконг през февруари 2003 година, когато професорът по медицина от Гуандун Лиу Шианлун, който е преносител на болестта, се настанява в 911-та стая на хотел „ Метропол”.

64-годишният професор напълно скоро стартира да демонстрира признаците на заболяването, настанен е в болница, а две седмици по-късно умира.

По време на късия си престой в хотела обаче той съумява да болести с ТОРС някои от гостите.

Тези хора придвижват ТОРС в Сингапур, Торонто и Ханой.

Corona virus outpaces SARS. 8,100 Confirmed corona virus cases vs 8100 SARS cases globally 2002-2003. pic.twitter.com/TDppzrZ1g0
— Chester Clarke (@chesterhdclarke) February 2, 2020
„ Тази история е забавна, защото тя обуславя един от проблемите, които се появяват през 2003 г.”, споделя Монто.

Проблемът, с който се сблъскват учените, е това по какъв начин едни хора, носители на вируса на ТОРС, са способни да заразят огромен брой души, а други – доста малко или николко.

Монто напомня, че първите случаи на вируса на ТОРС не са били задоволително добре изолирани. Това довежда до заразяването на хора от медицинския личен състав, които изнасят вируса отвън лечебните заведения.

Here are 3 charts I cobbled together looking at #nCoV19 and the #SARSvirus. At the same time after the initial outbreak, nCov has claimed as many lives as SARS and has infected about 3 times more people. nCov infections are still accelerating. Watch out non-Asia... pic.twitter.com/SIISyqXLf2
— Rob Carnell (@RobCarnell1) January 31, 2020
Разпространението на ТОРС е прекъснато, с помощта на въвеждането на карантина и интернационалното съдействие

Болести като вируса на ТОРС основават всеобща суматоха заради многото незнайни.

По време на най-големия взрив на разпространяване на ТОРС учените считат, че няма да съумеят да го отстраняват и той ще се трансформира в сезонна болест като грипа, който убива стотици хиляди души годишно.

За благополучие лекари и учени съумяват да унищожат вируса на ТОРС, като изолират и слагат под карантина инфектираните, до момента в който вирусът не бъде изцяло премахнат от техния организъм, тъй че да не могат да го придвижват на други хора.

Confirmed cases of the 2019 novel coronavirus acute respiratory disease (2019-nCoV ARD) worldwide as of 4 p.m. Wednesday, Feb. 5. https://t.co/eraPSLUedG pic.twitter.com/P5jrP4ufDy
— Inquirer (@inquirerdotnet) February 5, 2020
Благодарение на интернационалното съдействие и слагането под карантина на заболелите Световната здравна организация и засегнатите страни съумяват да овладеят рецесията до юли 2003 година

През идващите години единствените случаи на заболяване с вируса на ТОРС са били по време на лабораторни опити, в които учените изучавали ковид, причиняващ заболяването.

По време на рецесията с вируса на ТОРС Китай и Хонконг претърпяват най-големи загуби.

В Китай записаните случаи са 5327, а умрелите – 349. В Хонконг заболелите са 1755, а смъртните случаи – 299.

The Wuhan coronavirus is thought to spread through respiratory droplets emitted by coughing or sneezing. There's also a possibility the virus can spread through contaminated fecal matter. There's currently no evidence that it's airborne. https://t.co/A1fMLycIzr
— CNN (@CNN) February 5, 2020
Какво знаем за коронавирусите?

Тежкият остро респираторен синдром (ТОРС), както и болестта, което в края на предходната година се зароди в китайския град Ухан, имат общ източник – коронавирусите.

Коронавирусите са група от вируси, които предизвикват разнообразни болести при птиците и бозайниците.

При хората тези вируси нормално предизвикват инфекции на дихателната система, постоянно със признаците на простуда.

По-редките форми на коронавируси като тази на ТОРС и на вируса, който в края на 2019 година бе изолиран в Ухан, могат да бъдат и смъртоносни.

При кравите и прасетата да вземем за пример коронавирусите предизвикват диария. При птиците те също предизвикат респираторни болести.

Първите коронавируси са изолирани през 60-те години на предишния век.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР