Свят Тайван - фронтът на Втората студена война Китай и

...
Свят Тайван - фронтът на Втората студена война Китай и
Коментари Харесай

Тайван - фронтът на Втората студена война

Свят Тайван - фронтът на Втората студена война Китай и Съединени американски щати са изцяло наясно, че световното съревнование сред тях има дълъг небосвод в бъдещето, написа Тончо Краевски в разбор за Vesti.bg  Тончо Краевски 21 май 2020, 19:52  Тайван - фронтът на Втората студена война Източник: iStock Photos/Getty Images
блъсъкът сред Съединени американски щати и Китай за световно владичество е към този момент факт и фронтът е съответстващо необятен - простира се от Атлантика, където американците възпират китайските стопански ползи в Гренландия и за пръв път от 80-те години насам вършат флотски маневри в Баренцево море, през Европа и Средна Азия, където се строи "Един пояс, веднъж ", чак до Източна Азия и Тихия океaн, където Съединени американски щати разполага противоракетни системи THAAD на Корейския полуостров, а Китай се въоръжава непрекъснато с нови интерконтинентални балистични ракети.

1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

Конкуренцията е в пристанищата, фабриките и медиите, където се води комерсиална война, софтуерен протекционизъм и конкуренция в черния пиар. Както и в Първата студена война, въпросът който ни интересува е в коя точка на света и по какъв мотив това напрежение би могло да избухне в спор.

Един свеж образец, който заслужава внимание, само че който остана в сянката на короновирус пандемията, се разпростра през последните седмици в китайските морета, където ябълка на раздора се оказа Тайван. Неговата прездиентка Цай Инг-уен през вчерашния ден се закле за втори мандат и произнесе програмна тирада, която е способна да размести пластовете в Тихия океан.

Как Вили Бранд „ размрази “ Студената война

Но да си напомним подтекста.

Остров Тайван, приютил победеното в гражданската война националистическо държавно управление, поначало има комплицирани връзки с континентален Китай, където ръководи комунистическата партия. В продължение на десетилетия Китайската национална република (ръководена от компартията) и Република Китай (ръководена от партията Гоминдан) претендират по едно и също време за законна власт над цялата страна.

През 1992 се стига от прочут консенсус, който е наименуван "принцип за обединен Китай " и посредством който двете партии се съгласяват, че Китай съставлява единствено една единствена страна, без значение от разногласието кое е нейното законно държавно управление. По същото време обаче, военният режим в Тайван се разпуска и демократизира, в политическия живот навлизат нови партии, някои от които съставляват коренното население на острова, което не желае да взе участие в китайския цивилен спор и вместо това приказва за "тайванизация ", т.е. за независим път на Тайван като страна, която не нито подвластна от Китай, нито предявява свои искания към него.

Берлинската стена: 28 години в 28 фотоси

Една от тези партии, Демократичната прогресивна партия, ръководи Тайван сега и нейната президентка Цай Инг-уен скоро завоюва втори мандат. Тя от дълго време демонстрира желанието си да се дистанцира от правилото за един Китай, за което получава тил и поощрение от Съединени американски щати. Така, по неповторима подигравка на ориста, Пекин предпочиташе и поддържаше нейния съперник на изборите, Хан Го-ю от Гоминдан - партията против която комунистите са воювали в гражданската война - защото Гоминдан най-малко поддържат политиката на един Китай.

От началото на тази година, под сянката на пандемията, към Тайван ескалираше китайско-американско напрежение. Преизбирането на Цай Инг-уен през януари с голям резултат (8 против 5 милиона гласа) беше възприето от нея и нейната партия като мандат за все по-голямо отдалечаване от Китай и "тайванизация ".
Дори беше гласувана на първо четене смяна в Закона за управление на връзките сред Тайван и континента, която да заличи от текста фразата "бъдещо обединяване ". През това време Тайван влезе в Световната здравна организация със статут на наблюдаващ, което опонира на мнението на Пекин, съгласно което Тайван не е независима страна и не може да членува в интернационалните организации. В отговор Китай стартира рано напролет военно обучение в Бохайско море, което представляваше симулация на морско-пехотен десант в Тайван.

Това трябваше да послужи като предизвестие за Цай Инг-уен да не насилва своя шанс и да държи сдържан звук в програмната си тирада през май. За да поддържа и да влее кураж на президентката, американският тихоокеански флот също стартира серия от заплашителни образователни маневри в Жълто море, Китайско море и Тайванския пролив. Четиридесет изтребителни полета са осъществени в последните месеци, някои които в непосредсвена непосредственост и до Хонг-Конг.

През март и април американски бойни кораби - разрушителите "Маккембъл " и "Бари " - даже нарушиха неколкократно териториалните води на Китай към до Параселските острови. Само преди седмица американският тихоокеански флот разгласява фотография на различен унищожител, корабът Рафаел Пералта, който маневрира покрай Китай. Екипажът е спретнат на палубата, тъй че да изписва цифрата 115. Това са дните прекарани в намерено море... само че също по този начин и точният брой морски благи, които ги разделят от китайския бряг.

Окуражена от американското наличие, Цай Инг-уен произнесе доста ясна тирада, без недомлъвки и витиевати изречения - Тайван ще отхвърли доктрината за "една страна, две системи " и ще върви по различен път. Тя получи публични приветствени адреси от високопоставени чиновници на американската администрация като Майк Помпео, който даже се обърна към нея с купата "президент ", което разсъни незабавно остра реакция от Пекин - американски държавен секретар в никакъв случай до момента не е адресирал публично държавното управление в Тайпей.

Как Лондон и Берлин сътвориха новия ислямски джихад

Вижда се с просто око, че разногласието е и идеологически оцветен от американската страна, защото Помпео и зам.-съветникът по национална сигурност Матю Потинджър натъртват реторически на "виталната народна власт " на Тайван, съпоставена с властническия комунистически режим на континента. На този контрастност те приписват и особеното съгласно тях справяне с ковид пандемията, която беше доста сполучливо овладяна на дребния остров.

Потинджър отиде и по-далеч в уязвяването на Китай, цитирайки прочут либерален деятел и участник в митингите на площада Тянанмън през 1989. Ако има нещо, което тревожи Пекин повече от загубата на дребния остров, то е точно идеологическото оръжие което той съставлява с различната си система. Затова и въпросът за Тайван е алена линия за китайската политика, нещо което външното им министерство побърза да подсети на Съединени американски щати незабавно и се закани да отговори на провокацията против районния мир. На собствен ред Съединени американски щати разгласи през днешния ден планувана продажба на 18 съвременни торпеда за тайванските подводници.

Китай и Съединени американски щати са изцяло наясно, че световното съревнование сред тях има дълъг небосвод в бъдещето и не може да бъде позволено с една борба. Конфликтът ще се разпростира последователно и позиционно още доста години, само че едно е несъмнено - Тайван постоянно ще се намира на фронтовата линия.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Тончо Краевски .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Вижте по какъв начин оферират да се афишира персонален банкрут  1 Вижте пониженията в Слънчев бряг това лято  1 Нова платформа за резервации – с по-добри предложения и БГ храни  1 Измамиха милиардер със стотици милиони евро --> Пaрите ни  Вижте по какъв начин оферират да се афишира персонален банкрут Вижте по какъв начин оферират да се афишира персонален банкрут  Вижте пониженията в Слънчев бряг това лято Вижте пониженията в Слънчев бряг това лято  Нова платформа за резервации – с по-добри предложения и БГ храни Нова платформа за резервации – с по-добри предложения и БГ храни  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Четири нови жертви на COVID-19 у нас Четири нови жертви на COVID-19 у нас  Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно  Пет неистини за ковид Пет неистини за ковид  <br> Филм за любовта сред Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева <br>
Филм за любовта сред Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева
Последни  Тайван - фронтът на Втората студена война Тайван - фронтът на Втората студена война  <p>Даренията за медиците на първа линия продължават</p> Даренията за медиците на първа линия не престават  <p>Щитовидната жлеза &ndash; новата цел на коронавируса</p> Щитовидната жлеза – новата цел на ковид  Кирил Ананиев Кирил Ананиев: Няма план за детската болница  <p>Очакват се 280 000 пътувания за 24 май</p> Очакват се 280 000 пътувания за 24 май  За първи път: Астрономи следиха За първи път: Астрономи следиха " раждането " на...  <p>Варненското езеро е нечисто с органични вещества&nbsp;&nbsp;</p> Варненското езеро е нечисто с органични...  МиГ 29 Български самолети ескортирали съветски бомбардировачи  Искрен Веселинов Управляващите: Изгладихме несъгласията за Данък добавена стойност  Mercedes-Benz EQC Mercedes: синтетичните горива не са използвана алтернатива  Мощна стихия и проливен дъжд се развиха в Гоцеделчевско Мощна стихия и проливен дъжд се развиха в Гоцеделчевско  НАСА ще изстреля по график новия марсоход НАСА ще изстреля по график новия марсоход  Цецо за Hell’s Kitchen: Емоции под налягане! Цецо за Hell’s Kitchen: Емоции под налягане!  Даниела Дариткова Даниела Дариткова: Българска социалистическа партия популяризира подправени вести  Хонконгският грип и новият ковид: разликите Хонконгският грип и новият ковид: разликите  Радев: Трябва да изградим модерна детска болница Радев: Трябва да изградим модерна детска болница  <p>Светът желае да избегне война за ваксини, Тръмп играе соло</p> Светът желае да избегне война за ваксини, Тръмп играе...  От какво се нуждае всяка зодия, с цел да изпита цялостното благополучие От какво се нуждае всяка зодия, с цел да изпита цялостното...  " Италинското острие " Реджеп против " положителното момче "...  Александър Деянов - Скилър отиде самичък пред ареста Александър Деянов - Скилър отиде самичък пред ареста Всичко от през днешния ден Виц на деня Комарджия се оплаква: - Оня ден като почнах една черна серия в казиното... изгубвам, изгубвам, всичките си пари изгубих. Накрая заложих и дамата!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно  КПКОНПИ лишава имущество на някогашен финансов министър, запорират и акции на Прокопиеви  От първи юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия  Семейство с две бебета: Нападнаха ни и ни биха с бухалки  Вирусолог: Епидемиите изчезват доста преди да открием по какъв начин да ги направляваме  Скок на ковид след отварянето на моловете в Сърбия Скок на ковид след отварянето на моловете в Сърбия Водещи вести  МиГ 29 Български самолети ескортирали съветски бомбардировачи  Кирил Ананиев Кирил Ананиев: Няма план за детската болница  <p>Очакват се 280 000 пътувания за 24 май</p> Очакват се 280 000 пътувания за 24 май  <p>Варненското езеро е нечисто с органични вещества&nbsp;&nbsp;</p> Басейнова дирекция: Варненското езеро е нечисто с органични субстанции  <p>Щитовидната жлеза &ndash; новата цел на коронавируса</p> Щитовидната жлеза – новата цел на коронавируса

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР