Свят Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, за да живеят

...
Свят Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, за да живеят
Коментари Харесай

Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, за да живеят в ЕС

Свят Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, с цел да живеят в Европейски Съюз Евробарометър: Сърбия - единствената страна от Западните Балкани, в която жителите имат повече доверие в националното държавно управление, в сравнение с в Европейски Съюз 16 август 2019, 14:43 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, с цел да живеят в Европейски Съюз
Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, с цел да живеят в Европейски Съюз
 КНДР изстреля ракети: Никога повече договаряния с Юга
КНДР изстреля ракети: Никога повече договаряния с Юга
 Защо съветската игра в Европа е обречена на неуспех
Защо съветската игра в Европа е обречена на неуспех
 Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия
Откраднати деца от Конго, осиновени в Белгия
 Иран тържествува, Гибралтар освободи супертанкера „ Грейс 1 ”
Иран тържествува, Гибралтар освободи супертанкера „ Грейс 1 ”
 Самолет с над 200 пасажери кацна в равнища, всички са живи
Самолет с над 200 пасажери кацна в равнища, всички са живи
 Грета Тунберг: „ Хората би трябвало да се обединят, с цел да притиснат властта ”
Грета Тунберг: „ Хората би трябвало да се обединят, с цел да притиснат властта ”
 Мощната тропическа стихия в Япония взе жертва
Мощната тропическа стихия в Япония взе жертва

рез предходната година 228 хиляди жители на страните от Западните Балкани са се преместили в страни от Европейския съюз. Това демонстрират данни от Европейската статистическа работа (Евростат), предава македонската осведомителна организация "Макфакс ".

През 2018 година 51 хиляди души са напуснали Сърбия, Албания – 62 хиляди, Босна и Херцеговина – 55 300, Косово – 34 500, 24 300 от Северна Македония и 3000 от Черна гора.

От Северна Македония най-голяма е групата, открила се в Германия (11 500), следвана от Италия и Словения.

Повечето напуснали родината си албанци са се преместили в Италия (23 000), Гърция (17 000) и Германия (10 000). Повечето хора от Босна и Херцеговина отиват в Германия (16 000), Словения и Хърватия. Същите са желанията и на сърбите - Германия (16 000), следвана от Словения с 5 100 и Хърватия и Словакия с 4 900.

Близо 19 хиляди жители на Косово също за избрали за собствен нов дом Германия. Следват Словения и Италия.

По отношение на популацията максимален % са напусналите Албания, страна с население от към 2,8 милиона. Напускането на 62 хиляди души е равносилна на към 2,2% от общото население.

Според статистиката броят на заминаванията от Македония е 2,1% от общото население, от Косово – 2%, от Босна и Херцеговина – 1,5%, а от Сърбия – 1,3%.

Албания има най-голямо доверие в Европейски Съюз

Според най-новото изследване на Евробарометър, извършено през юни тази година и оповестено през август, Сърбия е единствената страна от Западните Балкани, чиито жители имат повече доверие в националното държавно управление (41%), в сравнение с в Европейския съюз (33%), написа European Western Balkans.

В същото време обаче, съгласно горното изследване, през 2018 година 51 хиляди души са напуснали Сърбия - което подрежда страната на второ място измежду останалите страни от Западните Балкани.

В Северна Македония цифрите за доверие по отношение на Европейски Съюз са 57% в интерес на Съюза и 33% за националното държавно управление, в Албания 69% до 40%, а резултатът в Черна гора е 47% до 43%. Проучвания в Косово и Босна и Херцеговина не са провеждани.

А в самия Европейски съюз междинното доверие е 44%, а междинното съмнение е 46%.

Що се отнася до имиджа, който Европейски Съюз има в страните от Западните Балкани, Албания още веднъж е отпред в листата , като 81% от нейните жители имат или "много позитивен ", или "сравнително позитивен " облик за Европейски Съюз, до момента в който единствено за 3% от интервюираните в страната имат "сравнително негативен " или "много негативен “ облик за Европейски Съюз.

В изследването още се споделя, че "икономическата обстановка " и "безработицата " са най-важните проблеми за жителите в района на Западните Балкани - доста повече, в сравнение с тези проблеми стоят за елементарните жители на Европейски Съюз.

За по-голямата част от интервюираните в Западните Балкани Европейски Съюз значи "свобода на пътешестване, обучение и работа на всички места в Европейски Съюз ", както и "икономически разцвет " и "социална отбрана ".

Категориите, с които жителите на Западните Балкани асоциират минимум с Европейски Съюз, за разлика от неговите жители, са "бюрокрация ", "повече престъпност " и "безработица ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР