Свят САЩ правят нова Югославия зад гърба на ЕС Матю

...
Свят САЩ правят нова Югославия зад гърба на ЕС Матю
Коментари Харесай

САЩ правят нова Югославия зад гърба на ЕС

Свят Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз Матю Палмър дефинира отхвърли на Европейски Съюз като „ историческа неточност ” и приветства така наречен „ Малък Шенген ”  Николай Киров 8 ноември 2019, 17:50  Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз
Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз
 Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия
Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия
 Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия
Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия
 Ердоган още веднъж плаши Европа с мигранти
Ердоган още веднъж плаши Европа с мигранти
 Руски наемници от
Руски наемници от " Вагнер " накланят везните във войната в Либия
 Макрон: Европа е на ръба на пропастта, НАТО - в мозъчна гибел
Макрон: Европа е на ръба на пропастта, НАТО - в мозъчна гибел
 Най-голямото езеро на Балканите е застрашено
Най-голямото езеро на Балканите е застрашено
 Мъж падна в лавова тръба в двора си и почина
Мъж падна в лавова тръба в двора си и почина

окато разочарованието от отхвърли за покана за договаряния за присъединение към Европейския съюз е още мощно в Северна Македония и Албания, другите огромни играчи се възползват от слабостта на Брюксел.

Русия дава обещание превъоръжаване на сръбската войска, като сподели вероятните разновидности на учението „ Славянски щит 2019 г.”, за което в Сърбия бяха закарани нови Противовъздушна отбрана системи С-400 и Панцир-С. Кремъл също по този начин предложения Северна Македония и Албания в доминирания от него Евразийски стопански съюз.

Как Западът тласка Балканите в непознати ръце

Китай ускорява капиталовата си интензивност в района на Западните Балкани посредством самодейността „ Един пояс, един път”.

А Съединени американски щати употребяват политически лостове, с цел да трансформират статуквото в района. След като американският делегат за Западните Балкани Матю Палмър дефинира отхвърли, подбуден от позицията на Франция, като „ историческа грешка”, през днешния ден той приветства така наречен „ Малък Шенген”.

„ Това е обещаваща самодейност, която има нашата подкрепа”, съобщи в петък Палмър в Женева.

Провал, кой не желае Северна Македония и Албания в Европейски Съюз

„ Европейската вероятност на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на Съединени американски щати в района повече от 20 години, не се е трансформирала и няма да се промени”, акцентира той.

„ Ето за какво неспособността на Европейския съвет да реализира консенсус за започване на договаряния със Северна Македония и Албания беше толкоз надълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа казуса и да реализира прогрес на срещата на водачите в Загреб, да откри нужния консенсус, да стартира този значим развой и да изпрати значим сигнал до региона”, сподели Палмър.

„ Междувременно Съединени американски щати поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има заплаха в Европейски Съюз да се сътвори чувството, че се отдръпва, и самият район поема самодейността. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят съдействието посредством самодейността „ Малък Шенген” е проява на това по какъв начин водачите поемат отговорност за личната си орис и надзор върху личното си бъдеще”, сподели американският представител.

Според него структурата на самодейността е отворена, като има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

„ Това е самодейност, която дава обещание, има нашата поддръжка и за която сме ангажирани да работим в партньорство с водачите на Западните Балкани, с цел да реализираме напредък”, сподели Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, дружно с министър председателите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад самодейност за основаване на такава зона предишния месец, а от другите страни в района се чака да се причислят.

Тогава Вучич разяснява: „ Мога намерено да кажа, че Съединени американски щати поддържаха тази концепция, която се основава на четирите свободи на придвижване на артикули, хора, услуги и капитали. Очакваме спомагателна поддръжка от Палмър и Съединени американски щати като цяло”.

Декларацията за така наречен „ Малък Шенген” няма да разреши повече Тирана да бъде упреквана, че се стреми към основаване на „ Велика Албания”. Свободното придвижване без спомагателен надзор от двете страни на границата ще стане факт, уточни пък албанският министър председател Еди Рама.

В Косово и Черна Гора обаче се притесняват, че самодейността е опит да се сътвори изкуствено държавно образувание, сходно на разпадналата се Югославия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР