Свят Съседната страна - така говорят в Атина за Северна

...
Свят Съседната страна - така говорят в Атина за Северна
Коментари Харесай

Съседната страна - така говорят в Атина за Северна Македония

Свят " Съседната страна " - по този начин приказват в Атина за Северна Македония Гръцкото държавно управление мълчи многозначително за предварителните избори в Северна Македония, написа " Дойче веле " 23 октомври 2019, 08:05
" Съседната страна " - по този начин приказват в Атина за Северна Македония
 Пробив: Откриха лекарство против Алцхаймер
Пробив: Откриха лекарство против Алцхаймер
 Брекзит още веднъж е в задънена улица
Брекзит още веднъж е в задънена улица
 Русия и Турция със взаимни патрули в Сирия
Русия и Турция със взаимни патрули в Сирия
 Протести в Ливан: за какво, против кого и по какъв начин ще се отразят на района
Протести в Ливан: за какво, против кого и по какъв начин ще се отразят на района
 Тръмп шокира: Може да влезем във войни
Тръмп шокира: Може да влезем във войни
 Да срещнеш фамилията, избавило татко ти от нацистите
Да срещнеш фамилията, избавило татко ти от нацистите
 Лъчезар Богданов – ето къде се крие идната рецесия
Лъчезар Богданов – ето къде се крие идната рецесия

"Тия няма какво да търсят в Европейски Съюз ", сподели една жена по радиото. Същото беше декларирал и различен човек преди нея, който посочи още: "Гробът на сестрата на Александър Велики беше открит при нас. "

Година след подписването на Преспанското съглашение мнозина гърци към момента са в плен на сантименталните показа за древността. А политическите процеси в Северна Македония в действителност нямат нищо общо в древността, написа за "Дойче веле " Флориан Шмиц.

След като Франция и Нидерландия блокираха старта на договарянията за еврочленство със Северна Македония и Албания, облаци надвиснаха над бъдещето на македонския министър председател Зоран Заев.

Провал, кой не желае Северна Македония и Албания в Европейски Съюз

Както е известно, през 2018 година той накара сънародниците си да гласоподават за смяна на името на страната, с цел да бъде решен веднъж-завинаги разногласието със прилежаща Гърция. Тогава Заев обещаваше на северномакедонците, че скоро ще имат европейски паспорти, а страната им ще излезе от политическата и икономическа изолираност. След като всичко това се оказа далечна фантазия, в страната през април ще има предварителни избори.

Заев желае бързи предварителни избори, не дава оставка

Споразумението за името - непопулярно измежду хората

В гръцка Македония доста хора към момента не утвърждават Преспанското съглашение. На въпроса какво мисли за последните събития, една 46-годишна стопанка дава отговор, че съществувала единствено една Македония – гръцката. По-младите хора обаче неведнъж гледат по-диференцирано на нещата. „ Може би е добре нещата първо да се поуспокоят, и чак тогава да ги одобряват в Европейски Съюз ", споделя 26-годишна студентка. А един 37-годишен готвач счита, че решението на Европейски Съюз е неточност: „ Те задвижиха процеса за приемането в Европейски Съюз. И в този момент би трябвало да пристигна и признанието. "

Засега публична Атина не разяснява решението на Европейски Съюз. Преди да замине за срещата на високо ниво, министър председателят Кириакос Мицотакис беше декларирал, че Гърция поддържа старта на договарянията със Северна Македония и Албания. На конференция след срещата той се държа дистанцирано и – както нормално – не загатна името "Северна Македония ". Мицотакис акцентира, че Гърция поддържа еврочленството на страните от Западните Балкани.

Ето изискванията на България към Македония за Европейски Съюз

"Кърваво " писмо от Македония до Европейски Съюз поради България

В Атина не разясняват и предварителните избори в Северна Македония. Нищо чудно, счита Ставрос Цимас, публицист от "Катимерини ": „ Правителството на Мицотакис не показва подготвеност да се намесва интензивно. Той към този момент даде да се разбере, че няма да пречи на реализирането на Преспанското съглашение. И сигурно няма интерес да подклажда нов спор към това съглашение – нищо, че преди време той самият беше срещу него. "

Критики от опозицията

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас, който преди време като министър председател пое отговорността за привършване на разногласието за името със Северна Македония, в този момент подлага на критика Мицотакис поради мълчанието му. "Гръцкият министър председател, който не смее да произнесе името на прилежащата страна, във връзка с бъдещото им участие в Европейски Съюз просто се помирява със ориста на прилежащата страна и на Албания и даже не приканва да се обясни правният статут на гръцките малцинства там. "

Заев: Без София нямаше да има Договор с Гърция

Ципрас и неговата партия "Сириза " упрекват държавното управление, че не се е застъпило задоволително упорито за приемането на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз, изяснява Ставрос Цимас. "А в действителност за всички би било най-добре те да бъдат признати и тази глава да бъде затворена веднъж-завинаги ", споделя той. Журналистът счита, че Зоран Заев може да изгуби предварителните избори, тъй като мнозина мислят, че с изключение на някои промени в региона на външната политика, неговият кабинет не се отличава доста от държавното управление на Груевски: "Скандалите, корупцията и манипулирането на правораздаването не престават да са на дневен ред, този път под наметалото на социалдемокрацията ", установи той.

Факторът Русия

Цимас показва и основната заплаха: хората в Северна Македония и в Албания могат да извърнат тил на Европа и да си потърсят други покровители. Журналистът има поради Русия, която се бори за доминация в страните от Западните Балкани​​. Журналистът обобщава, че нито за Европейски Съюз, нито за Гърция е добре да изгубят въздействието си в този район за сметка на Русия.

Как Русия разсънва боязън у Запада поради връзките си с Балканите
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР