Свят С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва

...
Свят С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва
Коментари Харесай

С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва протестите

Свят С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва митингите Въпреки неналичието на оптимистични вести, гражданските митинги в Судан се чака да продължат, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 6 юни 2019, 19:15 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва митингите
С помощта на Саудитска Арабия и Египет, Судан смазва митингите
 Русия се отхвърля от контракта за нуклеарен надзор със Съединени американски щати
Русия се отхвърля от контракта за нуклеарен надзор със Съединени американски щати
 Пътуването в икономична класа стресира, зачестяват случаите
Пътуването в икономична класа стресира, зачестяват случаите
 Историята на съпрузите от Чернобил, която към този момент целият свят знае
Историята на съпрузите от Чернобил, която към този момент целият свят знае
 Русия откри първата арктическа железопътна услуга
Русия откри първата арктическа железопътна услуга
 The Times: Тръмп скрито продал нуклеарни технологии на Рияд
The Times: Тръмп скрито продал нуклеарни технологии на Рияд
 Учени: Краят на човечеството идва след 2050 година
Учени: Краят на човечеството идва след 2050 година
 Си Цзинпин: Путин е най-близкият ми другар
Си Цзинпин: Путин е най-близкият ми другар

ипящото съмнение сред армията на Судан и протестиращите, барикадирали се в лагер, ситуиран в столицата Хартум, избухна тази седмица с цялостна мощ. Протестите избухнаха през декември 2018 и тогава още не беше ясно дали президентът Омар ал Башир ще се поддаде на натиска на улицата и ще освободи поста, който държеше в продължение на десетилетия.

От март насам рецесията се задълбочи, като единствено за миг имаше поява на оптимизъм – когато Омар ал Башир беше отхвърлен от служба от армията му. В момента точно армията прави разгром върху стачкуващите, изискващи цивилно ръководство. За последните седмици десетки са убитите, а ранените са стотици. Няма ясна информация по отношение на броя на жертвите, заради невъзможността както на локални, по този начин и на външни организации да ревизират данните от близко. На фона на интернационалните реакции за прекъсване на насилието, паравоенни групи разчистиха лагера на протестиращите и откриха пропускателни пунктове из цялата столица.

Задава ли се нова Арабска пролет

Кадрите, идващи от Судан през последните дни, са потресаващи. На едно от видеата се вижда ликвидиране на протестиращ от снайперист. Снимки пък демонстрират пребити хора посред улиците в разнообразни елементи на Хартум. Нестабилност има и в други градове на страната.

Вълната от принуждение бележи тъмен поврат за изпълненото до неотдавна с вяра общество в Судан. Сцените, наподобяващи смазването на митингите в арабския свят през 2011 година, провокират още по-силна реакция измежду гражданските групи в Судан, които се готвят за нови демонстрации в столицата Хартум, макар че Временния боен съвет – органът, който ръководи страната сега, забрани митингите, като част от наложеното изключително състояние след свалянето на президента Башир.

Спешно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, прелом в Судан

Представителите на гражданското общество в никакъв случай не са показали религия в обещанията на армията, че ще бъдат извършени избори и ще бъде открито гражданско ръководство. Историята на Судан от последния половин век е обвързвана с поредни военни преврати и смазване на всяка форма на неодобрение. Днес, хората в Судан с право показват песимизъм – генералите, участващи във Временния боен съвет, са свързани с клоновете на Държавна сигурност, поддържала властта на Омар ал Башир 30 години.

23/05/2019 - this was the scene at the Khartoum sit-in. A night of culture, revolutionary art and national pride. No one could have imagined what would happen 10 days later. Many of those in attendance have been beaten, arrested and shot at over the last two days. pic.twitter.com/DvBlPtB541
— Yousra Elbagir (@YousraElbagir) June 4, 2019
През последните два месеца представителите на протестиращите се срещнаха няколко пъти с ръководителите на Военния съвет, само че без да бъдат реализирани резултати. На 28 май стачкуващите проведоха бдение в центъра на Хартум, призовавайки за национална стачка.

Самата стачка стартира, като мнозина притежатели на магазини затвориха обектите си, а деятели разпространяваха материали, свързани със обстановката в страната. Отговорът на армията последва бързо. След като Силите за бързо реагиране разчистиха палатковия лагер със мощ, военачалник Абдел Фатах ал Бурхан – началник на Военния съвет – разгласи, че разговорът с протестиращите е преустановен, а тях дефинира като „ заплаха за националната сигурност “.

Death toll in Sudan violence rises to 60, doctors' group says https://t.co/TrXyl9xN5P pic.twitter.com/UgKYnsD4l9
— Reuters Top News (@Reuters) June 5, 2019
Новините са неприятни за всички деятели и опозиционни партии в Судан, които са изправени пред големи компликации и липса на задоволително време да се приготвят за евентуални избори. При сегашната обстановка, в случай че въобще бъдат извършени избори, ще бъдат завоюва най-вероятно от про-военна коалиция и хора от обкръжението на остарелия режим.

Събитията припомнят на тези от 2011 и по-късно. Подобно завладяване на властта от армията се видя от Алжир до Египет. Неслучайно военачалник Бурхан посети Кайро, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия – страните, които поддържат извънредно военния хайлайф в Судан. Двете арабски монархии дадоха обещание 3 милиарда $ за „ подсилване на стабилността в Судан “, което значи, че армията има зелена светлина да потуши напълно недоволството.

Съединени американски щати, които имат директни ползи в Северна и Източна Африка, публично жигосаха дейностите на суданската войска, а съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън, дефинира офанзивите върху протестиращи като „ отблъскващи “. Тибор Наги, американския помощник-секретар по Африка също порица „ бруталните и координирани офанзиви, водени от Силите за бързо реагиране. “

Но анализаторите, наблюдаващи ставащото в Судан, не считат, че Съединени американски щати ще подхващат освен това. В момента и изключително след Украйна и Сирия, интернационалната общественост е лабилна и това дава опция на властнически режими да се усещат свободни да работят. Доскоро режимът на Омар ал Башир беше под наказания поради нарушение на човешки права, само че в този момент Временния боен съвет среща поддръжка на открито.

Въпреки неналичието на оптимистични вести, гражданските митинги в Судан се чака да продължат. Нови демонстрации и актове на противоречие са планувани за околните дни. Очаква се да забележим дали те ще бъдат смазани от армията или противоположното – Военния съвет да разбере, че е по-добре да договаря и да се търси решение, друго от експлоадирането на цивилен спор.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> <strong> Пътуването </strong> в икономична класа <strong> стресира </strong>, зачестяват случаите <br>
Пътуването в икономична класа стресира , зачестяват случаите
 <br> Посланикът на Съединени американски щати: Изтребителите няма да костват 1,6 милиарда <br>
Посланикът на Съединени американски щати: Изтребителите няма да костват 1,6 милиарда
 <br> <strong> Любимите стихове </strong> на един талантлив съветски <strong> стихотворец </strong> <br>
Любимите стихове на един талантлив съветски стихотворец
 Какво да приготвим, когато сме закъснели с вечерята Какво да приготвим, когато сме закъснели с вечерята  1 Три дни и пет тоалета: Лондон се влюби в Мелания Тръмп (СНИМКИ)  1 Трагичната история на 17-годишно момиче, което изиска евтаназия в Холандия  1 Изненадващо: Джулия Робъртс разкри истинския край на „ Хубава жена “  1 Модната икона Джей Ло и нейната рокля с 43 000 кристала (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Три дни и пет тоалета: Лондон се влюби в Мелания Тръмп (СНИМКИ) Три дни и пет тоалета: Лондон се влюби в Мелания Тръмп (СНИМКИ)  Трагичната история на 17-годишно момиче, което изиска евтаназия в Холандия Трагичната история на 17-годишно момиче, което изиска евтаназия в Холандия  Изненадващо: Джулия Робъртс разкри истинския край на „ Хубава жена “ Изненадващо: Джулия Робъртс разкри истинския край на „ Хубава жена “  Модната икона Джей Ло и нейната рокля с 43 000 кристала (СНИМКИ) Модната икона Джей Ло и нейната рокля с 43 000 кристала (СНИМКИ) Последни  <p>С външна помощ, Судан смазва протестите</p> С външна помощ, Судан смазва митингите  <p>Бедствено състояние в Асеновград</p> Бедствено състояние в Асеновград  Румен Радев и Владимир Путин Путин: Отношенията сред Москва и София се възвръщат  Владимир Путин Русия се отхвърля от контракта за нуклеарен надзор със Съединени американски щати  Има късмет да няма договорка за изтребителите, България е подготвена на 2 милиарда Има късмет да няма договорка за изтребителите, България е...  Здравословна и безалкохолна седмица в „ Черешката на тортата “ Здравословна и безалкохолна седмица в „ Черешката на...  Мадона и Уайнстийн И Мадона проговори за Уайнстийн  <p>Евростат: България е пета по <strong>ръст на БВП</strong> в ЕС</p> Евростат: България е пета по растеж на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз  <p>Българският L City желае да трансформира куриерския бизнес</p> Българският L City желае да трансформира куриерския бизнес  <p>Още една <strong>звездна раздяла</strong></p> Още една звездна разлъка  Маринела Арабаджиева (вдясно) в съда Апелативният съд остави Арабаджиева в ареста  Протест за кмета на Божурище Протест за кмета на Божурище  Изтребител F-16 Посланикът на Съединени американски щати: Изтребителите няма да костват 1,6...  <p>Истинските числа, в случай че намалее ДДС</p> Истинските числа, в случай че намалее Данък добавена стойност  Какво да приготвим, когато сме закъснели с вечерята Какво да приготвим, когато сме закъснели с вечерята  Бисер Лазов Ето по какъв начин Цветан Василев поел контрола над...  <p><strong>Пътуването</strong> в икономична класа <strong>стресира</strong>, зачестяват инцидентите&nbsp;</p> Пътуването в икономична класа стресира, зачестяват...  река Дунав, списък на БГНЕС Втора степен на заплаха от наводняване от река Дунав  Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели " Ти ли си...  <p><strong>Любимите стихове</strong> на един талантлив съветски <strong>поет</strong></p> Любимите стихове на един талантлив съветски стихотворец Всичко от през днешния ден Виц на деня Мъж тръгнал на лов. Изчезнал и на седмия ден се обадил от някаква механа: – Жено, при мене всичко е наред! При вас? – И… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Снимки, които разкриват души, не тела  Майката на Шер - една прелестна дама на 92 година (СНИМКИ)  Борисов посрещна Силвестър Сталоун в Министерски съвет  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Ще ги помним постоянно! Отдаваме респект на Ботев и на починалите за България  Чилева: Сигурно има много негодуващи, само че това направи успеха ми по-сладка Водещи вести  Румен Радев и Владимир Путин Путин: Отношенията сред Москва и София се възвръщат  <p>Бедствено състояние в Асеновград</p> Бедствено състояние в Асеновград  Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели Бизнесменът с подкупа: Кметът ми сподели " Ти ли си най-умният в махалата "  Джулия Робъртс Джулия Робъртс разкри какъв е бил истинският завършек на " Хубава жена "  Мадона и Уайнстийн И Мадона проговори за Уайнстийн  <p>На <strong>Възнесение Господне</strong> имен ден честват...</p> На Възнесение Господне имен ден честват...
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР