Свят Провал на руско-турските мирни преговори за Либия В Либия

...
Свят Провал на руско-турските мирни преговори за Либия В Либия
Коментари Харесай

Провал на руско-турските мирни преговори за Либия

Свят Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия В Либия Русия и Турция поддържат разнообразни страни и през последните месеци заеха все по-категорични позиции в спора, увеличавайки своето очевидно наличие, написа Руслан Трад в коментар за Vesti.bg  Руслан Трад 14 януари 2020, 22:52  Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия
Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия
 Огромна детонация в химически цех в Испания
Огромна детонация в химически цех в Испания
 Първи случай на мистериозния вирус отвън Китай
Първи случай на мистериозния вирус отвън Китай
 DW:
DW: " На " Капалъ чарши " - 1,8 милиона евро за 9 кв. метра
 Държавата, в която интернетът е фантазия
Държавата, в която интернетът е фантазия
 По-добър ли е бил сексът при социализма
По-добър ли е бил сексът при социализма
 Огромна пропаст погълна рейс в Китай, шестима са починали (+Видео)
Огромна пропаст погълна рейс в Китай, шестима са починали (+Видео)
 Джокович пее песни, косовският дипломат у нас се подразни
Джокович пее песни, косовският дипломат у нас се подразни

реговорите за реализиране на помирение в Либия се провалиха, откакто военачалник Халифа Хафтар, водещ офанзива по столицата Триполи, отхвърли да подпише препоръчаното от Турция и Русия съглашение и излетя изненадващо рано сутринта от Москва, където се организираха договарянията. По този метод, Хафтар оставя опция за възобновяване на военните дейности в Либия, които към този момент провокираха опустошения и изпратиха сигнали за миграционна вълна. Засилва се и опцията за доста по-широка външна интервенция в спора, където са забъркани ползите на няколко страни.

Президентът на Турция, с чиято поддръжка беше свикана срещата в Москва, изпрати обръщение към Хафтар поради неналичието на консенсус. Ердоган поддържа международнопризнатото държавно управление в Триполи и се обърна към Русия да окаже напън върху Хафтар. Москва изпрати военна помощ на силите на генерала, а съветските наемници от „ Вагнер “ понесоха даже жертви по фронтовите линии към Триполи, преди да бъдат частично изтеглени към други региони на Либия преди няколко дни.

#BREAKING Libya's Haftar left Moscow without signing ceasefire deal: Russia pic.twitter.com/vRRimGyJEo
— AFP news agency (@AFP) January 14, 2020
„ Ако офанзивите по законното държавно управление на Либия продължат, няма да се въздържим да преподадем урок на Хафтар “ ,

съобщи Ердоган пред ръководещата партия в Турция, „ Ние свършихме нашата работа, в този момент е ред на Путин и неговия екип “, добави той.

Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган

Не е ясно с какво съответно не е бил склонен Хафтар, с цел да не подпише съглашението, само че неговият конкурент – министър председателят Файез Сераж, изиска евакуиране на силите на Хафтар към позициите от преди офанзивата против столицата, стартирала преди девет месеца. Провалът на договарянията, които се водят на фона на несигурно помирение в Западна Либия, е следващият провален опит да се постави завършек на войната. Непосредствено преди Хафтар да излети от Москва, се появиха известия за напредване на военни сили в региона на Триполи, което беше разчетено като подготовка за възобновяване на офанзивата.

В Либия Русия и Турция поддържат разнообразни страни и през последните месеци заеха все по-категорични позиции в спора, увеличавайки своето очевидно наличие. Докато Турция изпраща помощ на Триполи, Москва подкрепя Хафтар, който разчита също на Обединените арабски емирства и Египет. Но и двете страни считат интервенциите за прекомерно скъпо начинание и потърсиха опция за сделка. Подобно на тактиката от Сирия през 2018 година, когато Кремъл и Анкара се договориха за основаването на така наречен „ буферни зони “ към Идлиб, в този момент има сходен проект и за Либия. Двете страни даже оповестиха, че ще основат взаимни патрули, които да следят краткотрайното прекъсване на огъня в Западна Либия – концепция, която те приложиха в началото в Северна Сирия след интервенцията на Турция против кюрдските сили предишният октомври.

Хафтар е някогашен боен от времето на Кадафи ,

който дълго време живее в Съединени американски щати, където е изтеглен след прекаран боен плен в Чад по време на войната сред Чад и Либия през 1980-те. След 2011г. той се завърна в Либия, а по-късно разгласи желанията си да сплоти другите фракции в страната. През последните няколко години под предлог, че води война против тероризма, той започва няколко военни офанзиви върху в Източна Либия, където след дълги сражения подчини Бенгази и Дерна в интерес на държавното управление, основано в град Тобрук.

Либия стана сцена на геополитически конфликти и стопански ползи

След това той завзе редица територии в рядко популации юг, а през април предходната година стартира офанзивата си към столицата Триполи. Преди седмица неговите сили завзеха родния град на Кадафи – Сирт – ситуиран стратегически сред Бенгази и Триполи, което отвори пътя към град Мисрата. Мисрата разполага с мощни милиции и даже лимитирана военновъздушна мощ, а пристанището стана база, откъдето Турция доставя помощ за Триполи.

По време на своите военни акции, Хафтар разчиташе и продължава да разчита на Египет и Емирствата, като неколкократно дронове на ОАЕ нападнаха Триполи. От година насам на сцената очевидно се появи и Русия, откакто импровизирано поддържаше силите на Хафтар още от 2017 година Досега офанзивата в Триполи лиши живота на 2000 души, а десетки хиляди бяха принудително разселени.

Russia's Putin: time to hold Libya peace talks in Berlin https://t.co/XCMkm1d5Gi pic.twitter.com/8bBYYt5c4Z
— Reuters (@Reuters) January 11, 2020
Руският консултант Виталий Наумкин съобщи, че отхвърли на Хафтар да подпише препоръчаното от Турция и Русия съглашение за завършек на военните дейности в Либия, „ не е цялостен колапс “. Събитията както в Либия, по този начин и по време на диалозите в Москва, слагат под подозрение предстоящата в Берлин среща на 19 януари, която Ангела Меркел провежда също за Либия. Ердоган съобщи, че ще участва на конференцията дружно с сътрудниците си Владимир Путин и италианският министър председател Джузепе Конте. Италия, която е някогашна колониална мощ в Либия, има мощни ползи в страната и даже построява своя база в Южна Либия. Рим опита да сближи позициите на Триполи и Хафтар, само че без триумф. На срещата в Берлин се чака да участват Турция, Русия, Италия, Англия, Франция, Египет, ОАЕ и Алжир.

Ердоган и Путин приказваха за Либия и Сирия

Не е ясно какво ще предприеме другата европейска страна със мощни ползи в Либия – Франция .

Макрон, който е изправен пред обществено неодобрение в страната и неотдавна утвърди изпращането на спомагателни сили в Мали, където работи военна задача, има потребност от стабилизиране на Либия. С тази концепция, Париж поддържа от години не подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление на военачалник Хафтар, което провокира съществени рецензии към френския президент както от либийски кръгове, по този начин и в Европейски Съюз.

Ескалацията в Либия, както и намесата на Турция и усилването на съветското наличие в страната идва на фона на напрежението поради газовите залежи в Средиземно море. В началото на годината Гърция и Кипър стартираха газовия план с Израел, наименуван EastMed, до момента в който Турция подписа контракт с Триполи, който оспорва морски стопански зони и газови залежи, към които има искания и Атина. Макар Израел да започва плана с Гърция, бяха извършени договаряния и с Анкара за пробутване на газопровод. Европейски Съюз пробва да посредничи в разногласието, само че към този момент без триумф, а това напрежение се отрази на боевете в Либия, откакто по силата на споразуменията с Триполи, Турция изпрати свои военни елементи в Западна Либия.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад Либия договаряния неуспех Русия Турция .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 С какъв брой ще се покачат заплатите в България през 2020 година  1 Кои ваксини за деца отпадат от тази година  1 Национална агенция за приходите: Няма да има удължение на периода за касовите апарати  1 Колко българи са удовлетворени от заплатата си --> Пaрите ни  С какъв брой ще се покачат заплатите в България през 2020 година С какъв брой ще се покачат заплатите в България през 2020 година  Кои ваксини за деца отпадат от тази година Кои ваксини за деца отпадат от тази година  Национална агенция за приходите: Няма да има удължение на периода за касовите апарати Национална агенция за приходите: Няма да има удължение на периода за касовите апарати  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  По-добър ли е бил сексът при социализма По-добър ли е бил сексът при социализма  Дебнат микроби убийци! Най-зловещите открития за 2019 г Дебнат микроби убийци! Най-зловещите открития за 2019 г  <br> 5 чудни <strong> сръбски кътчета </strong>, които очароват <br>
5 чудни сръбски кътчета , които очароват
 <br> Ето ги - <strong> 10 най-красиви мъже в света </strong> <br>
Ето ги - 10 най-красиви мъже в света
Последни  <p>Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия</p> Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия  Огромна детонация в химически цех в Испания Огромна детонация в химически цех в Испания  Арестуваха мъжа от Ветово, 20 кг експлозиви в дома му Арестуваха мъжа от Ветово, 20 кг експлозиви в дома му  Нено Димов Това са доказателствата против Нено Димов  Учени в Съединени американски щати сътвориха първите живи роботи Учени в Съединени американски щати сътвориха първите живи роботи  „ Климатична нервност ” е анти-дума на годината „ Климатична нервност ” е анти-дума на годината  Екатерина Захариева Отнетото в Германия българско дете, какво прави България  <p>Първи случай на мистериозния вирус отвън Китай</p> Първи случай на мистериозния вирус отвън Китай  <p><span style= Мелани Грифит се закача с Антонио Бандерас в Инстаграм  Скандал, регионалният на София къса с Скандал, регионалният на София къса с " Атака ", набили го  На "Капалъ чарши ": 1,8 милиона евро за 9 кв...  <p>Венера в Риби &ndash; дълбоките води на <strong><span style= Венера в Риби – дълбоките води на любовта и...  <p>Отбягват ли ни извънземните или за какво не сме ги разкрили още</p> Отбягват ли ни извънземните или за какво не сме ги разкрили...  Автоинструктори блокираха центъра на София, не желаят повече часове Автоинструктори блокираха центъра на София, не желаят...  <p>Мелания с&nbsp;палто за <strong>хиляди долари </strong>(СНИМКИ)</p> Мелания с палто за хиляди долари (СНИМКИ)  Ford F-150 Raptor Дизелът прави опит за завръщане в Съединени американски щати  Вещо лице: Висока скорост е повода за злополуката в Хитрино Вещо лице: Висока скорост е повода за злополуката в...  <p><strong>Момичетата</strong>, които съблазняват и&nbsp;<strong>убиват нацисти&nbsp;</strong></p> Момичетата, които съблазняват и убиват...  Щетите след гърмежа в блока във Варна (СНИМКИ) Щетите след гърмежа в блока във Варна (СНИМКИ)  Снимка: iStock Климатична злополука: Температурата на океаните е... Всичко от през днешния ден Виц на деня Грипна почивка. Няма кой да гледа детето. Връчват го на татко му и като чува, че ще върви с тате на работа, момченцето блества като… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  След Брекзит Англия се готви за Мегзит  Българи сътвориха вълшебна багра, която трансформира всяка стена в бяла дъска  Българска акушерка:  Българин е един от най-хубавите каскадьори в Холивуд  Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица  Клои Кардашиян разяснява фотография на Преслава разяснява фотография на Водещи вести  Нено Димов Прокуратурата разгласява доказателства против Димов  Арестуваха мъжа от Ветово, 20 кг експлозиви в дома му Арестуваха мъжа от Ветово, 20 кг експлозиви в дома му  Скандал, регионалният на София къса с Скандал, регионалният на София къса с " Атака ", набили го Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР