Свят Протести в Истанбул, касираха вота в най-големия град на

...
Свят Протести в Истанбул, касираха вота в най-големия град на
Коментари Харесай

Протести в Истанбул, касираха вота в най-големия град на Турция

Свят Протести в Истанбул, касираха вота в най-големия град на Турция Избраният през март кмет на Истанбул Екрем Имамоглу осъди решението  Николай Киров 7 май 2019, 08:18
ай-големият град в Турция бе обзет от митинги, откакто в неделя Върховният изборен съвет на страната касира локални избори в Истанбул. Повторното гласоподаване ще се организира на 23 юни.

На локалните избори на 31 март претендентът на Националния алианс от опозиционната Републиканска национална партия Екрем Имамоглу завоюва кметското място с 13 729 вота разлика. След вота последваха продължителни полемики и възражения.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването подаде изключително несъгласие до ВИС по отношение на гласуването в централния регион на Истанбул и кварталите Малтепе, и Бююкчекмедже.

Извънредното несъгласие се отнасяше за нередности в описите, съществени несъответствия сред броя на записаните и броя на гласувалите. Освен това някои от ръководителите на комисиите, както и техните членове не са били държавни чиновници както изисква законът.

Избраният през март кмет на Истанбул Екрем Имамоглу осъди решението на най-висшия изборен орган в Турция за повторното осъществяване на кметски избори в града, наричайки го "предателско ".

"Те се пробват да върнат изборите, които спечелихме... Може би в този момент сте смутени, само че в никакъв случай не губете вярата си, " съобщи Имамоглу пред хиляди поддръжници в центъра на Истанбул.

"Решението за образуване на нови избори е направено заради обстоятелството, че някои членове на изборни комисии в изборните секции не са държавни чиновници и тъй като 22 протокола са празни и не са подписани. Решението на Върховния изборен съвет потвърждава, че сме прави и настоящето съвещание също реши да лиши Имамоглу от мандата му ", разяснява, представител на ПСР. Лидерът на Партията на справедливостта и развиването и сегашен президент на Турция, Реджеп Ердоган е някогашен кмет на Истанбул. Статистката за изборите сочи, че политическата мощ, която завоюва най-големия турски град, в следствие нормално надвива и в парламентарните избори.

Жителите на доста региони на Истанбул проведоха "протест на тенджерите " след решението на Централната изборна комисия.

Турски жители, живеещи в разнообразни елементи на града, в това число Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, проведоха шумно блъскане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22 часа през вчерашния ден. В тях се включиха водачи, натискащи клаксоните на колите си.

Подобна реакция, която турските медии нарекоха "революция на тенджерите ", имаше в цяла Турция по време на месец и половина митинги през 2013 година по отношение на проектите на управляващите да застроят парка "Гези " в центъра на Истанбул.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР