Свят От сблъсъка между Иран и САЩ печели Китай Ескалацията

...
Свят От сблъсъка между Иран и САЩ печели Китай Ескалацията
Коментари Харесай

От сблъсъка между Иран и САЩ печели Китай

Свят От конфликта сред Иран и Съединени американски щати печели Китай Ескалацията сред Вашингтон и Иран дава опция за усилване на ползите на Пекин, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 17 май 2019, 22:30
итай има съществени терзания за задълбочаващата се комерсиална война със Съединени американски щати, само че ескалацията сред Вашингтон и Иран дава опция за усилване на ползите на Пекин.

От няколкото стратегически партньорства, които Китай подписа в Близкия изток, връзките с Иран са най-всеобхватни и значими. Пекин има сходни покупко-продажби със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – две от най-враждебните на Иран страни – само че иранците съставляват добър залог за китайските ползи и жизненоважна инвестиция за Китай.

Една от аргументите, които дефинират връзките с Иран като толкоз значими е фактът, че в тази ситуация Китай има по-голяма роля и договорката не е сред равни по мощ страни. Китай е най-големият търговски сътрудник на Иран, снабдяващ и консумиращ повече от 30% от вноса и износа. От другата страна обстановката е друга: търговията с Иран съставлява по-малко от % от износа на Китай. Техеран се нуждае от Пекин, само че за китайските водачи иранците са сменяем сътрудник. И точно заради тази причина цената на Иран за Китай сега става по-голяма поради ескалацията със Съединени американски щати и възникването на пред конфликтна обстановка.

Анализаторите виждат най-малко четири аргументи за какво Китай обръща взор към Иран сега.

На първо място, Иран е единственият огромен близкоизточен експортьор на нефт, за който китайците са сигурни, че ще продължи да им доставя нефт при положение, че натискът на Съединени американски щати се усили. Американците са мощно обвързани със Съвета за съдействие в Залива – локалното обединяване на арабските страни в Персийския залив, които също имат контакти с Китай – и поради това, че Вашингтон доставя оръжие и военна мощ на тези страни, те са задължени на Съединени американски щати. Иран не е привързан от сходни връзки.

On this one, I agree with Xi. “China’s Xi warns of ‘stupid,’ ‘disastrous’ clash of civilizations “https://t.co/Spy7VO4ADe via @politico
— Michael McFaul (@McFaul) 16 май 2019 година
На второ място, Китай има намерение да завоюва доста от Иран. Страната съставлява огромна капиталова опция за китайските компании. Много страни заобикалят да се ангажират съществено, поради натиска на Съединени американски щати и това задълбочава изолацията на Техеран. Въпреки това, китайските вложители виждат капацитет изключително поради минералните запаси на Иран, високата степен на образовано население и стратегическо разположение в Западна Азия. Няма потребност да се загатва, че страната е жизненоважен пост за построяването на китайския Нов път на коприната към Европа. Спадът на локалната валута също прави вложенията апетитни за Китай.

Иронично, покупко-продажбите на Китай в Иран ще подкрепят и за печеленето на пари в Залива от Саудитска Арабия и ОАЕ, които се стремят да лимитират връзките на Пекин с Техеран. Саудитците изнасят повече нефт към Китай в сравнение с Иран. Всяка усилване на китайското наличие в Иран, ще докара до повече старания в останалите близкоизточни страни да си партнират с Пекин.

Трето, възходящото напрежение с Иран, отклонява вниманието на Съединени американски щати от Тихия океан. Докато Съединени американски щати водиха война в Ирак и Афганистан през 2000-те, Китай разшири военните си интервенции в Южнокитайско море, а китайските търговски и дипломатически връзки покриха всяко кътче на Азия. Желанието на американското командване да резервира самолетоносачи в Персийския залив, значи, че Вашингтон ще е по-малко фокусиран върху Китай.

Четвърто, само че може би най-важно, напрежението на Съединени американски щати с Иран докара до основаването на бездна сред американците и техните съдружници. Британската войска влезе в неприсъствен спор с американските си сътрудници по отношение на нуждата от ескалация в Персийския залив. С напускането на нуклеарната договорка, Тръмп навреди мощно на западния алианс, заздравен през 2015 към напъните да се спре нуклеарната стратегия на Иран. Тази обстановка е доста добра опция за Пекин, който ще опита да ускори връзките си с всеки, който не има вяра в политиката на администрацията на Тръмп.

China and America are locked in a new kind of cold war. This one could leave no winners at all. Our cover this week https://t.co/EzBoaffaTB pic.twitter.com/qb6NjYbwxX
— The Economist (@TheEconomist) 16 май 2019 година
Все отново, би трябвало да се уточни, че не всичко е розово за Китай. Избухването на спор сред Съединени американски щати и Иран би довело до по-високи цени на петрола и като главен вносител на нефт, това ще е удар по китайската стопанска система. Военните дейности също по този начин ще подбуден Съединени американски щати да накърнят връзките сред Пекин и Иран, поставяйки вложенията в риск.

В момента, връзките сред Съединени американски щати и Иран са тъкмо такива, каквито Китай би желал да бъдат. Те освен усилват цената на Иран за Китай, само че и ускоряват китайските ползи в дълготраен проект и в подтекста на конкуренцията със Съединени американски щати.

Съединени американски щати и Иран разполагат ракети – дипломати пробват да спрат вероятен спор

Важно ли е, че Съединени американски щати се изтеглят от Сирия?

Как Китай измества Русия и Съединени американски щати в Близкия Изток и Африка

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад По тематиката  Тръмп разгласи изключително състояние Тръмп разгласи изключително състояние  Китай отвръща, удря с мита артикули от Съединени американски щати за 60 милиарда $ Китай отвръща, удря с мита артикули от Съединени американски щати за 60 милиарда $  Кой надвива в конфликта сред Китай и Русия в Азия Кой надвива в конфликта сред Китай и Русия в Азия  Съединени американски щати изтеглят държавните си чиновници от Ирак Съединени американски щати изтеглят държавните си чиновници от Ирак  Съединени американски щати и Иран разполагат ракети – дипломати пробват да спрат вероятен спор Съединени американски щати и Иран разполагат ракети – дипломати пробват да спрат вероятен спор  Иран отчасти се отдръпва от нуклеарната договорка Иран отчасти се отдръпва от нуклеарната договорка  Какво става в Персийския залив Какво става в Персийския залив .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Пендаровски стартира мандата си със опасност към Европейски Съюз <br>
Пендаровски стартира мандата си със опасност към Европейски Съюз
 <br> Човекът, от <strong> чиито ръце се роди </strong> богинята <strong> Венера </strong> <br>
Човекът, от чиито ръце се роди богинята Венера
 <br> <strong> Археолози побесняха: </strong> Строят летище до монумент на ЮНЕСКО <br>
Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО
 Най-красивите ханзейски градове на Германия Най-красивите ханзейски градове на Германия  1 Ева Лонгория свети в топ форма на аления килим в Кан (СНИМКИ)  1 Кейт в ефирна рокля за съвсем $2,000, своеволен вятър разкри изящните ѝ крайници (СНИМКИ)  1 Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО)  1 Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Ева Лонгория свети в топ форма на аления килим в Кан (СНИМКИ) Ева Лонгория свети в топ форма на аления килим в Кан (СНИМКИ)  Кейт в ефирна рокля за съвсем $2,000, своеволен вятър разкри изящните ѝ крайници (СНИМКИ) Кейт в ефирна рокля за съвсем $2,000, своеволен вятър разкри изящните ѝ крайници (СНИМКИ)  Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО) Твоята кармична загадка зависи от зодията ти (ВИДЕО)  Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) Най-влиятелните персони за 2019 (СНИМКИ) Последни  От конфликта сред Иран и Съединени американски щати печели Китай От конфликта сред Иран и Съединени американски щати печели Китай  Игра на тронове Зад триумфа на сериала „ Игра на тронове&rdquo...  Емилиан Гебрев Иск за конфискация на 13 млн. лева от Гебрев и сина му  <p>Алпинистът Иван Томов почина в Хималаите</p> Алпинистът Иван Томов почина в Хималаите  <p>Тръмп отсрочи с 6 месеца удара върху немските коли</p> Тръмп отсрочи с 6 месеца удара върху немските коли  Ало измамите са за 23 млн. лева за 3 години Ало измамите са за 23 млн. лева за 3 години  <p>&bdquo;Национална финансиада&ldquo; завоюва влиятелна първа награда</p> „ Национална финансиада “ завоюва влиятелна...  <p>Намериха тяло на млада жена в София, вързана</p> Намериха тяло на млада жена в София, вързана  Разследване на NOVA демонстрира незаконна скица за издаване на ТЕЛК-ове Разследване на NOVA демонстрира незаконна скица за издаване...  <p>Големите очаквания -&nbsp;<strong>30 години по-късно</strong> (СНИМКИ)</p> Големите очаквания - 30 години по-късно (СНИМКИ)  Провал на договарянията и нови незнайни пред Брекзит Провал на договарянията и нови незнайни пред Брекзит  Аврамова: Южната дъга може да се прави до края на годината Аврамова: Южната дъга може да се прави до края на...  <p>Огромна повреда, Русия спря петрола за Европа през &bdquo;Дружба&rdquo;</p> Огромна повреда, Русия спря петрола за Европа през...  Една от майките ще съобщи Господин Х на Лилавия Една от майките ще съобщи Господин Х на Лилавия  <p>Когато <span style= Когато фолклорът и електронното звучене се слеят - се...  Михаела Павлова от Михаела Павлова от " Следвай ме ": Не живейте онлайн!  <p><strong>Замърсяването</strong> е било факт още <strong>по време на римляните</strong></p> Замърсяването е било факт още по време на римляните  <p><strong>Почина</strong> едно от най-известните котета в света - Grumpy Cat</p> Почина едно от най-известните котета в света - Grumpy...  Махат климатиците единствено от фасадите на монументи на културата Махат климатиците единствено от фасадите на монументи на...  Пуснаха Ценко Чоков под домакински арест Пуснаха Ценко Чоков под домакински арест Всичко от през днешния ден Виц на деня Баба чете некролог и си приказва на глас. - Брей, от какво ли е починал? Зад нея един алкохолик се обажда. - Чети надолу, там… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Хосе Карерас събра хиляди българи на последния си концерт на Балканите (ВИДЕО)  Десислава Радева гневна на немски транспортьор, ГЕРБ реагираха  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Млади българи вземат решение казуса с паркирането в София  Къде в София всяка събота се случва знамение Къде в София всяка събота се случва знамение  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Водещи вести  <p>Намериха тяло на млада жена в София, вързана</p> Намериха тяло на млада жена в София, вързана  <p>Алпинистът Иван Томов почина в Хималаите</p> Алпинистът Иван Томов почина в Хималаите  Последният смях на Путин Последният смях на Путин  <p><strong>Смут</strong> в норвежкия кралски двор: <strong>в кого е влюбена принцесата?</strong></p> Смут в норвежкия кралски двор: в кого е влюбена принцесата?  <p>Когато <span style= Когато фолклорът и електронното звучене се слеят - се случва това  <p>Големите очаквания -&nbsp;<strong>30 години по-късно</strong> (СНИМКИ)</p> Големите очаквания - 30 години по-късно  Игра на тронове Зад триумфа на сериала „ Игра на тронове ” стои български програмен продукт  Емилиан Гебрев Иск за конфискация на 13 млн. лева от Гебрев и сина му  <p>Тръмп отсрочи с 6 месеца удара върху немските коли</p>

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР