Свят ООН: Да се готвим за масово измиране на видове

...
Свят ООН: Да се готвим за масово измиране на видове
Коментари Харесай

ООН: Да се готвим за масово измиране на видове

Свят Организация на обединените нации: Да се готвим за всеобщо измиране на типове Само за миналите 500 години индивидът към този момент е съдействал за изгубването на минимум 680 типа гръбначни животни  Николай Киров 24 април 2019, 13:19
лизо 1 милион растителни и скотски типове са застрашени от изгубване, се показва проектодоклад на Организация на обединените нации за биоразнообразието.

На среща в Париж от 29 април до 4 май Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното многообразие и екосистемните услуги (IPBES) ще разиска първата от 15 години оценка на екосистемите в света. Състоянието на биоразнообразието е толкоз тревожно, колкото и световното стопляне.

Докладът е с размер 1800 страници. По него са работили 150 специалисти от 50 страни три години. Резюмето към него ще бъде разисквано и признато от 130-те държави-членове на междуправителствената платформа.

От в този момент съществуващите към осем милиона типа, от които 5,5 милиона са инсекти, сред „ половин и един милион ще бъдат застрашени от изгубване, доста от тях през идващите десетилетия”. Само за миналите 500 години индивидът към този момент е съдействал за изгубването на минимум 680 типа гръбначни животни.

Унищожаването на биоразнообразието въздейства непосредствено върху човешкия живот. Храна, сила, лекарства, „ това, което хората взимат от природата, е доста значимо за съществуването им… и в множеството случаи не е изцяло обновяемо”.

Повече от два милиарда души по света се отопляват на дърва, четири милиарда души пият билки за лекуване, а 75% от земеделските култури се опрашват от инсекти.

Човешките действия са главната аргументи за понижаване на биоразнообразието.

Три-четвърти от земната повърхнина, 40% от морската среда и половината от реките са „ съществено изменени” от хората. Най-засегнати са местата с оскъдно и подвластно от естествените запаси население, които са най-уязвими и по отношение на световното стопляне.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР