Свят Очаква ли се нова тактика на САЩ срещу Венецуела

...
Свят Очаква ли се нова тактика на САЩ срещу Венецуела
Коментари Харесай

Очаква ли се нова тактика на САЩ срещу Венецуела и Иран

Свят Очаква ли се нова тактичност на Съединени американски щати против Венецуела и Иран Помпео назначи основателя на „ Иран-Контри “ Елиът Ейбрамс, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 10 август 2020, 20:40  Черна неделя в Истанбул: рейс катастрофира, има жертви
Черна неделя в Истанбул: рейс катастрофира, има жертви
 Протести и конфликти в Беларус след победа на Лукашенко
Протести и конфликти в Беларус след победа на Лукашенко
 Лукашенко: В Беларус няма да има революция
Лукашенко: В Беларус няма да има революция
 Нагасаки означи 75-ата годишнина от атомната бомбардировка
Нагасаки означи 75-ата годишнина от атомната бомбардировка
 Бейрут: Протести, конфликти и над 100 ранени
Бейрут: Протести, конфликти и над 100 ранени
 Изследване разгласи лекарската специалност за най-опасна
Изследване разгласи лекарската специалност за най-опасна
 По знамение откриха оживял, изхвърлен в морето от гърмежа в Бейрут
По знамение откриха оживял, изхвърлен в морето от гърмежа в Бейрут
 Сблъсък на ползи сред Китай и Русия в Съединени американски щати
Сблъсък на ползи сред Китай и Русия в Съединени американски щати

а 6 август държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео назначи Елиът Ейбрамс за специфичен представител за Иран, заменяйки дипломат Брайън Хук. Ейбрамс е един от най-противоречивите чиновници в Държавния департамент. Назначаването му значи в резюме, че Доналд Тръмп счита да промени тактиката си към Иран и да я обвърже с натиска над Венецуела, тъй като Ейбрамс ще резервира и поста си на специфичен представител за Венецуела, на който беше назначен през януари 2019 година – 30 години откакто беше упрекнат, че е излъгал Конгреса по отношение на ролята му на тогавашен помощник-секретар в администрацията на Рейгън по въпросите на Западното полукълбо. По-конкретно, тогава Ейбрамс оказва помощ на американската администрация да заобиколи възбраната на Конгреса за въоръжаването на опозицията в Никарагуа (известна като Контри). Аферата е наречена „ Иран-Контри “ и Ейбрамс получава президентско опрощение за това закононарушение.

NEW: Trump's Iran envoy Brian Hook is stepping down and will be replaced by noted Iran hawk Elliott Abrams, who is currently Trump's Venezuela envoy, the New York Times reports. https://t.co/mzeMqMthWy
— Axios (@axios) August 6, 2020
Назначаването на Ейбрамс сигурно ще притегли внимание в Техеран. Той е прочут с тактиките си против властнически режими, само че също по този начин – както демонстрира персоналната му история - не зачита интернационалните правила, в случай че това би изпълнило поставените от администрацията цели. През януари 2019 Тръмп го назначи за специфичен представител за Венецуела, с цел да управлява американската политика към региона и опитите на Вашингтон да притисне – и смъкна, в случай че може – президента Николас Мадуро. За иранците наличието на Ейбрамс може да бъде разчетено като сигнал, че Белия дом има сходни планове и към Иран. Техеран към този момент е обект на засилена дипломатическа и политическа акция в границите на така наречен „ оптимален напън “ на Тръмп, съсредоточена към използване на наказания против съответни жизненоважни браншове на иранската стопанска система и върху политическия и бизнес хайлайф. Самият Помпео е прочут с изявленията си, в които загатва, че по-скоро би желал да види по какъв начин си потегля ръководството на аятоласите, в сравнение с да чака промени. Ейбрамс е по-близък до тези хрумвания, в сравнение с предшественика му Хук. Още преди назначението му, висшият водач на Иран Али Хаменей изключи всевъзможни диалози с администрацията на Тръмп по отношение на ново нуклеарно съглашение, което да размени постигнатото през 2015 година. Това, че Ейбрамс получава поста специфичен представител за Иран съвсем несъмнено изключва всяка допустима смяна в позицията на Техеран преди изборите в Съединени американски щати и в случай че Тръмп бъде избран отново.

Тръмп уволни Джон Болтън, евентуално поради талибаните

Ако Помпео назначи Ейбрамс с концепцията да бъде променено ръководството във Венецуела и Иран, то това няма да е елементарно начинание. В допълнение към всички останали наказания, наложени на двете страни, Съединени американски щати глобиха Мадуро през 2017 и аятолах Хаменей през 2019. Режимът на Мадуро устоя, макар че опозиционния водач Хуан Гуайдо беше приет за законен водач освен от Съединени американски щати, само че и от множеството съседи на Венецуела. Правителството на Иран е още по-трудно за събаряне или променяне – в Иран няма сходна опозиционна фигура, която да сплоти разнообразни класи. Много от съседите на Техеран, по-специално Израел и страните от Съвета за съдействие в Залива, биха предпочели промяна на режима в Иран, само че те имат малко благоприятни условия за деяние. В момента по-скоро Иран постанова разпоредбите в районната политика в Близкия изток като направи това в Ирак, Йемен, Ливан и Сирия. Назначаването на Ейбрамс обаче демонстрира, че оценката на Държавния департамент потвърждава изследванията и заключенията на откриватели и публицисти, че Венецуела и Иран работят дружно когато е допустимо. Доказателство за това съдействие излезе през май тази година.

Жертви и ранени във Венецуела, Съединени американски щати и Русия се скараха

На 25 май пет ирански танкери, пренасящи над 1,5 милиона барела гориво и нефтохимически артикули идват в териториалните води на Венецуела. Режимът на Николас Мадуро разгласи, че военноморските сили на страната му ще ескортират танкерите. Горивото е жизненоважно за Венецуела, макар че страната е от най-големите производители на нефт в света – комбинацията от корупция и неприятно ръководство, съчетани с американските наказания, довеждат до потребността Каракас да получава сходни доставки. В допълнение към изпращането на петролни артикули, Иран изпрати и китайско съоръжение във Венецуела, с цел да подкрепи държавната компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) в обновяването на петролната инфраструктура.

#Iran— Regime naval forces were preparing to target US commercial vessels in the Gulf last month in case US forces interfered w/ #Venezuela-bound Iranian oil tankers: Noor News

Tehran sent 5 tankers of fuel to gasoline-starved ally Venezuela in May.https://t.co/0MqkyuYsMB
— Hezbollah Watch® (@HezbollahWatch) June 13, 2020
По този метод, петролните колета от иранските пристанища съставляват взаимни дейности на иранското и венецуелско водачество, които оспорват политиките на Тръмп. Доставките нарушават американските наказания върху иранския петролен експорт, както и глобите за транзакции с Венецуела. При предходния си президент Махмуд Ахмадинеджад Иран поддържаше близки връзки с държавното управление на тогавашния водач на Венецуела Уго Чавес. Иран значително се отхвърли от връзките с Каракас около подписването на нуклеарното съглашение през 2015. Едноличното преустановяване на договорката от страна на Тръмп през 2018 принуди Иран да се върне към предходните си политики в Западното полукълбо, които датират от десетилетия. През 1992 и 1994 са осъществени терористични офанзиви в Буенос Айрес против израелското посолство и еврейския културен център. За причинители се смятат членове на Хизбулла, които са инструктирани от тогавашното управление на Иран. Латинска Америка и в частност Венецуела от дълго време са съществена дестинация за предприемачи от арабския свят и Иран, които имат директни връзки с Техеран, като в самата администрация на Мадуро има хора с ливански генезис, чиито контакти са добре известни. Такъв образец е министърът на индустрията Тарек ал Исами, който беше и вицепрезидент на Венецуела до 2018.

Тръмп: Съединени американски щати може да употребяват военна мощ във Венецуела

Николас Мадуро даде на Иран злато на стойност 500 милиона $ в подмяна на петролните доставки, давайки на Иран нужната твърда валута, която понижа поради глобите на Съединени американски щати. Вариантите на Вашингтон за противопоставяне на новото предизвикателство, подбудено от обединяването на напъните на Иран и Венецуела, са лимитирани. Наскоро американският флот усили наличието си в карибския басейн, с цел да нападна трафика на опиати, в който вземат участие и политици във Венецуела и Колумбия. Но американските военни оповестиха, че не са получавали заповеди да прихващат иранските доставки. Подобни дейности биха били и противозаконни освен по отношение на интернационалната право, само че и по отношение на самите американски наказания в настоящия им тип. И въпреки всичко, всички ирански и венецуелски компании, участващи в договорката, към този момент са глобени от Съединени американски щати – в това число иранските държавни танкери, венецуелската петролна компания и самолетната компания Mahan Air, която иранците употребяват освен за доставки на военно съоръжение в Ливан и Сирия, само че и за транспорт на части за петролната инфраструктура на Венецуела.

Скандал – платили на частна войска в Съединени американски щати да смъкна Мадуро

Служители на Съединени американски щати издадоха инструкции към задграничните пристанищни оператори да не спомагат на пратките и предложиха награди на всеки екипаж, който би могъл да помогне на Съединените щати да стопира товарите. Успешните колета на нефт от май месец помогнаха на режима на Мадуро да предотврати по-нататъшен стопански провал в миг, когато съперниците му към този момент са отслабени от несполучливите опити за преврати. За Иран доставките илюстрират, че режимът в Техеран може непосредствено да провокира Съединени американски щати, в личната му зона на въздействие, посредством укрепване на режим, който администрацията на Тръмп счита за съществена цел на външната си политика. Очаква се човек с опита на Ейбрамс да докара нова политика – евентуално по-остра и оттатък разпоредбите на интернационалното право – във Вашингтон, от която Белият дом се нуждае, в случай че желае да укрепи редиците си освен в Латинска Америка, само че и в Близкия изток.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Ден 33: Антиправителствените митинги не престават Ден 33: Антиправителствените митинги не престават  Пожарът в Хасковско обхвана съвсем 100 000 дка повърхност Пожарът в Хасковско обхвана съвсем 100 000 дка повърхност  Борисов: Всеки желае оставка на някого, аз желая на Радев Борисов: Всеки желае оставка на някого, аз желая на Радев  Гърция вкарва по-строги правила за влизане в страната Гърция вкарва по-строги правила за влизане в страната  1 Свихме покупките на храни и горива  1 Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас  1 Искат линията на беднотия да се дефинира от обществения министър --> Пaрите ни  Свихме покупките на храни и горива Свихме покупките на храни и горива  Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Екип на Спешна помощ в Лом е с COVID-19 Екип на Спешна помощ в Лом е с COVID-19  <br> Удължиха бедственото състояние в региона на Свиленград <br>
Удължиха бедственото състояние в региона на Свиленград
 Huawei остава без чипове за смарт телефоните си Huawei остава без чипове за смарт телефоните си  Какво яде Дженифър Анистън Какво яде Дженифър Анистън Виц на деня Когато разкажеш анекдот на: - немец, той в никакъв случай не го схваща и постоянно се смее. - англичанин, той постоянно го схваща, само че в никакъв случай не се… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Мощна детонация срина къщи в американския град Балтимор, има жертви Мощна детонация срина къщи в американския град Балтимор, има жертви Под руините са останали минимум петима души, измежду които и деца  Васил Божков започва политически план Васил Божков започва политически план От Дубай той разгласи, че ще взе участие в идващите парламентарни избори  Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов трансформира всичко Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов трансформира всичко Той попита и какво е мястото на Румен Радев в това, което се случва  Влак прегази жена край Петрич Влак прегази жена край Петрич Самоличността ѝ към момента се открива  Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри декларация в отбрана на магистратите Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри декларация в отбрана на магистратите Позицията ще бъде изпратена до Европейска комисия и други интернационалните институции  Заради Заради " Росенец ": Двама от НСО са уволнени, двама намалени и двама осъдени Служебната инспекция е завършена в разпоредения едномесечен период  Антонио Бандерас е инфектиран с ковид Антонио Бандерас е инфектиран с ковид Това заяви самият той в персоналния си профил в Instagram  <p>Деца имат признаци на COVID-19 в продължение на месеци</p> Деца имат признаци на COVID-19 в продължение на месеци Въпреки, че последователно нараства информацията за дълготрайно боледуване от COVID-19 при възрастните, доста малко е известно за възможното дълготрайно влияние при децата  СЗО: Все още има вяра за преодоляване на ковид пандемията СЗО: Все още има вяра за преодоляване на ковид пандемията Ако дейно потискаме вируса, можем умерено да отворим обществата, сподели Тедрос Адханом Гебрейесус  <p>Пуснаха под домакински арест бияча oт&nbsp;конференцията на ГЕРБ</p> Пуснаха под домакински арест бияча oт конференцията на ГЕРБ 20-годишният Денислав Станоев бе сниман да атакува и протестиращи  Срив на приходите от летен туризъм регистрира Национален статистически институт за юни Срив на приходите от летен туризъм регистрира Национален статистически институт за юни Регистриран е спад на приходите както от непознати жители, по този начин и от български  Задържаха българин в Словения за трафик на мигранти Задържаха българин в Словения за трафик на мигранти Той е превозвал 43-ма души от Пакистан и Бангладеш  Разкриха тайните на „ Света София ” в Истанбул Разкриха тайните на „ Света София ” в Истанбул Екипът от учени е снимал всички тунели и подземни структури  Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Инцидентът е засне

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР