Свят НАТО – в мозъчна смърт на 70 години? Очаква

...
Свят НАТО – в мозъчна смърт на 70 години? Очаква
Коментари Харесай

НАТО – в мозъчна смърт на 70 години?

Свят НАТО – в „ мозъчна гибел ” на 70 години? Очаква се Алиансът да изиска съставяне на „ Съвет на мъдреците ”, който да помогне за реформирането му  Надежда Неменски 29 ноември 2019, 18:59  НАТО – в „ мозъчна гибел ” на 70 години?
НАТО – в „ мозъчна гибел ” на 70 години?
 Затвориха Лондонския мост поради пукотевица, има ранени
Затвориха Лондонския мост поради пукотевица, има ранени
 Жан-Клод Юнкер: Не
Жан-Клод Юнкер: Не " Сбогом " - " Au revoir "!
 Амазонските пожари могат да се окажат пагубни
Амазонските пожари могат да се окажат пагубни
 Ледена статуя размени Борис Джонсън в ефирен спор
Ледена статуя размени Борис Джонсън в ефирен спор
 Полиция и специалисти се сплотиха, с цел да разкрият този случай
Полиция и специалисти се сплотиха, с цел да разкрият този случай
 Светът към този момент не разполага с време
Светът към този момент не разполага с време
 Ново земетресение в Албания
Ново земетресение в Албания

чаква се НАТО да изиска група „ мъдреци” да помогне за реформиране на алианса, откакто американският президент сложи под подозрение неговото значение, а френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Алиансът умирал.

На срещата на върха в Лондон на 4 декември, на която ще се означи 70-годишнината на НАТО, водачите на 29-те страни членки ще се опитат да показват единение, само че са изправени пред въпроса за бъдещето на водения от Съединени американски щати Алианс.

Европейските съдружници на Вашингтон и Канада не са сигурни какво да чакат от Тръмп ,

откакто на срещата на върха на пакта през юли 2018 година той разкритикува Германия и заприказва за напускането му, преди да го похвали и да си припише заслугите за обещаните промени.

Макрон: Европа е на ръба на пропастта, НАТО - в мозъчна гибел

След това Макрон също даде израз на неудовлетворението си от това, което френски дипломати назовават липса на съгласуваност в НАТО на политическо равнище и крах да се оправи с тематиките табу. По думите на Макрон пактът „ се намира в мозъчна смърт”. Това беше казано след изтеглянето на американските войски от Сирия, подтикнало Турция да предприеме интервенция против кюрдските милиции в Северна Сирия, които счита за терористи, макар че точно те помогнаха на Вашингтон да разгроми „ Ислямска държава” (ИД). Съюзниците на Анкара в НАТО се притесняват, че интервенцията ще подкопае напъните в битката с екстремистите от ИД.

В отговор на опасенията за бъдещето на пакта срещата на върха евентуално ще одобри френско-германското предложение за съставяне на група от авторитетни имена под управлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, споделиха дипломати.

„ Съветът на мъдреците”

ще рапортува резултатите от работата си в края на 2021 година, когато пактът би трябвало да организира идната си среща на върха, като приготвят почвата за промени.

Чавушоглу: Макрон е спонсор на тероризма

„ Опитваме се да канализираме токовия удар (от мненията на Макрон), с цел да структурираме политически дебат”, сподели почитан френски посланик, участващ в полемиките. „ Целта е да се обезпечи „ нов баланс в трансатлантическия алианс”, в който, и Европа го признава, Вашингтон поема прекомерно огромно бреме”, сподели дипломатът.

Групата евентуално ще бъде дребна. В нея ще влизат и по-възрастни държавници и персони, които могат да предложат по-радикални хрумвания. Като жест към Тръмп се чака на срещата да се реализира договорка съдружниците на Съединени американски щати да поемат повече от настоящите разноски на пакта, и от 2021 година да се понижи размерът на годишната вноска на Вашингтон за финансиране на централата и личния състав на НАТО.

Лидерите са подготвени също да удовлетворят настояването на Съединени американски щати европейските съдружници да имат в пакта повече батальони, кораби и самолети, които да са в бойна подготвеност, като средство за въздържане против евентуална офанзива на Русия.

Какво ще каже Тръмп?

„ Разбира се, никой на знае какво ще каже Тръмп”, съобщи почитан европейски посланик в НАТО и добави: „ Но в този момент не знаем и какво ще кажат Макрон или (турският президент Тайип) Ердоган”. Еднодневната среща на върха, която ще се състои в първокласен голф клуб, ще бъде извънредно къса, с цел да няма огромни благоприятни условия за дипломатически разногласия, въпреки че Англия, която се готви да напусне Европейски Съюз, гори от предпочитание да провежда едно образцово събитие.

НАТО беше основан през 1949 година, с цел да се опълчи на опасността от комунистическия Съветски съюз, само че откри нови цели след анексирането на Крим от Русия през 2014 година Сега пактът е подложен на напън да помогне за решение на някои от най-заплетените рецесии в света, също така Вашингтон упорства Алиансът да дефинира позицията си към Китай, който се трансформира във все по-голяма военна мощ.

„ Напрежението в системата е голямо” ,

сподели норвежкият подполковник Стайн Грьонгста пред Ройтерс по време на подготовка на норвежки бойци, които ще оказват помощ в образованието на локалните държавни войски в Ирак под егидата на НАТО. „ За армията е мъчно по едно и също време да обезпечава защита на територията, образование и интернационалните операции”, сподели той.

Това е сензитивен въпрос за Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа, само че би трябвало да разчита на остаряло въоръжение и има намерение да извърши задачата на НАТО за минималните отбранителни разноски едвам през 2031 година „ Но въпросът към момента е дали политиците са подготвени да похарчат толкоз доста пари”, сподели пред Ройтерс източник от немската войска.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР