Свят Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години

...
Свят Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години
Коментари Харесай

Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години по-късно

Свят Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години по-късно Всички решения на Тръмп в Близкия изток са спорни и ще имат последствия през идните години, написа Руслан Трад в коментар за Vesti.bg  Руслан Трад 18 декември 2019, 06:16  Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години по-късно
Наследството на Тръмп в Близкия изток – три години по-късно
 Мистерия със гибелта на семейство милиардери в Канада
Мистерия със гибелта на семейство милиардери в Канада
 Израел и Турция на прага на война
Израел и Турция на прага на война
 Победата на Джонсън разруши сърцата на проевропейците
Победата на Джонсън разруши сърцата на проевропейците
 DW: Най-много детски бракове с българчета в Германия
DW: Най-много детски бракове с българчета в Германия
 Грандиозна кражба за 50 млн. паунда в Лондон
Грандиозна кражба за 50 млн. паунда в Лондон
 Взрив до българското посолство в Подгорица
Взрив до българското посолство в Подгорица
 Шестимата най-влиятелни водачи през 2019 година
Шестимата най-влиятелни водачи през 2019 година

т признаването на израелските заселнически селища за легални до Сирия и Ирак, администрацията на Доналд Тръмп оставя Съединени американски щати в още по-неизгодна позиция на интернационалната сцена, в сравнение с беше Вашингтон преди встъпването на предприемача в служба като президент на Съединени американски щати.

Повече от година след началото на спорния му мандат, цели секции в американската администрация стояха незаети или поради оставки на някогашни чиновници от ерата на Обама, или тъй като Тръмп не смяташе за нужно да работи по разпоредбите. Този вътрешен безпорядък безспорно се отрази на външната политика и въздействието на Вашингтон. Особено очевидно е в Близкия изток.

Грандиозен скандал в Съединени американски щати, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан

В средата на ноември, Майк Помпео – заел поста на държавен секретар след поредност от оставки в Държавния департамент – изненадващо за интернационалната общественост, разгласи израелските заселнически селища в Западния бряг за съвместими с интернационалното право. С други думи, Помпео, с благословията на Тръмп, приключи десетилетна политика на Съединени американски щати да стоят настрана от признаването на тези селища, които съгласно интернационалното право са незаконни поради статута на Западния бряг и признаването на дейностите на Израел в региона като тип окупация.

Без значение от това, Вашингтон направи всичко допустимо, с цел да изостри в допълнение ситуацията в Израел и Палестина, а това послужи на Бенямин Нетаняху в предизборната му акция. Наистина, израелският министър председател не завоюва безапелационно, а против него има повдигнати обвинявания за злоупотреби и корупция, само че решенията на администрацията на Тръмп ще имат отражение през идващите няколко години.

Нещо повече, Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел , без значение от претенциите на палестинците, че е и тяхна столица. Този ход освен докара до трус в интернационалната общественост, която се раздели по въпроса дали признава града за израелска столица или не, само че също по този начин срина години старания на предходни американски администрации да привлекат палестинската администрация по-близо до мирните договаряния.

Защо Голанските възвишения провокират толкоз разногласия

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, какво последва

През 2018 година Белият дом направи всичко допустимо да бъдат спрени помощите за поданици на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, и също по този начин подреди задачата на Организацията за избавление на Палестина във Вашингтон – де факто посолството на Палестина – да спре активност. В резултат, палестинците бойкотираха срещата в Бахрейн, на която трябваше да се приказва за мир и да се събират средства, а през ноември тази година палестинският президент Махмуд Абас разгласи мирната договорка за мъртва. Междувременно, Тръмп направи още една спорна стъпка – разгласи Голанските възвишения, окупирани от Израел от Сирия през 1967, за израелска територия, макар статута на територията в Организация на обединените нации като анексирана.

Сирия евентуално повече от всеки различен регион в Близкия изток, дефинира фиаското на американската политика през последните години .

През първите две години от ръководството си, администрацията на Тръмп следваше завещаното от Обама. Имаше поддръжка за кюрдските сили от ПКК в Северна Сирия, притискаше режимът на Асад и възпираше въздействието на Иран, Русия и Турция в техните упоритости за разширение на зоните им на въздействие. В своята предизборна акция през 2016 година, Тръмп призоваваше за удари по „ Ислямска страна “, която по това време беше в зенита си и държеше територия с размера на Англия. Тръмп даде обещание също, че ще изтегли американските сили от Сирия като част от своята политика да постави завършек на „ безкрайните войни на Америка “, което включва и проект за евакуиране на сили от Афганистан. След това, Тръмп се движеше в двете крайности.

Основата на американската външна политика към Сирия беше построена по времето на Обама. Обама, както и Тръмп, разреши Башар Асад да остане на власт, защото той не съставлява заплаха за националната сигурност на Съединени американски щати. Американската администрация не откри причина да реагира против потреблението на химически оръжия, макар общественото говорене на Обама, че това е „ алена линия “.

Важно ли е, че Съединени американски щати се изтеглят от Сирия?

Вашингтон реагира едвам през 2015 година – четири години след началото на войната в Сирия. Причините бяха две: интервенцията на Русия в Сирия и апела за поддръжка от страна на Израел против експанзията на Иран, който в хаоса на гражданския спор, съумя да построи сериозна мрежа от военни съоръжения в поддръжка на режима на Асад, а те от своя страна могат да бъдат употребявани за офанзива по прилежащ Израел. Тогава, Съединени американски щати влезе в северните елементи на Сирия като съдружник на кюрдите в границите на интернационалната коалиция против „ Ислямска страна “, изтласкаха джихадистите от редица градове и сътвориха бази в Източна Сирия, които да следят дейностите на Москва и Техеран. Американците бомбардираха два пъти позиции на сирийския режим през 2017 година и 2018 година като отговор на потребление на химически оръжия, само че и при двата удара, силите на Асад бяха предизвестени авансово без подозрение поради напън от Русия.

През 2019 година Тръмп разгласи два пъти победа над ИД :

първият път през март, откакто съвсем цялата територия на групировката беше завладяна и повторно през октомври, когато при специфична интервенция беше погубен водачът ѝ Абу Бакр ал Багдади. Няколко пъти Тръмп афишира и евакуиране на американските сили от Сирия, преди да подреди отдръпване през октомври в навечерието на турската намеса против кюрдските сили – досегашни съдружници на Съединени американски щати против ИД. Това решение сътвори напрежение даже в партията на Тръмп, а съдружниците на Вашингтон, в това число Израел, започнаха да се питат дали могат да разчитат на Щатите. Впоследствие, дейностите на Анкара сътвориха вакуум, провокираха разселване и разрешиха на Русия да ускори въздействието си в Северна Сирия, като в някои случаи съветски бойци се настаняваха в построени от Съединени американски щати бази.

Тръмп: „ Багдади умря като куче, като страхливец “

Но и при този случай, администрацията на Тръмп не беше безапелационна и още веднъж обърна курса – в последна сметка, американски бойци останаха в Сирия, възобновиха контактите с кюрдите и даже изпратиха съоръжение, което да подсигури достъпа до петролните полета в Източна Сирия.

Дали Тръмп можеше да спре експанзията на Иран?

Това е един от въпросите, които анализатори си задават три години след встъпването му в служба. В последна сметка, Иран е съществена част от предизборната му акция. Дали е можел – евентуално, въпреки и трудноизпълнимо във военно отношение. Но Тръмп няма предпочитание да влиза в спор, който може да удари рейтинга му. Неговите гласоподаватели са удовлетворени с отправянето на закани, само че не биха желали да заплащат за нов боен спор, който би бил доста по-тежък от Ирак или Афганистан.

Ядрената договорка от 2015 година развърза ръцете на Техеран и големите суми, замразени до тогава поради наказания, бяха освободени и вкарани в построяването на милиции и бази в Ирак, Йемен, Сирия и Ливан. След 2015 година иранците започнаха устремено да вървят към доминация в региона, до момента в който в това време използваха опасността от отдръпване от договорката, с цел да притискат интернационалната общественост и изключително Европейски Съюз, който е главен търговски сътрудник на Техеран и иранските водачи не желаят да видят съмнение в европейците.

Иска ли Тръмп война с Иран

Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран

Такова съмнение се усети обаче, когато през 2018 година Тръмп разгласи, че Съединени американски щати се отдръпва от нуклеарната договорка, тъй като не вижда смисъл в нея. Скоро по-късно разгласи политика на оптимален напън против Иран, която продължава към този момент 18 месеца и провокира вълна от митинги в Иран, поради влошеното икономическо положение. Но военна борба не последва, макар многото мотиви за това.

През юни Тръмп съобщи, че е бил в подготвеност да подреди офанзива по цели в Иран, когато в Персийския залив беше свален американски дрон. Но офанзива не последва, а Иран продължи с провокациите в Залива – няколко танкера бяха ударени, заплашвайки интернационалните търговски пътища, значими за световната стопанска система. Беше ударена саудитската петролна промишленост по метод, невъобразим до тогава. Жертва стана даже японски танкер. Междувременно, Техеран ускори продукцията на уран надалеч оттатък границите, избрани от нуклеарната договорка.

Слабостта на Тръмп изпрати обръщение към Израел, който вижда Иран като собствен главен зложелател в региона поради поддръжката за ливанската организация Хизбулла. Нетаняху реши да работи самичък и израелската войска предприе редица удари по ирански военни бази и хранилища в Сирия – по-конкретно, над двеста за няколко години.

И когато приказваме за решения, провокирали мощни земетресения, то би трябвало да споменем наложително разногласията с Турция, които се отразяват и на НАТО .

Тръмп и Ердоган имат едни от най-противоречивите връзки, които могат да имат международни водачи съдружници в най-мощния боен алианс. Тръмп, който сподели, че е „ огромен почитател “ на „ своя непосредствен другар “ Ердоган, се опита да балансира сред персоналното си удивление и завиването на Анкара в посока Русия, а също и експанзията на Турция в Близкия изток, която се случва на гърба на американските ползи.

Когато двамата президенти се срещнаха в Белия дом през ноември, те се изправиха пред стихия от нападки и напън от Конгреса, който застана против интервенцията на Анкара в Северна Сирия и закупуването на съветски Противовъздушна отбрана системи С-400. Тези системи са в внезапно несъгласие с НАТО поради, че са създадени от страна, считана за вражеска, каквато е Русия. Подобно на 1970-те при анексирането на Северен Кипър от Анкара, Конгреса изиска наказания върху Турция, а Белия дом не.

Тръмп одобри Ердоган,100 милиарда $: Добри другари сме

Турция възнамерява дълго време своята намеса в Сирия, с цел да удари милициите на ПКК, които преглежда като директна опасност за националната си сигурност. Тези милиции са и американски съдружник и поради това турските коментатори и политици упрекнаха Вашингтон, че „ работи с терористи “. През последните години антиамериканските страсти в турското общество се усилиха доста и още повече след несполучливия опит за прелом през 2016 година, за който турците упрекват Съединени американски щати, до момента в който Русия е обсъждана като нужен другар, защото Москва даде данните, че се готви нещо против Ердоган.

Въпреки че Тръмп заплашва да изтегли американските сили от Сирия, той беше възпиран от рецензиите на висши военни и хора в своята администрация с опасения, че Русия ще се възползва от сходно решение, а ИД ще получи опция да събере сили. И въпреки всичко, след диалог по телефона с Ердоган, Тръмп съобщи, че американският контингент си потегля от Северна Сирия, давайки „ зелена светлина “ за турската войска и съдружниците ѝ от някогашни сирийски бунтовници. Срещата сред Тръмп и Ердоган не реши нито един от проблемите, разделящи съдружниците в НАТО, само че сподели отношението на американския президент, който отбрани турския си сътрудник от „ вражески “ въпроси от пресата.

К огато приказваме за външната политика на Тръмп в Близкия изток, не може да не приказваме за Саудитска Арабия .

Темата не е по този начин тиражирана в европейската преса, само че поради въздействието на кралството в района и значимостта му за международната стопанска система, би трябвало да се следи деликатно.

Саудитска Арабия беше първата дестинация на Тръмп като президент на Съединени американски щати. Саудитците имат доста общи позиции с администрацията на Тръмп, а Джаред Къшнър има персонално другарство с престолонаследника Мохамад бин Салман, който се счита за главен подстрекател на акцията на Къшнър в Близкия изток. Подобно на други страни в Персийския залив, Саудитска Арабия показва от години предпочитание за доближаване с Израел, въпреки обществено да не се демонстрира. Иран е единствено една от точките, които сближават тези страни.

И въпреки всичко, имаше събития, които сложиха връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия на ръба. Едно от тях е убийството на журналиста Джамал Хашогджи в саудитското консулство в Истанбул. Централно разузнавателно управление на САЩ упреква Мохамад бин Салман за убийството, до момента в който Тръмп и Къшнър избраха да останат настрана. Самият американски президент няма необикновен афинитет към опазването на човешките права, по тази причина и не обръща такова внимание в връзките си с водачи като тези в Близкия изток – Саудитска Арабия не прави изключение. Така да вземем за пример, макар блокадата над Катар, наложена през 2017 година и присъединяване във войната в Йемен, Съединени американски щати продължиха да продават оръжие на кралството.

Съединени американски щати изпращат войски в Саудитска Арабия

Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят

Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия

Саудитска Арабия изпита на гърба си несигурността на Тръмп .

Рияд се пробва да сътвори от години анти-иранска коалиция, която коментатори назовават „ Арабско НАТО “ или „ сунитско-американски съюз “, разчитайки на сътрудници като Египет и Пакистан, и с негласното единодушие на Израел. Но първичния възторг беше стопен поради нежеланието на Тръмп да се конфронтира с Иран оттатък обвиняванията и глобите. Саудитците и Обединените арабски емирства, които вземат участие като главен сътрудник, бяха принудени да търсят други способи, в това число опит за договаряния с Иран, а това провокира вътрешни рецензии. Вероятно ще бъде вдигната и блокадата над Катар, защото за Рияд е значимо да не тика катарците в областта на въздействие на Иран.

Противоречията във външната политика на Вашингтон не престават. Въпреки желанието на Тръмп да изтегля американски сили от Близкия изток, единствено преди няколко месеца той подреди изпращането на 3000 бойци в Саудитска Арабия с концепцията да наблюдават дейностите на Иран. Заедно с човешката мощ, беше изпратено и военно съоръжение и техника, което демонстрира, че надали Тръмп ще се отдалечи от кралството, макар че през ноември саудитски жител нападна бойци във военната академия в Пенсакола. По този случай Тръмп даже не намерения да подлага на критика или да повдига тематиката пред саудитските си сътрудници.

Всички решения на Тръмп в Близкия изток са спорни и ще имат последствия през идните години .

Дали ще завоюва втори мандат няма по какъв начин да знаем, само че надали ще има сериозна смяна в отношението на американския президент към интернационалните връзки. През последните три години той сподели, че преглежда интернационалната общественост като бизнес общественост, до момента в който обстановката е доста по-сложна от това. Така да вземем за пример, Тръмп не подлага на критика иракското държавно управление, което от октомври насам аргументи гибелта на над 500 протестиращи. Демонстрациите против корупция и злоупотреби от Алжир до Ливан и Ирак не трогват администрацията на Тръмп, защото на напред във времето са покупко-продажбите и едвам когато те бъдат застрашени, се стига до някакво деяние. Тръмп не съумя да разбере, че интернационалните връзки са сфера, в която политиките се отразяват след време и има значение всяко едно решение, взето в този момент в този миг.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад Доналд Тръмп Близкия изток политика .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 С какъв брой нараства водата в 24 града  1 Проверяват за подправен мед магазини и пазари  1 Равенство сред половете на работното място след 257 години  1 Държавата заплаща на българи, с цел да се върнат от чужбина --> Пaрите ни  С какъв брой нараства водата в 24 града С какъв брой нараства водата в 24 града  Проверяват за подправен мед магазини и пазари Проверяват за подправен мед магазини и пазари  Равенство сред половете на работното място след 257 години Равенство сред половете на работното място след 257 години  Държавата заплаща на българи, с цел да се върнат от чужбина Държавата заплаща на българи, с цел да се върнат от чужбина Не пропускай  Кои са 10-те най-могъщи страни в света Кои са 10-те най-могъщи страни в света  Грандиозна кражба за 50 млн. паунда в Лондон Грандиозна кражба за 50 млн. паунда в Лондон  Учени откриха по какъв начин да се оправи със умората Учени откриха по какъв начин да се оправи със умората  <br> <strong> Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон </strong> още веднъж в костюмите от „ Брилянтин “ <br>
Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон още веднъж в костюмите от „ Брилянтин “
Последни  Гугъл към този момент следи и дивите животни с мрежа от камери Гугъл към този момент следи и дивите животни с мрежа от камери  Близък изток Наследството на Тръмп в Близкия изток – три...  <p><strong>Хемингуей </strong>препоръчва: <strong>Книгите</strong>, които да прочетем</p> Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  <p>Неща в дома, които гостите&nbsp;ще <strong>забележат по празниците</strong></p> Неща в дома, които гостите ще виждат по...  Надя Мурад Денят на хората, които са надалеч от вкъщи  Половината компании дават коледни <a href=бонуси, някои 1000 лева " /> Половината компании дават коледни бонуси, някои 1000 лева  Обвиниха бащата на бебето, което почина в злополука с Местан Обвиниха бащата на бебето, което почина в злополука с...  Радев: На Конституцията не би трябвало да се протяга ръка случайно, Гешев поставя клетва Радев: На Конституцията не би трябвало да се протяга ръка...  Поскъпване на водата с сред 1 и 9% Поскъпване на водата с сред 1 и 9%  Безплатни буферни паркинги в София на следващия ден Безплатни буферни паркинги в София на следващия ден  Ердоган и Путин приказваха за Либия и Сирия Ердоган и Путин приказваха за Либия и Сирия  NOVA Добро въодушевление и приятни страсти с празничната...  <p>3 предписания, които да изпробвате<span style= 3 предписания, които да изпробвате преди Коледа  Ангел Джамбазки Екологичен потенциал ревизира изявление на Ангел...  Мъж умря в ареста в Бобов дол Мъж умря в ареста в Бобов дол  <p>Daimler под китайска обсада</p> Daimler под китайска блокада  Уеб сериали и БГ инфлуенсъри – отпред на класациите във Vbox7.com Уеб сериали и БГ инфлуенсъри – отпред на класациите във...  <p>Френски замък се <strong>продава за 55 долара</strong></p> Френски замък се продава за 55 $  <p>Чарлийз Терон за нощта, в която <strong>майка ѝ&nbsp;убила татко ѝ</strong></p> Чарлийз Терон за нощта, в която майка ѝ умъртвила татко...  <p>Барак Обама: <strong>Жените </strong>са <strong>по-добри лидери</strong> от мъжете</p> Барак Обама: Жените са по-добри водачи от мъжете Всичко от през днешния ден Ви

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР