Свят Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран САЩ

...
Свят Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран САЩ
Коментари Харесай

Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран

Свят Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран Съединени американски щати забрани американските цивилен полети в следеното от Техеран въздушно пространство  Надежда Неменски 21 юни 2019, 09:04 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран
Кризата се задълбочава: Тръмп наредил удари по Иран
 Евролидерите не се схванаха за наследника на Юнкер
Евролидерите не се схванаха за наследника на Юнкер
 Кървави митинги в Грузия поради Русия
Кървави митинги в Грузия поради Русия
 Хакнаха
Хакнаха " Пряката линия " на Путин
 Започва ли война? Иран смъкна дрон на Съединени американски щати
Започва ли война? Иран смъкна дрон на Съединени американски щати
 Четирима обвинени за свалянето на полет MH17
Четирима обвинени за свалянето на полет MH17
 Организация на обединените нации: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със гибелта на Хашоги
Организация на обединените нации: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със гибелта на Хашоги
 Пускат гласа на Путин на пандите в Москва
Пускат гласа на Путин на пандите в Москва

резидентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е одобрил военни удари против Иран в отговор на свалянето на американски разследващ дрон, струващ 130 милиона $, само че след това ненадейно се е отказал от решението си, написа американското издание „ Ню Йорк таймс”.

Първоначално Тръмп одобрил ударите по такива обекти като радар и ракетни батареи, показва вестникът, като се базира на високопоставени представители в американската администрация. Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев слънце през днешния ден, с цел да се понижи рискът за иранските военни или за цивилните.

Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, само че по този начин и не се стигнало до изстрелване на ракети ,

тъй като пристигнало предписание за отвод от офанзивата, споделя върховен представител на американската администрация.

Засега не е ясно дали ще има в бъдеще удари по цели в Иран, защото не излиза наяве кое е породило анулацията на разпореждането. Не е ясно дали Тръмп е трансформирал мнението си или администрацията е изразила безпокойствие по отношение на логистиката или тактиката.

Ако до осъществяване на разпореждането се беше стигнало, това щеше да бъде третата сходна заповед на Тръмп за удари по цели в Близкия изток след ударите, нанесени в Сирия през 2017 година и 2018 година, отбелязва изданието.

Междувременно

Вашингтон забрани американските цивилен полети в следеното от Техеран въздушно пространство над Персийския залив и Оманския залив

„ до второ нареждане”, откакто Иран смъкна американски безпилотен аероплан, заяви Агенция Франс Прес.

Ограниченията се дължат на „ нарасналите военни дейности и засиленото политическо напрежение в района, което съставлява несъзнателен риск за интервенциите на американското гражданско въздухоплаване и основава опция за неверни калкулации или неправилно идентифициране”, съобщи Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

„ Рискът за американската гражданска авиация се основава от изстреляната ракетя „ зема-въздух” по американски безпилотен самолет” ,

се споделя в изказването.

Пентагонът упрекна Иран за рисковата ескалация на напрежението, която се дължи на нападението против американския безпилотен аероплан. Говорител на Централното командване на Съединени американски щати, лейтенант Джоузеф Гастела, изрично отхвърли информацията от иранската страна, че сваленият безпилотен аероплан е нарушил границите на Иран.

„ Дронът на американския флот RQ-4 е прелетял през Персийския залив над Ормузския проток, с цел да следи интернационалното въздушно пространство в региона, когато е бил свален в региона на Горук (Иран)... Тази офанзива не е била предизвикана от САЩ”, сподели той.

Гастела означи, че

офанзивата е ориентирана към подкопаване на опцията на Съединени американски щати да правят наблюдаване в региона, което е належащо за опазване на свободата на корабоплаването .

Според военните тези дейности са „ опасност за интернационалната търговия” и заплашват свободата на мореплаване в този район, както и международната непоклатимост като цяло.

Той сподели още, че изказванията на Иран, че дронът е бил в ирански води, са „ изрично неверни”. „ Това безконтролно нахлуване е знак за рискова ескалация, то се случи покрай въздушните коридори сред Дубай, ОАЕ и Оман и заплаши почтени граждани”, заключи лейтенантът.

Иран от своя страна сподели, че има „ неопровержими доказателства”, че американският дрон е бил в неговото въздушно пространство

сега, когато е бил изумен, съобщи ДПА. „ Доказателствата са ясни и неопровержими, изключително в случай че някои остатъци от дрона бяха открити в ирански води”, сподели заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи.



Междувременно стана ясно, че взаимната комисия за Съвместния повсеместен проект за деяние (JCPOA) ще заседава на 28 юни във Виена по отношение на новата рецесия в Персийския залив. „ Съвместната комисия ще се ръководи от Федерика Могерини”, гласи формалното известие.

Държавите участнички в договорката по разоръжаване ще се срещнат с Иран и ще проведат договаряния за рецесията във Виена ,

с цел да обсъдят по какъв начин да се избави договорката след отдръпването на Съединени американски щати. Англия, Франция, Германия, Китай, Русия и Иран ще се срещнат, откакто напрежението в Персийския залив се ускори след офанзивите против танкери в Оманския залив и свалянето на американски безпилотен аероплан. Съединени американски щати упрекнаха Техеран и за двете офанзиви.

Напрежението сред Техеран и Вашингтон набъбна откогато Съединени американски щати внезапно се отдръпнаха от иранската нуклеарна договорка през май 2018 година Година по-късно обстановката се утежни, откакто Съединените щати усилиха глобите против ислямската република, ориентирани към финансите на страната, превоза, военната и други сфери.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР