Свят Кого ще избере Хърватия – жената от народа или

...
Свят Кого ще избере Хърватия – жената от народа или
Коментари Харесай

Кого ще избере Хърватия – жената от народа или градския социалист

Свят Кого ще избере Хърватия – дамата от народа или градския социалист Днес се организира втория тур на президентските избори в страната  Надежда Неменски 5 януари 2020, 14:13  Кого ще избере Хърватия – дамата от народа или градския социалист
Кого ще избере Хърватия – дамата от народа или градския социалист
 Ще има ли война? Съединени американски щати набелязаха 52 цели за 52 заложници в Иран
Ще има ли война? Съединени американски щати набелязаха 52 цели за 52 заложници в Иран
 Защо се появи хаштаг Трета международна война, напрежението пораства
Защо се появи хаштаг Трета международна война, напрежението пораства
 Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба
Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба
 Феномен: Три слънца в небето над Китай
Феномен: Три слънца в небето над Китай
 Ирак е на път да се взриви, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия уплашени
Ирак е на път да се взриви, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия уплашени
 Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
 Нападение във Франция, мъж намушка минувачи
Нападение във Франция, мъж намушка минувачи

Хърватия тази заран в 7 ч. локално време (8 ч. българско) стартира гласуването на втори тур на президентските избори, на който 3 860 000 хърватски жители могат да избират сред досегашния президент Колинда Грабар-Китарович, подкрепяна от ръководещата партия Хърватска демократична общественост, и някогашния министър председател Зоран Миланович, претендент на опозиционната Социалдемократическа партия, съобщи организация Хина.

Избирателните секции ще бъдат отворени до 19 ч. локално време ,

когато изтича и срокът на предизборното безмълвие. На първия кръг на изборите на 22 декември бяха отворени 6533 изборни секции, от които 6409 в Хърватия и 124 в 47 страни в света, в това число 44 в Босна и Херцеговина.

Първи бяха отворени изборните секции в Източна Австралия – в 9 ч. хърватско време в събота, а последни ще бъдат отворени тези в Лос Анджелис – в 16 ч. хърватско време през днешния ден.

Рекорден брой наблюдаващи (24 333) ще наблюдават хода на тези седми по ред от оповестяването на независимостта на Хърватия президентски избори, в това число 14 000 от Хърватска демократична общественост и 9 000 от Социалдемократическата партия.

Държавната изборна комисия ще разгласи първите резултати от екзитполовете в 20 ч. локално време (21 ч. българско).

На първия тур на изборите, в който участваха 11 претенденти, Миланович завоюва 29,55% от гласовете, а Грабар-Китарович 26,65% при изборна интензивност 51,19%. Опонентите за президентския пост се познават от 1990 година, в която и двамата са почнали дипломатическите си кариери в министерството на външните работи, а в този момент ще се срещнат и лице в лице на балотажа на вота.

Колинда Грабар-Китарович
 Колинда Грабар-Китарович
Първата жена президент на Хърватия е реакционер, който дефинира себе си като „ дамата от народа “, отгледана в селски регион в северозападния завършек на страната. Китарович постоянно се майтапи, че е една от дребното дами в своята специалност, която „ знае по какъв начин да издои крава “.

51-годишната Колинда Грабар-Китарович встъпи в служба като президент на Хърватия през февруари 2015 година като претендент на ръководещата консервативна партия ХДО. Преди да бъде определена за президент, Китарович беше министър на външните работи, дипломат, и помощник-генерален секретар на НАТО.

И макар че при встъпването си в служба президентът беше сдържан в политическите си изявления, в последните години тя все по-често се пробва да убеди гласоподавателите в крайнодесни полезности.

Усилията ѝ да внесе в президентската институция чувство за досегаемост и доближаване с жителите, като даже на моменти пя обществено, бяха посрещнати с подбив, а критиците ѝ ги дефинираха като „ подправени “. Безспорно, обаче,

най-големият ѝ избирателен гаф беше да обещае заплата от 8 000 евро

– съвсем 10 пъти по-голяма от междинната за страната – ход, който ѝ донесе лавина от насмешки. Кандидатът за президент на консерваторите даже пя по време на празненството за рожден ден на скандалния кмет на Загреб и му даде обещание да му занесе „ торти... в затвора”, в случай че той бъде наказан по обвинявания в корупция.

Самата Китарович пък отговори на обвиняванията и подигравките с думите, че тези, които я упрекват, са изгубили изцяло връзката с действителния човек в Хърватия, който има „ човешки страсти... плаче с вдовиците… Пее с щастливците “.

При предходната си акция за президент Колинда Грабар-Китарович даже се оплака от сексистки изявления, откакто създатели на журналистически материали се концентрираха върху „ нейното облекло, прически и диети “, които не са толкоз значими, колкото политиката, която би трябвало да води един президент.

Колинда Грабар-Китарович е омъжена, има две деца.

Зоран Миланович

Интелигентен, упорит и цялостен парвеню съгласно критиците, Миланович се бори за президентския пост след тригодишно неявяване на политическата сцена в страната. Когато през 2011 година роденият в Загреб 45-годишен Миланович беше назначен за министър-председател, водачът на Социалдемократическата партия (СДП) беше считан от мнозина за обещаващ млад политик, свободен от корупция. Той бе и главният съперник на ХДО.

Правителството под негово ръководство, обаче, не съумя да оправдае упованията и да приложи на процедура по този начин нужните промени, което пък докара до политическо застъпничество на разнообразни хора и утежни икономическата конюнктура в страната. Това докара до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията му, и се отдръпна от партията.

След отдръпването му от политическата сцена, Миланович ръководи мениджърско-консултантска компания, като негови клиенти са албанския министър председател Еди Рама, и други политици. Още през юни 53-годишният социалист даде поръчка за присъединяване в президентските избори, като избра мотото „ Президентът с темперамент “ с леко мигане към репутацията му на човек, който не се отхвърля. В редица изявленията той разказва себе си като

човек с „ ляво сърце и консервативна глава “, и постоянно е подложен на критика поради високомерния си метод към медиите .

Миланович дава обещание да трансформира Хърватия в демократична страна с полезности като пълноправие в обществото и самостоятелна правосъдна система. Роден в Загреб през 1966 година, Миланович е с юридическо обучение и е разпален боксьор – фен.

По време на войната за самостоятелност на Хърватия при започване на 90-те години на предишния век Миланович беше чиновник във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в задачите на Европейски Съюз и НАТО в Брюксел.

Зоран Миланович е женен, с две деца.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитни вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Надежда Неменски Източник: Хърватия избори Колинда Грабар Китарович Зоран Миланович .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Данъчната акция стартира на 10 януари  1 Вижте какъв брой стана минималната пенсия в Сърбия  1 Гърция дава по 700 евро на небогати локални и чужденци  1 Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година --> Пaрите ни  Данъчната акция стартира на 10 януари Данъчната акция стартира на 10 януари  Вижте какъв брой стана минималната пенсия в Сърбия Вижте какъв брой стана минималната пенсия в Сърбия  Гърция дава по 700 евро на небогати локални и чужденци Гърция дава по 700 евро на небогати локални и чужденци  Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година Проверяват болничните, издадени сред Коледа и Нова година Не пропускай  Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба Съединени американски щати и Иран се доближават от ден на ден до ръба  Директорът на дома, където умряха 24 души: Аз не се усещам отговорна Директорът на дома, където умряха 24 души: Аз не се усещам отговорна  <br> <strong> 9 секс промени </strong> за по-вълнуващ съкровен живот <br>
9 секс промени за по-вълнуващ съкровен живот
 <br> разяснява фотография на <br>
разяснява фотография на
Последни  <p>Кого ще избере Хърватия &ndash; дамата от народа или градския социалист</p> Кого ще избере Хърватия – дамата от народа или...  Ивица Дачич Ивица Дачич още веднъж избухна против България  Тялото на Касем Солеймани идва в иранския град Ахваз Ще има ли война? Съединени американски щати набелязаха 52 цели за 52 заложници...  <p>Страх от трусове на Балканите</p> Страх от трусове на Балканите  <p>Очаква се тежък трафик, <strong>къде ще има задръствания</strong></p> Очаква се тежък трафик, къде ще има тапи  <p>Предупреждения за рисково време в Западна България</p> Предупреждения за рисково време в Западна България  Супер Марио Как Супер Марио получава името си  Вредно ли е бързото презареждане за смарт телефоните Вредно ли е бързото презареждане за смарт телефоните  <p><strong>Утре е огромен празник</strong>, какво би трябвало да знаем</p> Утре е огромен празник, какво би трябвало да знаем  <p><strong>Природният антибиотик, </strong>който унищожава бактериите</p> Природният антибиотик, който унищожава бактериите  Движение за права и свободи на 30 години Движение за права и свободи на 30 години  Американското посолство в Багдад Ракети против военна база на Съединени американски щати, гърмеж до посолството в...  Най-изгодните компактни коли съгласно ADAC Най-изгодните компактни коли съгласно ADAC  <p>Ако се <strong>бяхме оженили</strong>, ти щеше да <strong>убиеш поета</strong> в мен</p> Ако се бяхме оженили, ти щеше да убиеш поета в мен  Мистериозна зараза в Хонконг Мистериозна зараза в Хонконг  Йорданка Фандъкова: Длъжни сме да почитаме паметта Йорданка Фандъкова: Длъжни сме да почитаме паметта  Защо се появи хаштаг Трета международна война, напрежението пораства Защо се появи хаштаг Трета международна война, напрежението...  „ Валиумния изнасилвач ” е задържан в София „ Валиумния изнасилвач ” е задържан в София  Камерън Диас Камерън Диас стана майка  Кола и джип се сблъскаха челно край Пловдив Кола и джип се сблъскаха челно край Пловдив Всичко от през днешния ден Виц на деня Учител води курс по география на 20 русокоски.Задава въпрос: – Къде се намира Америка? Михаела,една от русокоските, става и намира Америка на картата. – Браво!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха монумент на Капитан Петко челник в Борисовата градина  Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката... Водещи вести  <p>Страх от трусове на Балканите</p> Страх от трусове на Балканите  Ивица Дачич Ивица Дачич още веднъж избухна против България  <p>Очаква се тежък трафик, <strong>къде ще има задръствания</strong></p> Очаква се тежък трафик, къде ще има тапи  Супер Марио Как Супер Марио получава името си
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР