Свят Каква е истината за китайския комунизъм Голяма част от

...
Свят Каква е истината за китайския комунизъм Голяма част от
Коментари Харесай

Каква е истината за китайския комунизъм

Свят Каква е истината за китайския комунизъм Голяма част от жителите на огромните градове в Китай се възползват от растящото материално благосъстояние и благоприятни условия  Николай Киров 30 септември 2019, 16:33  Каква е истината за китайския комунизъм
Каква е истината за китайския комунизъм
 „ Газета.ру ”: Роми и съсипия - българите бягат от България
„ Газета.ру ”: Роми и съсипия - българите бягат от България
 Ердоган: Събудиха спящия исполин, ще си понесат следствията
Ердоган: Събудиха спящия исполин, ще си понесат следствията
 Изслушват Мария Габриел в Европарламента
Изслушват Мария Габриел в Европарламента
 Смъртоносен пожар и конфликти в бежански лагер в Гърция
Смъртоносен пожар и конфликти в бежански лагер в Гърция
 Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма беднотия
Парадоксът в Русия: по-високи заплати, по-голяма беднотия
 Победа за Консерваторите на Себастиан Курц в Австрия
Победа за Консерваторите на Себастиан Курц в Австрия
 Франция се сбогува с Жак Ширак
Франция се сбогува с Жак Ширак

ъв вторник Китай ще се показа пред света с един от най-големите военни паради в историята си, отбелязвайки по този начин 70 години ръководство на Комунистическата партия. Пред очите на пожизнения държавен глава Си Дзинпин, Пекин ще бъде разтресен от марша на 15 000 бойци, съпровождани от танкове, ракетни установки и авиация, написа Би Би Си.

На 1 октомври 1949 година ръководителят Мао застава на площад Тянанмън, обявявайки нова ера с боен церемониал, за който китайската национална войска съумява да събере директно сили 17 летящи самолета.
Китай, от голямото благосъстояние до крайната беднотия  ф  ф  ф  ф
Разликата сред тогавашен и настоящ Китай е голяма. Армията ще показа във вторник най-дългата в света междуконтинентална нуклеарна ракета и свръхзвуков шпионски дрон. Китай се е трансформирал в просперираща и растяща властническа суперсила с 400 милионна междинна класа.

Виждайки модерните китайски мегаполиси, цялостни с магазини, нови коли и добре облечени младежи, пътувайки по автомагистралите или с най-голямата в света високоскоростна железопътна мрежа, наподобява, че тоталитарното ръководство е хубаво нещо.

Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите

Голяма част от жителите на огромните градове в Китай се възползват от растящото материално благосъстояние и благоприятни условия, и са откровено признателни и лоялни на ръководещата партия, до момента в който пазарят с мобилните си телефони. В подмяна на непоклатимост и напредък те одобряват или най-малко понасят неналичието на политическа независимост и цензурата.

За тях парадът би могъл да се преглежда като подобаваща респект към историята на националния триумф, която отразява техните лични истории.

Зад фасадата на триумфа обаче се крие една по-мрачна картина. Като се стартира от страховития апетит, умъртвил десетки милиони, основан със земеделските промени на Мао и се стигне до политиката на едно семейство - две деца, налагана от ръководещите в съвременен Китай. Последната нарушава правото на дамите и фамилиите да вземат решение сами какъв брой деца ще имат.

И сега в Китай има милиони репресирани. Те освен дисиденти, искащи повече независимост или деятели, като тези, които стачкуват от месец в Хонконг. Потискани са и малцинствата, в това число и религиозните. А най-многобройните жертви на системата са стотиците милиони вътрешни емигранти. Техният на ниска цена труд е измежду главните мотори на китайската стопанска система.

Китайци направиха интелигентен електрически автомобил с 9 порти

Но ниската му цена се поддържа с безмилостни политики. Въпреки че емигрантите работят главно в градовете, политиката на уседналост ги лишава от статута на жители. Така те и техните фамилии нямат достъп до обучение, обществени и медицински грижи в обитаемоте места, където се трудят.

В западния район на Синдзян в Китай, населяван от уйгури, казахи и други малцинства, има почти милион и половина мюсюлмани, които са вкарани в всеобщи лагери за отнемане от независимост въз основа на тяхната религия и етническа принадлежност. Официално те се водят за настанени в професионални учебни заведения, които са част от нова политика за попречване на вътрешния тероризъм.

Проф. Гуо Юхуа, социолог от Пекинския университет „ Синхуа”, е един от дребното учени, които се пробват да споделят истината.

Книгите ѝ са неразрешени, връзките ѝ се наблюдават, а профилите ѝ в обществените медии постоянно биват изтривани.

„ За няколко генерации хората са получили история, която е фалшифицирана, подправена, прославена и разкрасена”, споделя тя, макар че е предизвестена да не приказва с задграничните медии преди парада. Според Юхуа триумфът на Китай се дължи на упорития труд на китайците, а не на политиката на Комунистическата партия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР