Свят Ердоган посети Света София Мозайките и стенописите ще останат

...
Свят Ердоган посети Света София Мозайките и стенописите ще останат
Коментари Харесай

Ердоган посети "Света София"

Свят Ердоган посети " Света София " Мозайките и стенописите ще останат недокоснати, с цел да бъдат виждани от всички хора от разнообразни националности, които ще посещават джамията, съобщи президентският представител Ибрахим Калън 20 юли 2020, 11:34  Лидерската среща на Европейски Съюз продължава, ще има ли съглашение
Лидерската среща на Европейски Съюз продължава, ще има ли съглашение
 Борисов от Брюксел: Подкрепям спестовната четворка
Борисов от Брюксел: Подкрепям спестовната четворка
 Милен Керемедчиев: Разделението в Европейски Съюз доближи пика си
Милен Керемедчиев: Разделението в Европейски Съюз доближи пика си
 Голям пожар избухна в катедрала във френския град Нант
Голям пожар избухна в катедрала във френския град Нант
 Съкращаване на работна ръка: Как се отразява COVID-19
Съкращаване на работна ръка: Как се отразява COVID-19
 Акула сграбчи 10-годишно момче от риболовна лодка
Акула сграбчи 10-годишно момче от риболовна лодка
 Китай и Иран сплотяват старания против Съединени американски щати
Китай и Иран сплотяват старания против Съединени американски щати
 Без свободно време, без почивни дни. Болногледачката от България, която осъди немския си шеф
Без свободно време, без почивни дни. Болногледачката от България, която осъди немския си шеф

урският президент Реджеп Тайип Ердоган дружно с министри от кабинета посети в неделя "Света София " в Истанбул, която на 10 юли с президентски декрет бе оповестена за джамия.

Преди това висшият административен съд в Турция анулира решение на министерския съвет от ноември 1934 година за предоставяне на статут на музей на храма "Света София ", който е издигнат през шести век като християнска черква, а през 1453 година е трансфорат в джамия.

Посланикът на Турция у нас: Архитектурният образ на "Св. София " няма да се трансформира

Ердоган се е срещнал на място с подготовката за осъществяването на първата всеобща петъчна мюсюлманнска молитва (намаз) в "Света София " на 24 юли, оповестиха турските медии.
Идния петък, който е заветен ден за мюсюлманите ден, храмът публично ще бъде отворен за мюсюлмански богослужения /пет пъти намаз денем и др./, тъй че молитвата ще има и смисъла на гала по формалното разкриване на "Света София " като джамия след 86-годишно спиране.

Чавушоглу е безапелационен: Решението за "Света София " е законно

24 юли е знакова дата за Турция, тъй като съответствува с Лозанския кротичък контракт от 1923 година, с който се дефинира суверенитетът и границите на Турция. Церемониалният намаз на тази дата в "Света София " се прави оценка и като на обръщение на Ердоган против реакциите, които идват от редица страни поради смяната на статута от музей в джамия, показват източниците. Поради това се прави усилена подготовка. Поканени са и посетители от чужбина. Очаква се да участват към 1000 души. Ръководителят на Диянета Али Ербаш ще управлява намаза.

Един от най-важните въпроси е за ориста на християнските мозайки и фрески, които са неповторими и са международно културно благосъстояние. Турски виновни лица към този момент обявиха,че те ще бъдат непокътнати. "Мозайките и стенописите ще останат недокоснати, с цел да бъдат виждани от всички хора от разнообразни националности, които ще посещават джамията ", съобщи по този мотив президентският представител Ибрахим Калън.

Президентският асистент Фуат Октай в изявление пред в. "Хюрриет " съобщи, че в джамията ще бъде инсталирана светлинна система. По време на мюсюлманския намаз в пространствата, където ще се изнася молитвата, със светлинни отблясъци ще се затъмняват стенописите и фреските. А през времетрането на намаза отново със светлини ще се проектират върху тях сури от свещената книга на мюсюлманите Куран-и керим. По думите на президентския асистент системата била истинска турска и не разрешавала повреждането на стенописите.

Според специалисти светлинната система, която ще се употребява в "Света София ", ще бъде сходна на тази, която се употребява в киното, а също и в някои европейски музеи. Монтирането й ще се извърши от турски инженери.

Ayasofya... pic.twitter.com/SqXRX3N5WG
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 19, 2020
Въпросът за статута на "Света София " беше издигнат и по време на Европейския съвет в Брюксел. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани в петък водачите на Европейския съюз да заемат "ясна " позиция и да наложат "строги наказания " на Турция в отговор на възходящата експанзия на Анкара против Гърция и Кипър, написа гръцкото издание "Катимерини ". Говорейки за турските нарушавания в Източното Средиземноморие в малко послание към водачите на Европейски Съюз, гръцкият министър председател акцентира, че на Турция не може да й се разрешава да нарушава суверенните права на две страни членки без да срещне мощна реакция. Мицотакис също по този начин загатна за "провокативното решение " на турското държавно управление да трансформира паметника от международното завещание на ЮНЕСКО "Света София " в джамия, като сподели, че това позказва отношението на Анкара към интернационалните съглашения, взаимното почитание и междурелигиозния разговор.

Турция отговори на Европейски Съюз за "Света София "

Кипърският президент Никос Анастасиадис също разяснява връзките ЕС-Турция. "Всеки път, когато Турция нарушава интернационалното право и подкопава жизненоважни ползи на Европейски Съюз и страните членки, Съюзът би трябвало да отговори групово и уверено с съответни ограничения ", написа той в "Туитър ". Същевременно пресслужбата на кипърското държавно управление заяви, че след изказванията на Анастасиадис и Мицотакис в Брюксел Съветът на Европейски Съюз е решил да организира през септември специфична сесия за разискване на връзките сред Европейски Съюз и Турция.

Русия и опозицията в Турция разясняват "Света София "
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Протестът блокира придвижването пред Народното събрание Протестът блокира придвижването пред Народното събрание  Рязък спад на новите случаи на ковид у нас Рязък спад на новите случаи на ковид у нас  Българска социалистическа партия: Пипалата на мафията са на всички места, ГЕРБ: Хората са ни дали своят вот доверие Българска социалистическа партия: Пипалата на мафията са на всички места, ГЕРБ: Хората са ни дали своят вот доверие  Прокуратурата желае изтриване на Политическа партия Прокуратурата желае изтриване на Политическа партия " Възраждане "  1 Какви са разликите в стандарта на живот на страните в Европейски Съюз  1 Вижте новите условия за пътешестване в чужбина от през днешния ден  1 Гръцките хотелиери срещу наложителните проби на „ Промахон “ --> Пaрите ни  Какви са разликите в стандарта на живот на страните в Европейски Съюз Какви са разликите в стандарта на живот на страните в Европейски Съюз  Вижте новите условия за пътешестване в чужбина от през днешния ден Вижте новите условия за пътешестване в чужбина от през днешния ден  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Рязък спад на новите случаи на ковид у нас Рязък спад на новите случаи на ковид у нас  Днес е огромен празник! Имен ден честват... Днес е огромен празник! Имен ден честват...  Протестът блокира придвижването пред Народното събрание Протестът блокира придвижването пред Народното събрание  Второ новолуние в Рак: втори късмет за прочувствения свят Второ новолуние в Рак: втори късмет за прочувствения свят Виц на деня Славей, врабче и врана пеели. Професор ги чул и отбелязал: - Ето разликата сред постоянно, задочно и отдалечено образование! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Кои са най-красивите, незабравими и мощни зодии Кои са най-красивите, незабравими и мощни зодии Отговора разберете тук  <p>Има ли черна акция против туризма и развлекателния бранш</p> Има ли черна акция против туризма и развлекателния отрасъл Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България съобщи: „ Озадачени сме от опитите да се дискредитира туристическия отрасъл ”  <p>Медици в Пловдив изнемогват, молят за помощ колеги</p> Медици в Пловдив изнемогват, молят за помощ сътрудници Само един доктор и две медицински сестри се грижат непрекъснато за инфектираните с ковид  <p>Тази история притегли вниманието на &quot;Отмъстителите&quot;&nbsp;</p> Момче избави сестра си от куче, актьорите от " Отмъстителите ": Ти си воин За случилото се Бриджър споделя единствено едно: " Ако някой трябваше да почине, взех решение, че би трябвало да съм аз "  Майка бие тригодишното си дете, какво е обяснението ѝ Майка бие тригодишното си дете, какво е обяснението ѝ И двамата родители са в ареста  Жена е със строшен таз, откакто румънци катастрофираха на Автомагистрала „ Струма “ Жена е със строшен таз, откакто румънци катастрофираха на Автомагистрала „ Струма “ Инцидентът е станал край Благоевград  С какво време стартира новата седмица? С какво време стартира новата седмица? Какви ще са оптималните температури?  Смартфонът разкрива психическото положение Смартфонът разкрива психическото положение Възможно е да се дефинира психологичното здраве съгласно потреблението на приложенията  Какво не знаем за мухите - любопитни обстоятелства Какво не знаем за мухите - любопитни обстоятелства Знаехте ли, че тези инсекти възприемат времето по друг метод от нас?  <p>BMW iX3 минава до 460 км на ток</p> BMW iX3 минава до 460 км на ток X3 е първият баварски модел, който ще се предлага както с бензинови и дизелови мотори, по този начин и с Plug-in хибридна система и чисто електрическо задвижване.  Как да изберем маска против ковид Как да изберем маска против ковид Когато носите маска с клапа, хората към вас не са предпазени, защото клапанът разрешава на целия ви мирис да излиза свободно  Полицията в Перник реагира на фрапантен клип с принуждение над дете Полицията в Перник реагира на фрапантен клип с принуждение над дете Малтретираното момиченце е настанено краткотрайно в център от фамилен вид  Билката, която ще ви даде сила колкото чаша кафе Билката, която ще ви даде сила колкото чаша кафе Тя усъвършенства паметта, тонизира изцяло тялото и мозъка, спомага за превъзмогване на отпадналостта и умората  <p>Димитров за Радев: Би се тълкувало като измяна</p> Димитров за Радев: Би се тълкувало като държавна измяна " Половината водоизточници в България нямат санитарно-ох
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР