Свят Ердоган: Европейският съюз е обречен без Турция В речта

...
Свят Ердоган: Европейският съюз е обречен без Турция В речта
Коментари Харесай

Ердоган: Европейският съюз е обречен без Турция

Свят Ердоган: Европейският съюз е жертван без Турция В речта си турският президент упрекна Брюксел, че оставя Анкара сама да поеме бремето на бежанците  Николай Киров 9 май 2019, 22:59  Ердоган: Европейският съюз е жертван без Турция Източник: EPA/БГНЕС
"Турция ще продължи напъните си да се причисли към Европейския съюз, макар дейностите на тези, които се пробват да я изтласкат от европейската общественост. Без пълноправното участие на Турция, всички старания на Европейски Съюз да подсигурява заявените си полезности са обречени на неуспех. Европейският съюз се нуждае от Турция повече, в сравнение с Турция се нуждае от него ".

Това сподели турският президент Реджеп Ердоган на съвещание на Групата за промени в Анкара, в наличието на министрите на правораздаването, финансите, външните работи и вътрешните работи.

Според Ердоган, без Турция, Европейски Съюз няма да се бори дейно против "екзистенциалните закани " за него като ислямофобия и враждебно отношение към имигрантите.

В речта си турският президент упрекна Брюксел, че оставя Анкара сама да поеме бремето на бежанците.

Ердоган означи, че са минали 20 години от формалното оповестяване на Турция за претендент за член на Европейски Съюз във финландската столица и прикани да бъде възобновен "духът от Хелзинки ".

Турция подава молба за участие в Европейски Съюз през 1987 година, а договарянията за присъединение стартират през 2005 година

Две години по-късно процесът стопира заради митинги от Кипър поради разделянето на острова и неодобрение в Германия и Франция.

Процесът на либерализация на визовия режим за турски жители, който стартира през 2013 година също не беше приключен, макар че през март 2016 година Анкара и Европейски Съюз подписаха съглашение за прекъсване на имигрантския поток от Турция против "ускоряване на въвеждането на либерализиране на визовия режим ".

Реджеп Ердоган подлага на критика страните в Европейски Съюз за отношението им към турските терзания за националната сигурност.

"От отбраната на терористи, които избягаха от нашата страна, до даването на леговище на членове Фетхуллахската терористична организация, които участваха в преврата от 15 юли, те направиха неща, които са в прорез с духа на съюза ", съобщи Ердоган.

"Видяхме срамни моменти, когато лицата на терористи красяха стените на Европейския парламент ", акцентира Ердоган, визирайки галерия от 2017 година, включваща фотография на водача на ПКК Абдула Йоджалан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР