Свят 1 май - сблъсъци в Париж, без транспорт в

...
Свят 1 май - сблъсъци в Париж, без транспорт в
Коментари Харесай

1 май - сблъсъци в Париж, без транспорт в Гърция

Свят 1 май - конфликти в Париж, без превоз в Гърция С разнообразни прояви по света бе маркиран Международният ден на труда 1 май 2019, 20:13
ренската полиция влезе в конфликти с протестиращи в Париж, които хвърляха камъни, възпламениха дребни пожари и потрошиха коли на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни ограничения. Арестувани са към 165 души.

Във френската столица бяха ситуирани над 7400 служители на реда. Силите на реда подредиха над 580 магазини, заведения за хранене и кафенета по маршута на демонстрацията да останат затворени, както и редица станции на метрото.
Към обичайните първомайски шествия, проведени от синдикатите, се причислиха жълти жилетки, с цел да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон.

Полицията неведнъж употребява сълзотворен газ, с цел да управлява множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас " за главните митинги. Засега не се знае какъв брой души са ранени. Репортери на АП оповестяват за групи хора, облечени в черно и с качулки, които крещят лозунги против полицията. Те се смесваха с други стачкуващи, носещи жълти жилетки или профсъюзни флагове. Някои от протестиращите хвърляха камъни и други предмети по служителите на реда, нападнаха с ритници паркиран микробус на близка улица и потрошиха прозорците му.

Междувременно няколко мирни демонстрации чакаха началото на марша. Френските управляващи предизвестиха, че към демонстрациите в Париж могат да се причислят радикални деятели и още веднъж да избухнат деянията на принуждение, белязали предходните митинги на жълтите жилетки и първомайските демонстрации през последните две години.

В Гърция синдикати проведоха на 1 май стачка, която сковава елементи от транспортната система на страната. Всички фериботи до и от егейските острови останаха в пристанищата. Фериботните връзки би трябвало да бъдат възобновени в четвъртък сутринта. Влаковете в Гърция, оператор на които е ТренОСЕ, също стопираха за един ден.

Метрото в Атина не работи в продължение на няколко часа, а автобусните линии са наранени от 24-часова стачка, оповестява държавната телевизия ЕРТ.

Демонстрациите на синдикатите във връзка Международния ден на труда ще стартират по-късно през днешния ден из цялата страна с искане за по-високо възнаграждение и против високата безработица. С безработица от 18,5% Гърция заема първо място в Европейския съюз по този индикатор.

В Испания трудещи се се събраха през днешния ден за демонстрации в огромните градове на страната с вяра гласът им да бъде чут дни, преди настоящият министър председател Педро Санчес да стартира договаряния с други партии за съставяне на ново държавно управление, съобщи Асошиейтед прес. Водещите испански синдикати оказват напън върху Санчес да анулира трудовите и фискални промени, удобни за бизнеса, които са в действие от ръководството на предходното консервативно държавно управление. Социалистическата партия на Санчес завоюва изборите в неделя, само че има потребност от поддръжката на други политически сили, с цел да може да сформира държавно управление и да приема закони.

В Германия преди първомайските демонстрации в десетки градове най-големите синдикати приканиха гласоподавателите да вземат участие в европейските избори и да се опълчват на национализма и крайнодесния популизъм. Обединението на немските профсъюзи - конфедерация от синдикати с общо близо 6 милиона членове - напомни през днешния ден, че Европейски Съюз е съдействал да се обезпечи мира на континента в продължение на десетилетия и е донесъл обилни изгоди за милиони - от платени отпуски до отбрана при майчинство. Синдикатите приканиха за амбициозни общоевропейски вложения за стимулиране на заетостта и растежа.

В Истанбул полицията е арестувала 127 души по време на днешните първомайски демонстрации, заяви ДПА, като се базира на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Част от тях са били арестувани на площад Таксим в центъра на Истанбул поради непокорство и опозиция на полицията. "Откритите пространства не може да са затворени за хората ", са викали стачкуващите край Таксим. Улиците, водещи към Таксим, бяха затворени за придвижване, а самият площад - блокиран с огромно наличие на силите за сигурност. Тази година обаче, за разлика от предходни, нямаше съществени конфликти.

На 1 май 1977 година 34 души починаха при конфликти на площад Таксим, което придаде на мястото алегорично значение. След това потреблението на площада за всеобщи прояви от синдикатите беше неразрешено за повече от три десетилетия. През 2010 година към 200 хиляди души участваха в първата от 30 години позволена първомайска проява на Таксим, само че митингите там бяха още веднъж неразрешени през 2014 година Синдикални членове и политици, в това число новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, участваха на позволената от държавното управление първомайска демонстрация в истанбулския регион Бакъркьой.



В Русия на днешните първомайски демонстрации бяха арестувани 124 души, заяви неправителствената организация "ОВД-инфо ", представена от Ройтерс. По нейни данни 68 протестиращи са арестувани в Санкт Петербург, където няколкостотин души излязоха на улиците с апели за почтени избори. Някои стачкуващи носеха плакати с надписи: "Петербург срещу (партия) "Единна Русия ". Според съветски медии са били арестувани няколко души, носещи плакати с надпис "Путин не е безконечен ". Сред арестуваните има поддръжници на опозиционера Алексей Навални. Очевидци оповестяват за полицейско принуждение, добави Ройтерс.„

Шествието в Москва, в което съгласно полицията и профсъюзи, са се присъединили над 100 000 души, бе предвождано от кмета на столицата Сергей Собянин, заяви ДПА. Ораторите на Червения площад приканиха за по-високи заплати и повече работни места за младите и старите. Протестите бяха проведени в миг, когато рейтингът на Путин спадна от към 90 до към 60 %. Това, съгласно социолози, се дължи частично на непопулярни ограничения като увеличението на пенсионната възраст и на Данък добавена стойност след пет години на намаление на действителните приходи.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Строим бул. за 20 млн. лева до новия цех на Фолксваген <br>
Строим бул. за 20 млн. лева до новия цех на Фолксваген
 Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на учебно заведение Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на учебно заведение  <br> <strong> Българският папа, </strong> за който не знаем доста <br>
Българският папа, за който не знаем доста
 <br> Как „ Игра на тронове “ за идентичността си <br>
Как „ Игра на тронове “ за идентичността си
Последни  1 май - конфликти в Париж, без превоз в Гърция 1 май - конфликти в Париж, без превоз в Гърция  Ураганен вятър нанесе вреди в Северна България Ураганен вятър нанесе вреди в Северна България  Volkswagen I.D. concept По 3000 евро загуба на всяка е-кола VW I.D.  Знамето на Новото видео на ИД е „ алена лампа “ за България  Владимир Зеленски и брачната половинка му Елена Първата дама на Украйна купила на ниска цена парцел на Черно...  Звезден каст и завладяващ сюжет в новия уеб сериал “VIRAL ” Звезден каст и завладяващ сюжет в новия уеб сериал...  Градовете, където дъждът в никакъв случай не стопира Градовете, където дъждът в никакъв случай не стопира  Корнелия Нинова поведе шествието на Българска социалистическа партия за 1 май Корнелия Нинова поведе шествието на Българска социалистическа партия за 1 май  В сезона на ягодите: по какъв начин да ги съхраняваме за по-дълго време В сезона на ягодите: по какъв начин да ги съхраняваме за по-дълго...  <p><strong>Кралицата на Банкок</strong> - от улицата до върха на света</p> Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света  143 година Априлско въстание: 143 година Априлско въстание: " Такъв народ не може да бъде...  Динко Дерменджиев Отиде си легенда на българския футбол  <p>Защо <strong>хиляди бебета пингвини измират</strong> три следващи години?</p> Защо хиляди бебета пингвини измират три следващи години?  Военни самолети и вертолети прелитат над София Военни самолети и вертолети прелитат над София  <p>Къщата, поради която подаде оставка зам.-шефът на Фонд Земеделие</p> Къщата, поради която подаде оставка зам.-шефът на Фонд...  Буря нанесе вреди в Русенско, през днешния ден мощен вятър в 8 области Буря нанесе вреди в Русенско, през днешния ден мощен вятър в 8...  Лесни предписания със остарял козунак Лесни предписания със остарял козунак  <p>САЩ заплашиха Куба и Русия поради Венецуела</p> Съединени американски щати заплашиха Куба и Русия поради Венецуела  Фейсбук трансформира философията и дизайна си Фейсбук трансформира философията и дизайна си  Два празника означаваме през днешния ден. Именици са... Два празника означаваме през днешния ден. Именици са... Всичко от през днешния ден Виц на деня Като видя някой да си изпива бутилката бира докрай, си споделям: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата незавършена! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Къде в София всяка събота се случва знамение Къде в София всяка събота се случва знамение  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните  Актьорът, който умря 25 пъти на екрана , който на екрана  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Борисов предлага на Франция да помогне за  Лидия Инджова: С корема на Донка несъмнено смъкнах някой различен кг Водещи вести  <p>Къщата, поради която подаде оставка зам.-шефът на Фонд Земеделие</p> Къщата, поради която подаде оставка зам.-шефът на Фонд Земеделие  Знамето на Новото видео на ИД е „ алена лампа “ за България  <p>САЩ заплашиха Куба и Русия поради Венецуела</p> Съединени американски щати упрекнаха Куба и Русия в интервенция във Венецуела  Динко Дерменджиев Отиде си именитият футболист Динко Дерменджиев  Владимир Зеленски и брачната половинка му Елена Съпругата на Зеленски купила апартамент за половината от пазарната му цена  <p><strong>Кралицата на Банкок</strong> - от улицата до върха на света</p> Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света  Два празника означаваме през днешния ден. Именици са... Два празника означаваме през днешния ден. Именици са...  Volkswagen I.D. concept Volkswagen ще губи по 3000 евро на всеки е-автомобил I.D.  Градовете, където дъждът в никакъв случай не стопира Градовете, където дъждът в никакъв случай не стопира  В сезона на ягодите: по какъв начин да ги съхраняваме за по-дълго време В сезона на ягодите: по какъв начин да ги съхраняваме за по-дълго време  143 година Априлско въстание: 143 година Априлско въстание: " Такъв народ не може да бъде обуздан и мачкан "  Звезден каст и завладяващ сюжет в новия уеб сериал “VIRAL ” Звезден каст и завладяващ сюжет в новия уеб сериал “VIRAL ”  Корнелия Нинова поведе шествието на Българска социалистическа партия за 1 май Корнелия Нинова поведе шествието на Българска социалистическа партия за 1 май  <p>Защо <strong>хиляди бебета пингвини измират</strong> три следващи години?</p> Защо хиляди бебета пингвини измират три следващи години?  Военни самолети и вертолети прелитат над София Военни самолети и вертолети прелитат над София  Буря нанесе вреди в Русенско, през днешния ден мощен вятър в 8 области Буря нанесе вреди в Русенско, през днешния ден мощен вятър в 8 области  Лесни предписания със остарял к </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР