Своята 140-годишнина чества днес Варненската регионална библиотека Пенчо Славейков“. По този

...
Своята 140-годишнина чества днес Варненската регионална библиотека Пенчо Славейков“. По този
Коментари Харесай

Варненската библиотека става на 140 години

Своята 140-годишнина празнува днес Варненската районна библиотека „ Пенчо Славейков “. По този мотив се провежда национална дискусионна среща на тематика „ Библиотеката - концепция и действителност “. Тя ще премине в три модула, в които лектори ще бъдат експерти от разнообразни сфери, представители на университетските среди, публицисти, актьори, проектант и блогър, които ще обсъдят сегашното и бъдещето на библиотеките, оповестява Българска телеграфна агенция.

Официалното разкриване на форума, който ще се организира в Галерия „ Графит “ във Варна, е в 10:30 ч. с приветствия от гостите и директорката на институцията Радка Калчева. Първата полемика, отдадена на традицията и действителността в библиотеките, е в 11:30 ч. В нея ще вземат участие доцент доктор Огнян Ковачев от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, доцент доктор Васил Загоров от УниБИТ и журналистката Светлана Вълкова.

„ Библиотеката във времето на изкуствения разсъдък - сред вероятното и невъзможното “ е тематиката на втората среща, която стартира в 13:30 ч.  Лектори са Спаска Тарандова от „ Глобални библиотеки “, Елица Стоилова от уеб страницата „ Умни.бг “ и Христомир Христов от fastbooks.bg.

Фокус на последния диалог е бъдещето на библиотеките, за което своите визии ще показват режисьорът и публицист Петър Денчев, архитектката Дарена Милкова и блогърката Рада Бонева.

Програмата на форума ще приключи с показване на новото издание на Варненската библиотека. Сборникът „ Като да е сън “ е отдаден на писателя Антон Страшимиров и показва както негови творби за родната му Варна, по този начин и материали за него и информация за 60-годишнината му, празнувана в града.

Празничната стратегия на Варненската библиотека ще продължи и на 22 март с артистичен хакатон. В 10:30 ч. младите актьори от студио „ The Graffs “ ще завършат своята работа по изрисуването с графити на читалните зали в главната постройка на институцията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР