Своевременното операционализиране на Капацитета за бързо развръщане на Европейския съюз

...
Своевременното операционализиране на Капацитета за бързо развръщане на Европейския съюз
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Капацитетът за бързо развръщане на ЕС ще издигне на ново ниво способностите на съюза за бърз и адекватен отговор

Своевременното операционализиране на Капацитета за бързо развръщане на Европейския съюз (ЕС) ще издигне на ново равнище качествата на съюза за бърз и съответен отговор.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на съвещанието на Военния комитет на Евросъюза, което се организира на 24 и 25 октомври в Брюксел, Белгия.

В изявлението си адмирал Ефтимов акцентира значимостта от осъществяването на авансово обмисляне на стратегическо равнище и дефиниране на ролята на военния инструмент в границите на интегрирания метод на Европейски Съюз по ръководство на рецесии. Той означи значимостта от провеждането на взаимни учения, което ще способства за повишението на оперативната съгласуемост на формированията. Началникът на защитата акцентира, че е оправдано този инструмент да се употребява най-вече в географски региони, които са в непосредствена непосредственост до Евросъюза, Черно море и Западните Балкани. Той също означи, че Звеното за обмисляне и осъществяване на задачи и интервенции на Европейски Съюз следва да се преглежда като желана конструкция за командване и ръководство на Капацитета му за бързо развръщане. Адмирал Ефтимов сложи акцент върху значимостта на интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина EUFOR Althea, като акцентира приноса на България в нея.

На форума началниците на защитата на страните-членки разискаха настоящи тематики от дневния ред на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Сред тях бяха сформирането и практическото използване на Капацитета за бързо развръщане в отговор на рецесии, подобряването на военната подвижност и настоящото положение на задачите и интервенциите на съюза в разнообразни географски райони. Отделна сесия бе отдадена на стартираната от Европейски Съюз нова военна подготвителна задача за подкрепяне на украинските въоръжени сили.

Участниците разгледаха също провокациите, съпътстващи бъдещото развиване на архитектурата за командване и ръководство на водените от Евросъюза задачи и интервенции. Акцент се сложи върху развиването на Звеното за обмисляне и осъществяване на задачи и интервенции на Европейски Съюз на стратегическо равнище и ролята на военните структури в процеса на тяхното обмисляне и осъществяване. Началниците на защитата подчертаха, че подобряването на военната подвижност и архитектурата за командване и надзор са от основна значимост за гарантирането на успеваемостта на Капацитета за бързо развръщане на съюза. Те означиха, че военната подвижност се трансформира в една от пресечните точки на взаимните старания на Европейски Съюз и НАТО в устрема на двете организации да дават бърз боен отговор. Подчертаха и нуждата от адаптирането на командната конструкция към динамичността на ситуацията по сигурността и усилването на ролята на Военния комитет на Европейски Съюз при взимане на решение за отговор на рецесии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР