Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 14.02.23: В Русия системата Окулус бди над Интернет - Свят

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Норвежката разследваща работа (НИС) е обезпокоена от възходящата мощ на съветските тактически нуклеарни оръжия в Северно море. За първи път от повече от 30 години съветски кораби - както надводни, по този начин и подводни - постоянно извършват задачи в морето с нуклеарни ракети, отбелязва НИС в годишния си отчет. В Осло това се преглежда като последица от забележителното понижаване на стандартния боеприпас на Русия, в това число на запасите й от ракети земя-земя, в подтекста на войната в Украйна. На Русия ще ѝ отнеме едно десетилетие, с цел да попълни запасите си, и до тогава тактическите нуклеарни оръжия ще заемат значимо място в актуалната тактика на Москва за борба със Запада, заключава НИС.

В Русия системата Окулус ускорява наблюдението в мрежата . Тествана от декември, новата съветска система за наблюдаване на интернет проработи през януари. Тя има за задача да проучва изображения и видеоклипове, оповестени в мрежата, с цел да се открие всеки детайл, който опонира на съветското законодателство. Окулус " разпознава изображения и знаци, противозаконни подиуми и дейности и проучва текста в фотоси и видеоклипове ", " автоматизирано открива екстремистки тематики, апели за противозаконни всеобщи действия, самоубийства, наличие подкрепящо опиатите, ЛГБТ агитация и така нататък ", споделя представител на Роскомнадзор пред съветския вестник " Ведомости ". Дотогава наличието се е анализирало " най-вече ръчно ", споделя той. " Средно дневно операторите обработват по 106 изображения и 101 видеоклипа. Според съветските управляващи, системата Окулус ще може да проучва повече от 200 000 изображения дневно (около три секунди на изображение).

Австрия държи на своя неутралитет... и няма да образова украински бойци.
Дебатът завърши. Австрийският министър на защитата Клаудия Танер (от консервативната партия ÖVP) даде да се разбере че Австрия не желае да образова украински бойци в потреблението на танкове Leopard 2. А Австрийската социалдемократическа партия (SPÖ, опозиция) не счита да и възрази. Нейният представител Роберт Лаймер упорства: " Трябва да се отнасяме съществено към правилото на индиферентност. Ние не доставяме оръжия на воюващите страни и би било неуместно да предлагаме образование по оръжейни системи като бойни танкове. " Освен това Австрия би трябвало " да одобри съществено предизвестията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и да взе участие интензивно в договарянията за спокойно решение ", продължава Лаймер.

Защо съветските риболовци не престават да продават тресчица и сайда на Норвегия? През 2022 година 110 000 тона риба на стойност 1,88 милиарда крони (175 млн. евро) са били разтоварени от съветски кораби в норвежки пристанища, оповестява уебсайтът E24, който е имал достъп до данни от норвежкото Министерство на търговията, индустрията и рибарството. Дали това е пропуск в системата за наказания на Европейски Съюз? По-скоро изключение. Украйна към този момент се оплака посредством посолството си в Осло, че съветските риболовци към момента могат да продават рибата си в Норвегия, само че към този момент три норвежки пристанища остават отворени за съветски кораби: Киркенес, Тромсьо и Ботсфьорд.

През януари в Киркенес всеки ден дебаркират приблизително по 20 кораба. Руските кораби разтоварват улова си, зареждат с гориво и ремонтират оборудването си, както всеки различен рибарски транспортен съд. В самата Норвегия обаче се чуват апели това да се промени. " Трябва да затворим тези пристанища. Улесняваме разтоварването на съветска риба, улесняваме продажбата ѝ и съветските олигарси се възползват от това ", съобщи някогашният министър на околната среда и член на Норвежката демократична партия Ола Елвестуен пред онлайн изданието E24. Депутатката е загрижена и за сигурността, защото тези отворени пристанища могат да се трансфорат в сериозен риск. " Не знаем кой е в екипажа на тези кораби ". Рискът от шпионаж е налице.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР