Свободният пазар на ток е манипулиран. Макар да има формално

...
Свободният пазар на ток е манипулиран. Макар да има формално
Коментари Харесай

Свободният пазар на ток е манипулиран

" Свободният пазар на ток е манипулиран. Макар да има официално въведени правила, те не се съблюдават. Върху висшите етажи в управлението на енергетиката се оказва напън в полза на съответни компании. " Това призна на специфична конференция в понеделник Петър Илиев, изпълнителният директор на НЕК, който бе отхвърлен от поста си в края на предходната седмица. Засега неговата промяна не е вписана в Търговския указател. Очаква се това да стане във вторник или сряда. Мястото му ще заеме Иван Йончев, някогашен началник на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от времето на кабинета на Пламен Орешарски. Това е следващата рокада в управлението на енергетиката, която връща на постовете им фрагменти от времето на обединението на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Петър Илиев хвърли тежки обвинявания за напън при търговете за електрическа енергия на сякаш свободната борса. Той твърди, че евтиното електричество от Водноелектрическа централа се изнася в чужбина, а скъпото остава за локалния пазар. Преди към месец той самичък подаде оставка след подозрения за нагласени покупко-продажби и цени, само че тя бе отхвърлена от управата на БЕХ. Миналия петък обаче Илиев бе освободен с сбито известие от управлението на холдинга, без да са посочени претекстове. Самият той сподели, че е разбрал за освобождението си на плажа. След което заявява, че цените на тока и проблемите на пазара заплашват националната сигурност, както и че напън " от горната страна " е имало, въпреки той да не се е поддал на него. Конкретни имена и насоки от кое място идва натискът не бяха обявени.

Вече отстраненият началник на НЕК на процедура потвърди позицията на работодателските организации. От месеци те сигнализират, че по този начин нареченият свободен пазар на ток е мощно килнат и от началото на годината заплащат на процедура най-скъпата електрическа енергия в целия Европейски съюз. Те изпратиха и сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че токът от топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, " Брикел ", " Бобов дол ", както и ТЕЦ  " Марица 3 ", част от които се свързват с енергийния необут Христо Ковачки, се продава на свободния пазар от обвързвания с тях търговец  " Гранд Енерджи дистрибюшън ".  " Наличието на съгласуваност сред притежателите на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар, е концентрация, която основава условия за манипулиране на пазара ", написаха работодателите в сигнала си до Комисия за защита на конкуренцията.

В края на предходната седмица всички огромни работодателски организации сезираха за казуса и Европейската комисия. Засега реакция от българските институции няма.

В последните месеци работодателите на няколко пъти се обявяваха за оставката на Петър Илиев и призоваваха за незабавни промени в електрическата компания, чиито задължения са над 4 милиарда лв.. Сега мястото му ще бъде заето от Иван Йончев, който ръководеше БЕХ в държавното управление на Пламен Орешарски. Това ще бъде следващото разбъркване, откакто досегашният началник на БЕХ Петьо Иванов изненадващо бе сменен от Жаклен Коен, който се свързва с кръговете към Движение за права и свободи.

" Аз съм си същият. Никой не ми е споделил къде съм сбъркал. Не знам за какво съм отхвърлен. Разбрах го на плажа. Предполагам, че решението е взето под напън. Върху мен самия е оказван напън за осъществяване на фиктивни търгове с електрическа енергия от страна на търговци и от по-висшестоящи ", разгласи Илиев, само че отказа да уточни имена. На пряк въпрос единствено посочи, че не му е оказван напън от премиера Борисов.  " Има много компании, както и търговци, които не са привикнали да работят при тези пазарни условия - желаят посредством напън и административни ограничения да се реализират по-ниски цени ", изясни той. " Не съм сигурен дори дали министър председателят е осведомен с всичките тези неща. Защото това, че се заплашва националната сигурност, е доста съществено. Какво става в действителност - че не направляваме нещата. Дори има изявление от търговци, че " ще ви изкупим тока и ще ви продадем и свещите ". Как ви звучи това? ", съобщи Илиев.

СРИВ

Докато някогашният началник на НЕК се хвали с позитивен финансов резултат за компанията, БЕХ изненадващо топи приходите си. За първите шест месеца на годината е регистриран негативен резултат преди налози в размер на 12.4 млн.лв., което е понижение от 171 млн. лева, или минус 107.9% по отношение на първите шест месеца на 2018 година За полугодието е регистрирано понижение на приходите от активността с 26.8 млн. лева, или 24.8% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година Основната причина за слабото показване на БЕХ са понижените доходи от дивиденти и съучастия, демонстрира още докладът. Какви са финансовите резултати на НЕК към полугодието към момента не се знае, тъй като още не са оповестени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР