Свободна Европа нарочи няколко български медии, след които Епицентър, Гласове,

...
Свободна Европа нарочи няколко български медии, след които Епицентър, Гласове,
Коментари Харесай

Свободна Европа нарочи бг медии за търговци на страх, защото защитили Аз съм българче

" Свободна Европа " нарочи няколко български медии, след които " Епицентър ", " Гласове ", " Поглед.инфо ", ПИК и други за " търговци на боязън ". Гневът на медията е провокиран от отбраната на стихотворението " Аз съм българче " на патриарха на българската литература Иван Вазов в посочените медии.

 

Стихотворението „ Аз съм българче “ е спънка за интеграцията на имигрантите " е заглавието в " Гласове ", ядосало медията, финансирана от американското държавно управление.

 

" ПОТРЕСАВАЩО! " Свободна Европа " изиска възбрана на " Аз съм българче! ",  заглавието на коментар на основния редактор на ПИК Недяло Недялков, препечатан от " Поглед.инфо ", също влиза в нарочените от " Свободна Европа " неправилни мнения.

 

Духовете обаче разбуни таман публикация в " Свободна Европа ", в която в материал за неналичието на работна ръка и опцията казусът да се реши с импорт на служащи от чужбина, провокативно е посочено точно " Аз съм българче ", като спънка за интеграцията на задграничните служащи.

 

" Няма по какъв начин децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, в случай че са длъжни да учат „ Аз съм българче “, без на просветителната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им ", се споделя в материал, озаглавен " Демографска рецесия? Мигрантска рецесия? До какво води страхът от загуба на еднаквост ".

 

Както и в днешния материал, още веднъж става дума за боязън. Според " Свободна Европа " тези, които обществено показват мнение, че паметникът на Шипка може да бъде демонтиран, че " Аз съм българче " - забрането, а персоналните данни на български възпитаници - откраднати при покупката на " Школо " от английска компания са просто " търговци на боязън ". 

 

" Това са три изцяло погрешни изказвания, които публично бяха опровергани от българските управляващи през последните седмици, само че това не попречи върху тях да бъдат построени цели дезинформационни акции от група уеб сайтове и политици ", написа " Свободна Европа ". И пита кое ги свързва. Отговор дава специалистът по обработка на данни и учител Никола Тулечки, съгласно който " общото в тези случаи е, че става въпрос за тематики, които провокират мощни страсти - национални знаци, еднаквост и деца. "

 

" По думите му и при трите се експлоатират всеобщи страхове, генерирани от незадоволителна осведоменост, а осведомителният вакуум се запълва от кампанийно издание на сензационни публикации, съдържащи погрешни внушения и откровени неистини ", продължава " Свободна Европа ".

 

Медията дава и мнението на различен специалист:
" Целта на сходни акции е да се намесват в обществения и политическия дискурс, тъй че обществото да се занимава с един неуместни диалози, с които другояче не би се занимавало ", споделя експертът по интернационалните връзки и геополитика Горан Георгиев от " Център за проучване на демокрацията " (ЦИД). "

 

В материала не се пита няма ли феномени от обществения живот, които да подклаждат сходни страхове. Не става дума, да вземем за пример, за метода, по който бе погубен Паметникът на Съветската войска. За последвалите офанзиви към " Альоша ". И несъмнено, не се повдига и тезата, че таман това кара хората да имат вяра във опцията да се посегне на знаци, които смятащите себе си за либерали обичат да подлагат на критика. Играта на хоро пред Народния спектакъл е от тях. Както и ползата към българската носия. Но това е друга тематика.

 

И както е наложително в последно време за някои издания - най-после всичко се свързва с " съветската опасност " (читателити несъмнено си спомнят - Ваня Григорова не беше претендент за кмет на София от Българска социалистическа партия, а напряко - на Путин).

Вина на нарочените уеб сайтове била и това, че превеждали от съветски. Следователно - съмнителни са. Разбира се, тематиката се разисква без доказателства. Дори създателите си връзват гащите със следното мнение на Горан Георгиев:

" Трудно е да се потвърди съответна връзка с Русия и съветските служби. Връзката е по-очевидна, когато погледнем генерално кои са медиите, взели участие интензивно в дезинформационната акция, какво разгласяват и от кое място черпят информация ", споделя още той.

 

Ако се има вяра на такива специалисти, скоро всеки, който развее българския трикольор на Трети март ще бъде разгласен за " прислужник на Путин ". Защото (да си спомним Тагарев) - учебниците би трябвало да се изчистят от обстоятелства, които пораждат благодарност към Русия.

 

Явно, " Свободна Европа " се занимава тъкмо с това.

 

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР