Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче

...
Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче
Коментари Харесай

ООН разтревожена за свободата на пресата по света

Свободата на печата е обект на офанзиви във всяко кътче на света, съобщи във вторник ръководителят на Организация на обединените нации, като осъди похищенията против публицисти и разпространяването на дезинформация, заключи Агенция Франс Прес. В навечерието на Световния ден на свободата на печата в сряда Антониу Гутериш насочи апел към публицистите и медиите по света.

„ Цялата ни независимост зависи от свободата на печата “, сподели той във видеопослание, наричайки я „ основа на демокрацията и справедливостта “ и „ жизненоважна за правата на индивида “.

„ Но във всяко кътче на света свободата на пресата е обект на офанзиви “, добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш не назова имена на затворени публицисти и не хвърли виновността върху страните, само че други оратори акцентираха обособени случаи, като този на американския публицист Еван Гершкович, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж, които той отхвърля.

„ Идвам от страна, Иран, където да си публицист е престъпление… (и) може да те вкарат в пандиза, да те убият, да те изтезават “, споделя Масих Алинеджад, иранско-американски публицист, живеещ в заточение.

По данни на „ Репортери без граници “ през 2022 година при осъществяване на служебните си отговорности са били убити 55 публицисти и четирима медийни служащи.

„ Истината е застрашена от дезинформация и тирада на омразата, които се стремят да размият границите сред обстоятелствата и измислицата, сред науката и конспирацията “, съобщи Гутериш.

Русия не разреши на Съединени американски щати да посети задържания публицист Евън Гершкович
Русия не разреши на Съединени американски щати да посети задържания публицист Евън Гершкович

До отхвърли се стигна след визов спор

Той добави, че публицистите „ постоянно са унизени, сплашвани, арестувани и в пандизите “.

Други показаха сходна угриженост, като ръководителят на ЮНЕСКО, която провежда събитие в Организация на обединените нации в Ню Йорк по този мотив в сряда, също се изрече.

Одри Азуле съобщи, че цифровата ера трансформира целия информативен пейзаж – което прави „ професионалната, свободна и самостоятелна публицистика “ по-необходима от всеки път.

Тя съобщи, че тормозът и заплашването на публицисти са неприемливи.

„ Намираме се на нов кръстопът “, сподели тя. „ Сегашният ни път ни отдалечава от осведомени публични дебати… път към все по-голяма поляризация. “

Издателят на „ Ню Йорк Таймс “ А. Г. Сулцбергер обърна внимание на Гершкович, публицист от „ Уолстрийт Джърнъл “, който беше арестуван в Русия в края на март.

Той „ остава в съветски арест по фиктивни обвинявания и би трябвало да бъде освободен “, съобщи Сулцбергер.

Сулцбергер съобщи, че освен директните репресии заплашват публицистите и свободата на информацията.

„ Интернет също по този начин отприщи лавината от дезинформация, агитация, пандизчийство и кликбейт, която в този момент залива нашата осведомителна екосистема… и форсира спада на публичното доверие “, сподели той.

„ Когато свободната преса ерозира, ерозията на демокрацията съвсем постоянно я следва. “

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл, Агнес Каламард, съобщи, че цензурата е станала по-често срещана.

„ За страдание, цензурата се е трансформирала в позиция по дифолт на доста държавни управления във връзка с контрола върху знанието на техните общества “, сподели Агнес Каламард.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР