Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче

...
Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче
Коментари Харесай

Гутериш: Цензурата в медиите е във възход

Свободата на печата е обект на офанзиви във всяко кътче на света, съобщи през днешния ден ръководителят на Организация на обединените нации, като осъди похищенията против публицисти и разпространяването на дезинформация, съобщи Агенция Франс Прес.


В навечерието на Световния ден на свободата на печата в сряда Антонио Гутериш насочи апел към публицистите и медиите по света.

" Цялата ни независимост зависи от свободата на пресата ", сподели той във видеопослание, наричайки я " основа на демокрацията и справедливостта " и " жизненоважна за правата на индивида ".

" Но във всяко кътче на света свободата на пресата е обект на офанзиви ", добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш не назова имена на затворени публицисти и не хвърли виновността върху страните, само че други оратори акцентираха обособени случаи, като този на американския публицист Еван Гершкович, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж, които той отхвърля.

" Идвам от страна, Иран, където да си публицист е закононарушение... (и) може да те вкарат в пандиза, да те убият, да те изтезават ", сподели Масих Алинеджад, иранско-американски публицист, живеещ в заточение.

По данни на " Репортери без граници " през 2022 година при осъществяване на служебните си отговорности са били убити 55 публицисти и четирима медийни служащи.

" Истината е застрашена от дезинформация и тирада на омразата, които се стремят да размият границите сред обстоятелствата и измислицата, сред науката и конспирацията ", съобщи Гутериш.

Журналистите, добави той, " са рутинно унизени, сплашвани, арестувани и в пандизите ".

Други оратори показаха сходна угриженост, като ръководителят на ЮНЕСКО, която провежда събитие в Организация на обединените нации в Ню Йорк по този мотив на 3 май, също се изрече.

Одри Азуле съобщи, че цифровата ера трансформира целия информативен пейзаж - което прави " професионалната, свободна и самостоятелна публицистика " по-необходима от всеки път.

Тя съобщи, че тормозът и заплашването на публицисти са неприемливи.

" Намираме се на нов кръстопът ", сподели тя. " Сегашният ни път ни отдалечава от осведомени публични диспути... път към все по-голяма поляризация. "

Издателят на " Ню Йорк Таймс " А. Г. Сулцбергер обърна внимание на случая Гершкович, публицист от " Уолстрийт Джърнъл ", който беше арестуван в Русия в края на март.

Той " остава в съветски арест по фиктивни обвинявания и би трябвало да бъде освободен ", съобщи Сулцбергер.

Сулцбергер сподели, че освен директните репресии заплашват публицистите и свободата на информацията.

" Когато свободната преса ерозира, ерозията на демокрацията съвсем постоянно я следва ".

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл, Агнес Каламард, съобщи, че цензурата е укрепила позициите си в международен мащаб.

" За страдание, цензурата се е трансформирала в позиция по дифолт на доста държавни управления във връзка с контрола върху знанието на техните общества ", сподели тя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР