Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава,

...
Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава,
Коментари Харесай

Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава, според проектодоклад на ЕП

Свободата на медиите в множеството страни от Европейски Съюз се утежнява, съобщи през днешния ден евродепутатът Магдалена Адамович (ЕНП) при представянето на проектодоклад пред комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя означи, че този въпрос е обвързван с върховенството на закона и със съществуването на Европейски Съюз. По нейните думи медиите биват превземани от ръководещите партии, прави се обществено инженерство за политически цели, популяризира се дезинформация и език на омразата за завладяване или опазване на властта и това се следи все по-често.

Заплахи за медиите се следят по целия свят, по време на пандемията от Ковид-19 ситуацията в допълнение се утежни. Нарастват случаите на принуждение против публицисти, уточни Адамович.

Евродепутатът Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) съобщи, че е време да се работи с съответни политически решения за свободата на медиите. Тя предложи да има европейски механизъм за наблюдаване на медиите, с ясни индикатори, в случай че е належащо - и законодателни. Йончева настоя за поддръжка за проверяващата публицистика, в това число финансова. По нейните думи има нужда от въвеждане на общ механизъм против монополизацията на медийната благосъстоятелност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР