Свободата на медиите в България е в задънена улица, а

...
Свободата на медиите в България е в задънена улица, а
Коментари Харесай

"Репортери без граници" с 10 предложения за медийната среда в България

" Свободата на медиите в България е в задънена улица, а самостоятелните медии са на ръба на изгубването ", счита Павол Шалай, ръководителят на бюрото за Европейски Съюз и Балканите на " Репортери без граници " (RSF). В сряда интернационалната организация разгласява 10 съответни оферти за възстановяване на медийната независимост в страната, изразяявайки вяра, че тематиката ще влезе в дебатите по време на предизборната акция.

" След като държавното управление отхвърли да направи свободата на пресата собствен приоритет, предложенията ни са ориентирани към всички партии и към българското общество ", написа в мнението, оповестено на страницата на организацията. Става дума за предложенията нас RSF от предходната година за пътна карта за свободата на медиите в България, която държавното управление по този начин и не сътвори, като без отговор остана и предлагането на организацията за основаването на самостоятелна национална комисия за възстановяване на медийната независимост. " Репортери без граници " припомнят, че по този индикатор България заема последното място в Европейски Съюз и показателното за казуса 111-о място от 180-те страни в Световния показател за независимост на медиите.
Неглижираните проблеми
Като образци за неглижирания от ръководещите проблем RSF показва побоя над основния редактор на 168 часа Слави Ангелов, чийто гарант е останал безнаказан, отводът на прокуратурата да проверява полицейското принуждение против журналиста Димитър Кенаров по време на летните митинги и неразследваните смъртни закани против Николай Стайков от Антикорупционния фонд и фамилията му.

Извън физическите закани българските публицисти постоянно са подлагани на правосъден и стопански тормоз, сериозни към държавното управление медии не получават достъп до информация и остават отвън държавното финансиране за реклама, показват ще от RSF. В същото време независимостта на публичните медии се нарушава от политическа интервенция, а някои частни медии се употребяват като бухалки.
За сигурността на публицистите и медиите
RSF приканват да се увеличи сигурността на публицистите и да се форсира преследването на закононарушения против тях по няколко метода:

Чрез повече институционална самостоятелност и отчетност на полицията, прокуратурата и съдилищата Създаване самостоятелен проверяващ орган в полицията за случаи на полицейско принуждение против публицисти Създаване на на система за бързо докладване на принуждение против публицисти в полицията посредством обособена телефонна линия или мобилно приложение Бързото наказание на физически и вербални офанзиви против публицисти обществено и започването на публичен спор за повишение на глобите и дължината на присъдите за принуждение над публицисти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР