Свиват се спестяванията на масовия българин за сметка на увеличаването

...
Свиват се спестяванията на масовия българин за сметка на увеличаването
Коментари Харесай

Агоп Каспарян, Рего: За някои кризата е възможност, но за други невъзможност

 Свиват се спестяванията на всеобщия българин за сметка на увеличението на броя на милионерите у нас. Тенденцията разяснява икономистът Агоп Каспарян - експерт от института " Рего ". Той се базира на статистика на Българска народна банка.

“Депозитите до 1 000 лв. понижават с над 420 000 броя за последните 12 месеца. Вижда се, че се отваря голяма бездна и едно голямо неравноправие сред най-бедните - хората с депозити до 1 000 лева и тези които имат депозити по над 1 милион. " По Българска национална телевизия финансовият анализатор акцентира, че спестяванията на елементарния българин са употребени за покриване на ежедневни потребности:

“Тези 400 000 индивида са изтеглили депозитите си до 1 000лв,за да могат да оцелеят в тази рецесия. " Тревога от задълбочаващата се рецесия, съдържаща се в данните на Българска народна банка, изрази икономистът:

“За огромната част от българите рецесията се отрази отрицателно. Това се вижда и по големия брой на безработните, които се усилват - към 400 000 или 500 000 българи, които нямат работа. В същото време следим и нарастване на цените в България “.

Икономистът уточни, че съгласно статистика на Европейската комисия от преди няколко дни предстоящият напредък на българската стопанска система е много по-малък от планувания напредък на другите страни. Той предвижда, че това ще разтвори още една голяма ножица в общественото неравноправие в страната ни. Каспарян предложи да се вземат съответни стопански ограничения.

" Трябва да има държавна политика, с цел да се предотврати неравенството в България ", означи анализаторът. Финансовият специалист съобщи още, че предложенията на за прогресивно подоходно облагане - богатите да заплащат повече - е част от решението на казуса с неравенството сред небогати и богати българи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР