Свищов. В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 г.

...
Свищов. В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 г.
Коментари Харесай

Велико Търново: Финансисти–абсолвенти от Стопанска академия „Д. А. Ценов”-Свищов дариха 1000 лв. за стипендии на студенти със социална потребност

Свищов. В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 година от компетентност „ Финанси ” в Стопанска академия „ Д. А. Ценов ”-Свищов, който се организира в последния ден на месец юни, абитуриентите от задочна форма на образование направиха подаяние за подкрепяне на студенти със обществена нужда от 1-ви и 2-ри курс на образование. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Дарението бе признато от академична фондация „ Проф. доктор Минко Русенов ” и в съгласие с волята на донора, е ориентирано за стипендии на двама финансисти, сполучливо завършили началните курсове на образование. Студентът-стипендиант от втори курс е от гр. Плевен и страда от детски паралич. Студентът-стипендиант от първи курс е от гр. Свищов, полусирак, който самичък се грижи за фамилията си, като редом учи и работи.
В деня на полагане на държавния изпит по специалността студентите–финансисти в задочна форма обичайно провеждат абсолвентски бал, като тази година взеха решение да пренасочат част на набраните по този мотив средства за благородната идея. Преди да предадат дарението, студентите споделиха, че абсолвентския им бал ще бъде с по-скромно меню и без фойерверки, тъй като желаят средствата да бъдат употребявани за нещо по-смислено. По думите им тази тяхна концепция е предизвикана от дарителския жест на Димитър Ценов, който те считат, че би трябвало да бъде образец за всички идни генерации.
Специалност „ Финанси ” е най-голямата и желана от кандидат-студентите и кандидат-докторантите в Свищов. Нейни ученици са и сегашни министри и ръководители на водещи финансови институции.
Фондация „ Проф. доктор Минко Русенов ” е учредена през март 2017 година в Свищов и носи името на патрона и създател на първата българска академична катедра по финансови науки – катедра „ Финанси и заем ” при СА „ Д. А. Ценов ”. Фондацията е с социална изгода и набира средства за подкрепяне на студенти, докторанти и специализанти, включително за възобновяване на академичната инфраструктура – кабинети и лаборатории за образование по „ Финанси ”. Набраните единствено за една година дарителски средства са над 100 000 лева, като водещи институционални донори са „ Банка Пиреос България ” АД с 47 хиляди лева и застрахователна компания „ БулИнс ” АД с 11 хиляди лева Фондацията е подпомагана и с голям брой персонални дарения от преподаватели и общественици, измежду които по-крупните дарения постъпват от фамилията на патрона на фондацията, проф. доктор Делчо Порязов (ректор на ВФСИ „ Д. А. Ценов в интервала 1972–1974 г.), проф. Андрей Захариев – сегашен началник на катедра „ Финанси и заем ” и ръководител на УС на Фондацията, доцент доктор Стоян Проданов, доцент доктор Пламен Пътев и други
По стратегии на фондацията са отпуснати стипендии на отличници от познавач. „ Финанси ” в размер на 3000 лева на името на „ Банка Пиреос ”, както и на студенти–първокурсници за техния първи студентски празник. Изградена е и научна лаборатория за докторанти–финансисти за 20 хиляди лева, носеща името на банката, максимален донор на фондацията. Подпомогнати са кандидатстудентски рекламни акции на СА „ Д. А. Ценов ” и на познавач. „ Финанси ”. Катедрата и фондацията поддържат уеб страница www.finance1952.com, където се разпространяват университетски начинания и са налични банковите сметки за набиране на дарения. За последната академична година ученици на катедра „ Финанси и заем ” при СА „ Д. А. Ценов ” завоюваха най-престижни национални оценки, включително „ Млад икономист – 2018 ”, „ Студент на годината – 2017 ”, „ Млад инспектор – 2018 ”, както и голям брой стипендии и награди от състезания на дарителски фондове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР