Свищов. В Международния ден на счетоводителя и 525 години след

...
Свищов. В Международния ден на счетоводителя и 525 години след
Коментари Харесай

В Международния ден на счетоводителя, в Стопанска академия „Д. А. Ценов” дискутираха обучението в ОНС „доктор” по икономика

Свищов. В Международния ден на счетоводителя и 525 години след основаването на счетоводната просвета, в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” се организира кръгла маса на тематика „ Съвременни измерения на образованието в просветителна и научна степен „ лекар ” по стопанска система ”. Форумът бе в границите на план „ Възможности за повишение конкурентоспособността на докторската стратегия по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ” на просветителния пазар ”, осъществен от екип на катедра „ Счетоводна отчетност ” и финансиран от държавната дотация за научна активност в Свищовското висше учебно заведение. Сред участниците в кръглата маса бяха ректорът на Академията – доцент доктор Иван Марчевски и зам.-ректорите проф. доктор Марияна Божинова, проф. доктор Георги Иванов и доцент доктор Тодор Кръстевич, зам.-ректорът по научна активност на Великотърновския университет – проф. дин Милко Палангурски, представители на МОН и на Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА), преподаватели от Стопанската академия и от Софийския университет, докторанти.
Модератор на форума бе доцент доктор Диана Ималова – шеф на Центъра по качество на образованието в СА „ Д. А. Ценов ” и член на Постоянна комисия по икономически науки и ръководство при НАОА. При откриването на кръглата маса тя разясни, че форумът е проведен в два панела – проблеми и положителни практики при образованието в Общински народен съвет „ лекар ” по стопанска система. Доц. Ималова акцентира, че в Рейтинговата система Стопанската академия е на второ място по предлагани докторски стратегии, което по думите й е индикатор за умелост и развиване, само че и за нужда от ново познание, целящо възстановяване качеството на образование в Общински народен съвет „ лекар ” и конкурентоспособността на предлагания учебен артикул.
Приветствия към участниците сервираха ректорът доцент Марчевски и проф. доктор Атанас Атанасов – началник на катедра „ Счетоводна отчетност ”. Те подчертаха значимостта на тематиката на форума заради множеството проблеми, които съществуват при образованието в Общински народен съвет „ лекар ” в България и насочиха пожелания за ползотворна полемика, забавни изводи и съответни оферти за повишение конкурентоспособността на образованието в Общински народен съвет „ лекар ” в българските университети.
Сред участниците бе и адв. Калин Костов – учител в Стопанската академия и консултант в екипа на зам.-министъра на образованието и науката, Петър Николов. В отговор на сложени въпроси, юрист Костов показа какви са трендовете и дълготрайната визия на МОН за висшето обучение и за образованието на докторанти по стопанска система.
Идейната идея на плана, по който се организира кръглата маса, показа гл. ас. доктор Радосвета Кръстева – Христова, началник на плановия екип, формиран от четирима доценти и трима докторанти към катедра „ Счетоводна отчетност ”. Тя разясни, че постигнатите резултати са структурирани в четири съществени действия: „ Изследване на профилирана литература, стратегически документи и нормативни актове в региона на образованието в Общински народен съвет „ лекар ”; „ Анализ на образованието по докторски стратегии по счетоводство във висшите учебни заведения в България и задграничните сътрудници на СА „ Д. А. Ценов ”; „ Анализ на интереса и удовлетвореността от образованието в докторската стратегия по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ”; „ Оценка на предлаганата от СА „ Д. А. Ценов ” докторска стратегия по счетоводство ”. По първа активност е оценена и систематизирана информация за наличието, организацията, технологията и методологията на образованието в докторски стратегии в България и в чужбина за мотивиране на проблематичните области, върху които изследователският екип се концентрира в хода на осъществяване на плана. Втората активност е обвързвана с определяне степента на съпоставимост на образователните проекти и стратегии за Общински народен съвет „ лекар ” по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ” с аналогични стратегии на изследваните висши учебни заведения. Изведени са положителни практики. Създаден е информативен масив на тематиките на дисертационните проучвания по счетоводство в другите висши учебни заведения от страната и чужбина през последните 5 година, който да служи като ориентир за актуалността на научните проучвания на докторантите по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ”. По трета активност, посредством разбор на информацията от огромното изследване за откриване интереса на заинтригуваните страни (потенциалните кандидат-докторанти и работодателските организации, партниращи на Стопанската академия) към образованието в Общински народен съвет „ лекар ” по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ” и удовлетвореността им (настоящите докторанти, постдокторанти и партниращите организации, в които работят фрагменти с добита в Стопанската академия Общински народен съвет „ лекар ” по счетоводство) от качеството на образование и добитите компетентности в докторската стратегия, са изведени ограничения за непрестанно повишение на качеството на предлагания учебен артикул в Свищовското висше учебно заведение. Във връзка с четвърта активност, по осъществения план е направена методика за оценка на докторска стратегия по счетоводство в СА „ Д. А. Ценов ”, която може да бъде употребена и за всички други докторски стратегии.
Първият панел, отдаден на проблеми при образованието в Общински народен съвет „ лекар ” по стопанска система, предизвика полемика за нуждата от регламентиране на национално равнище на: образователната документи за докторска програма; опциите за използване на системата за трансфер на заеми и във връзка с Общински народен съвет „ лекар ”; банкет и образование в докторска степен в отдалечена форма. Установените несъгласия в националната нормативна уредба, включително в частта акредитация на докторски стратегии и в подтекста на плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, породиха над 20 съответни оферти до Парламентарната комисия по обучение и просвета при 44-то Народно заседание, както в региона на висшето обучение, по този начин и в региона на развиването на университетския състав.
Важен резултат от дебата в направлението бе обосновката на положителна корекцията в месечния размер на стипендиите за докторанти от досегашните 500 лева на 600 лева, което се регламентира в член 8 (2) на Постановление на Министерски съвет № 90 от 26 май 2000 година за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации. Основа на това предложение е освен реципрочната промяна със 100 лева в размера на минималната работна заплата за интервал от две години, само че и тревожните данни в системата на МОН за понижаване на интереса към третата степен на висше обучение в страната. Паралелно бе дискутиран и стандарта за държавно финансиране на образованието на докторанти в постоянна и задочна форма, който към 2019 година приравнява докторанта на двама студенти от съответната форма, само че не обезпечава нужните запаси за търсеното качество. Форумът удостовери, че повишението на този стандарт с базисна стъпка от 50% ще разреши на висшите учебни заведения и Българска академия на науките по-адекватно да провеждат и финансират Общински народен съвет „ лекар ” както в стадий образование, по този начин и в стадий научни проучвания. Това кореспондира и с казуса за трудово-правния статут на докторантите в постоянна форма на образование, които постоянно съвместяват образованието с кариера в практиката.
Дискусиите във втория панел от кръглата маса засегнаха проблеми за обсега на приема и образованието в степен „ лекар ” по форми и метод на финансиране, включително по контракти с задгранични висши учебни заведения. Участниците дебатираха наличието на самостоятелния образователен проект за периода на докторантурата, провеждането на образование на докторантите в самостоятелна и групова форма, присъединяване на докторантите в научноизследователски планове, научни конгреси и интернационалната им подвижност. Приложимите процедури и профилирани цифрови технологии за попречване и санкциониране на плагиатство в докторските дисертации бе споделено като към този момент десетгодишен положителен опит на СА „ Д. А. Ценов ” с потреблението, посредством лично финансиране, на международния софтуерен водач в тази област – платформата iThenticate®, осигуряваща потвърждаване на достоверността на научната продукция във всички нейни стадии, форми и мащаб на наличие. Обърна се внимание и върху методите за подкрепяне на емпиричните проучвания на докторантите, както и ролята на научния началник, отчетността и оценката посредством заплащане за неговия труд. Множеството открити проблеми породиха и концепцията за създаване и приемане на Кодекс на научната активност, който да преодолее несъгласията в актуалната нормативна уредба и да обособи просветителната и научна степен „ лекар ” в независим регулаторен документ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР