Свищов. Община Свищов е една от малкото, които подаряват кръста

...
Свищов. Община Свищов е една от малкото, които подаряват кръста
Коментари Харесай

Борислав Замфиров, зам.-кмет на Свищов: Общината е една от малкото, които подаряват кръста на Йордановден на този, който го е извадил от водите на реката

Свищов. Община Свищов е една от дребното, които подаряват кръста на Йордановден на този, който го е извадил от водите на реката. На множеството места след привършване на ритуала свещения предмет се връща в църквата, от която е взет, съобщи пред Радио „ Фокус “ – Велико Търново зам.-кметът на Свищов Борислав Замфиров. По думите му това се прави, с цел да може късметлията, който е показал храброст, да бъде здрав през цялата година и да му остане прелестен спомен от този героизъм.
„ Все отново Йордановден е един от огромните християнски празници, който се отбелязва на 6-ти януари. С него се ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Този празник има разнообразни имена – Кърстовден, Водици, Водокръстче, и е наименуван по този начин, тъй като на този ден всеки, който желае да е здрав през годината, се окъпва или най-малко се измива в реката “, описа Борислав Замфиров. Той напомни, че през предходната година кръстът в Свищов бе изваден от локален гражданин, само че в годините обратно това са правили и хора от Плевен, Троян и Русе. „ Има си запалянковци, което за мен е забавно, които, според от часа на мятане на кръста, обикалят няколко общини и се хвърлят за него на разнообразни места. Те, несъмнено, вършат всичко това за здраве “, разяснява още зам.-кметът на Свищов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР