Свищов. Научна дискусия на тема Мениджмънтът – реалност и бъдеще“

...
Свищов. Научна дискусия на тема Мениджмънтът – реалност и бъдеще“
Коментари Харесай

Велико Търново: Половин век чества една от най-старите катедри по управление в България – катедра „Мениджмънт” при Стопанска академия

Свищов. Научна полемика на тематика „ Мениджмънтът – действителност и бъдеще “ провежда във връзка 50-годишнината си една от най-старите катедри по ръководство в България – катедра „ Мениджмънт ” при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, оповестиха от пресцентъра на образователното заведение . Официални посетители при разкриване на форума бяха зам.-ректорът по образователна активност, проф. доктор Марияна Божинова и кметът на Свищов, Генчо Генчев. Сред почелите празника бяха и други заместник-ректори, ръководителят на Общински съвет – Свищов, ръководители на сродни катедри от други висши учебни заведения, преподаватели, докторанти и студенти.
„ Всяка годишнина е мотив за празник. 50-годинината на катедра „ Мениджмънт ” е възраст, извънредно креативна, изпълнена с позитивите на сегашното и устремена към бъдещето ”, сподели доцент доктор Ирена Емилова – учител към катедрата-юбиляр и модератор на форума. С малко слово за активността на катедрата, актуалният й началник доцент доктор Цветан Дилков напомни, че началото е сложено през образователната 1967-1968 година. Със заповед на МНП № 3960 от 6.VIII.1967 година във ВФСИ „ Д. А. Ценов ” се разкрива компетентност „ Научна организация на управленческата активност ”, а от 7.Х.1967 година със заповед № 4945 на МНП се основава катедра „ Управление на националното стопанство ”, която влиза в състава на Счетоводния факултет. „ 50 години е възраст, навяваща съществени размишления както към действителностите на сегашното, по този начин и към провокациите на бъдещето ” – съобщи в словото си доцент Дилков. Той акцентира, че през годините са се променяли наименованието както на катедрата, по този начин и на специалността, сменял се е и преподавателският състав, само че са останали „ ентусиазмът и желанието да бъде катедра, съответна на действителностите ”.
Основоположник и началник на катедра „ Мениджмънт ” от 1967 година до 1969 година е бил доцент кин Иван Дочев. Към сегашния миг катедрата развива две бакалавърски специалности – „ Стопанско ръководство ” и „ Екомениджмънт ” и четири магистърски стратегии – Бизнесадминистрация; Фирмен мениджмънт и контролинг; Мениджмънт на бизнесорганизациите; Управление на човешките запаси. Голяма част от възпитаниците на специалностите доближават до високи управителни постове в държавната администрация, ръководители са на компании и предприятия, одобрени учени, част от които са приети и в чужбина. Обучението в просветителната и научна степен „ лекар ” е по научна компетентност „ Социално ръководство ”. През 50 годишната история на катедрата са подготвени и защитили докторски дисертации десетки български и задгранични докторанти, които сполучливо са се осъществили като научни служащи и настоящи мениджъри на управителни позиции в разнообразни области на практиката.
Публикационната активност на университетския състав на катедра „ Мениджмънт ” е намерила израз в голям брой учебници и образователни принадлежности, монографии, студии, публикации и отчети, изнесени на конгреси с интернационално присъединяване в България и зад граница. Преподаватели от катедрата са привличани като специалисти, съветници, консултанти, членове на научни препоръки. „ Те са търсени и уважавани рецензенти, поради компетентността, ерудицията и оптималната отдаденост на научната и преподавателската активност, и са приети и ценени освен в университетските среди, само че и в практиката ” – акцентира още в словото си доцент Дилков. На участниците в научния конгрес, той пожела ползотворна работа, доста нови хрумвания и духовна мощ за одобряването и развиването на мениджмънта като императив на икономическото развиване.
По мотив достолепния празник на катедра „ Мениджмънт ”, приветствен адрес от ректора доцент доктор Иван Марчевски и одобрение от академичното управление сервира проф. доктор Марияна Божинова. „ Неоспорими са заслугите на катедрата в концептуализирането на водачеството като движеща мощ на динамично разрастващите се социално-икономически процеси в мотивиране ролята на човешкия фактор като пиедестал в обществената интензивност и като поръчител за публичен и икономически прогрес. Катедра „ Мениджмънт ” има несъмнени заслуги във образуването на лидерски качества и съществени професионални умения в своите ученици, доста от които заемат значими управнически позиции в кариерната си реализация. Всичко това дава отражение върху цялостния образ и одобряването на Стопанска академия като влиятелна, научно-изследователска и просветителна институция ” – се споделя в приветствения адрес. Проф. Божинова пожела на катедрения състав здраве, смел научен дух и професионални триумфи.
Празникът на катедрата-юбиляр честити и кметът на Свищов, като връчи почетен плакет и знак „ Алеко Константинов ”. В качеството си на народен представител от 44 Народно събрание гл. ас. доктор Станислава Стоянова – учител към катедра „ Мениджмънт ” приветства домакините и участниците в научната полемика, и връчи приветствен адрес от Милена Дамянова – ръководител на ПК по обучение. Приветствие към катедра „ Мениджмънт ” насочи и доцент доктор Добрин Добрев – началник на сродна катедра от Икономически университет – Варна. Поздравителни адреси и дарове връчиха ръководители и представители на други катедри от Стопанска академия. С приветствията си гостите на честването отдадоха значение на всеотдайния труд и висок професионализъм на катедрения състав, което отрежда на катедрата водещо място измежду останалите сродни академични катедри. Подчертан бе и значителния принос на катедрата в развиването на управническата просвета и основаването на нови управнически парадигми.
След формалното разкриване, научната полемика продължи по авансово оповестените тематични посоки „ Човек и обществена среда ”, „ Лидерство и организационно развиване ”, „ Стратегически мениджмънт ” и „ Екомениджмънт ”. Бяха разисквани проучвания и разработки в региона на актуалния мениджмънт на създатели от разнообразни университети, бизнес организации, докторанти и студенти. Според уредниците на форума, по този метод се основават удобни благоприятни условия за научно развиване в разискваното направление и продължение на научната полемика във времето. Участието на студенти и докторанти спомага за подготовката на самодейни, новаторски и стимулирани експерти, и дава опция за среща с бъдещи работодатели. Проведената научна полемика на тематика „ Мениджмънтът – действителност и бъдеще “ е по Проект 23-2017 към ИНИ, с началник доцент доктор Ирена Емилова. По думите й, научният конгрес обезпечава опция за характеризиране на действителностите и обрисуване на вероятностите в региона на мениджмънта, съчетавайки научните търсения и емпиричните измерения на дефинираната проблематика на правилото на интеграция сред експертен капацитет на научен състав от катедра „ Мениджмънт ”, креативния заряд на докторантите и свежите хрумвания на студентите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР