Свищов е първият освободен български град, а преди 147 години

...
Свищов е първият освободен български град, а преди 147 години
Коментари Харесай

Първият освободен български град: Първото гражданско управление е създадено в Свищов на 27 юни 1877 г.

Свищов е първият освободен български град, а преди 147 години в там е въведено първото административно ръководство на новоосвободените земи, отпред на които е назначен възрожденецът Найден Геров. Малко от сънародниците ни знаят, че канцеларията на свищовското губернаторство е настанена в родната къща на Алеко Константинов, който по това време, въпреки и възпитаник, е бил писар в нея.

Първото гражданско ръководство на новоосвободените български земи е въведено в Свищов. Първият освободен български град. От откритите по-късно краткотрайни съветски ръководства, единствено отпред на свищовското губернаторство е назначен българин - възрожденецът Найден Геров.
Първото гражданско ръководство е основано в Свищов на 27 юни 1877 година За губернатор е назначен Найден Геров, а за вицегубернатор- Драган Цанков, сменен по-късно от Марко Балабанов. Канцеларията на свищовското губернаторство по мемоари на Иван Вазов се обитава в родната къща на Алеко Константинов. Иван Вазов работи като регистратор, а Алеко Константинов като писар на 14 години. Това ръководство съществува от 27 юли 1877 година, до Трети март 1878 година – до подписването на Санстефанския кротичък контракт.
Анатолия Тодорова, организатор Къща- музей „ Алеко Константинов “- Свищов

В архива на Първото българско национално читалище „ Еленка и Кирил Аврамови “ се съхраняват нотни партитури на композитора и диригент на първия български хор Янко Мустаков, който композира песни по текстове на Иван Вазов и Петко Рачев Славейков. Песните мъжкият хор от Свищов изпял при посрещане на император Александър Втори в Търново.
Едно от нещата, които имаме в архива, това са партитурите, по които са пели във Велико Търново при посрещането на съветския император през ноември 1877 година и точно Янко Мустаков прави тези партитури, по стихотворенията на Петко Рачев Славейков и на нашия патриарх Иван Вазов. Военните вестници, които са се издавали от военния щаб, съхраняваме тук – това са „ Восточний листок “ и вестник „ Хъш “, който е издаван в Свищов от Асен Паничков – от неговата печатница. Описват се военните дейности, интернационална политика е най-много, тъй като виждаме, че написа за канцлера.
Веселина Спасова, библиотекар

Близо 350 свищовлии се борят в редовете на българското опълчение. По-известни от тях са Костадин Халачев, който взе участие в боевете при Шипка и Стара Загора и умира като подпоручик по време на Сръбско-българската война, и фармацевтът Харалампи Карастоянов, който преподава химия в Софийския университет, и е кмет на София от 1911 до 1912 година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР