Свищов. Дни на иновациите и интелектуалната собственост се проведоха в

...
Свищов. Дни на иновациите и интелектуалната собственост се проведоха в
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанска академия в Свищов организира дни на иновациите и интелектуалната собственост

Свищов. Дни на нововъведенията и интелектуалната благосъстоятелност се организираха в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, проведени от катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество “ в съдействие с Министерство на културата на Р България, Патентно ведомство на Р България и Мрежа на преподавателите по интелектуална благосъстоятелност в България. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” . Форумът бе част от Научния календар на катедрата и в границите на научноизследователски план №11-2017 „ Изследване въздействието на нововъведенията и интелектуалната благосъстоятелност върху фирмения напредък и използване на резултатите в образователния развой ”. В рамките на двудневния конгрес бяха осъществени три събития – обществена лекция, обучителна школа и кръгла маса, по време на които преподаватели, докторанти, студенти и чиновници в Стопанска академия имаха опция да обогатят своите познания в региона на нововъведенията и интелектуалната благосъстоятелност. Форумът откри доцент доктор Искра Пантелеева – началник на катедрата и на плана, като показа гостуващите специалисти.
Публичната лекция на тематика „ Ролята на интелектуалната благосъстоятелност “ за осъществяване на конкурентни преимущества и фирмен напредък “ бе изнесена от доктор Радислава Косева, ръководител на „ Мрежа на преподавателите по интелектуална благосъстоятелност в България “, която е представител по индустриална благосъстоятелност към Патентното ведомство на Р България и европейски патентен представител към Европейското патентно ведомство. Бяха изяснени основополагащи концептуални постановки по отношение на същността, типовете и многоаспектаната роля на интелектуалната благосъстоятелност за генерирането на благоприятни условия за увеличение пазарните позиции на предприятията, в това число посредством излизане на интернационалния пазар и на пазара с интелектуални артикули. На обществената лекция участваха членове на университетския и неакадемичния състав на висшето учебно заведение, студенти и докторанти.
Обучителната школа с название „ Обекти на интелектуалната благосъстоятелност – същностни аспекти и благоприятни условия за генериране на стопански напредък “ се организира под формата на образование и дискусионни панели в четири посоки. Темите „ Международноправна протекция на обекти на индустриалната благосъстоятелност “, „ Изобретенията и потребните модели в конкурентна среда “ и „ Защита и деяние на маркови права в конкурентна среда ” бяха показани още веднъж от доктор Радислава Косева. Обучител по тематиката „ Авторски права върху научни творби, в това число в Интернет среда ” бе Катерина Пашова, държавен специалист в Дирекция „ Авторско право и сродните му права “ към Министерство на културата. В обучителната школа се включиха над 130 преподаватели, студенти, докторанти, чиновници и преподавател. Студентската общественост бе показана от учащи се в специалностите „ Индустриален бизнес и предприемачество ”, „ Индустриална бизнес стопанска система ”, „ Финанси ”, „ Бизнес информатика ”, „ Маркетинг ”, „ Стопански и финансов надзор ”, „ Стопанско ръководство ”, „ Аграрна стопанска система ”, „ Застраховане и обществено дело ”, „ Икономика на туризма ”, „ Счетоводство и надзор ”, студенти от магистърска стратегия „ Валутен, митнически и данъчен надзор ”.
Заключително събитие на форума бе кръглата маса на тематика „ Използване опциите на нововъведенията и интелектуалната благосъстоятелност за повишение на фирмения напредък “. Дискусионната ос бе „ Състояние – Проблеми – Възможности – Ефекти ”. На събитието участваха преподаватели и студенти, интензивно присъединяване в полемиката взеха Радислава Коева и Катерина Пашова. Формулирани бях голям брой проблеми, илюстрирани с съответни образци от практиката. Поставиха се въпроси, свързани с финансирането на иновационните действия и придобиването на протекция върху съответните резултати, с мотивирането на иноваторите и опциите за използване на системи за генериране на хрумвания в предприятията, със средата за изобретателска и патентна интензивност, и други Достигна се до заключението, че единствено с напъните на всички участници в иновационната система може да се осъществят промени и положителни резултати, свързани с по-висока конкурентна дарба на предприятията и видим стопански напредък в среда, в която притежаването на интелектуални активи и оперирането с тях носи многопосочни изгоди, освен за бизнеса.
При закриване на двудневния конгрес, отдаден на нововъведенията и интелектуалната благосъстоятелност, доцент Пантелеева благодари за дейното подпомагане и предоставената информация от участвалите специалисти, и пожела продължение на съдействието с участвалите институции за бъдещи взаимни начинания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР