Свищов. 33-ти пехотен Свищовски полк е създаден на 1 януари

...
Свищов. 33-ти пехотен Свищовски полк е създаден на 1 януари
Коментари Харесай

Анатолия Тодорова, Исторически музей – Свищов: 33-ти пехотен Свищовски полк е създаден на 1 януари 1904 година от състава на Девети пехотен резервен полк

Свищов. 33-ти пехотен Свищовски полк е основан на 1 януари 1904 година от състава на Девети пехотен авариен полк. Това сподели за Радио „ Фокус ” – Велико Търново Анатолия Тодорова, организатор в Исторически музей – Свищов, във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска. Тя напомни, че с декрет на княз Фердинанд Девети пехотен авариен полк се преименува на 33-ти пехотен Свищовски полк. Първи пълководец е полковник Иван Златанов. Полкът взима присъединяване в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международната война – от 1912 до 1945 година. Той е включен в състава на Втора бригада на новосформирана Девета пехотна плевенска дивизия. От 33-ти Свищовски полк и 34-ти, които са двата полка от тази Втора бригада, се образуват и други полкове – 54-ти Пехотен полк, който се образува на 17 септември 1912 година и също взема присъединяване в Балканската война. През Балканската война 33-ти пехотен Свищовски полк взема присъединяване в обсадата на Одринската цитадела. Отделно от това се бори и при село Кемал.
„ В този пердах полкът получава „ бойното си кръщение ”, в случай че по този начин може да се каже. Противникът имал числено предимство, пехота и артилерия. Според сведения против полка настъпват пет пехотни полка, поддържани от четири батареи. Свищовци, с помощта на храбростта и показаното им успокоение и геройство, отстояват твърдо на напора на съперника. В този пердах те покриват със популярност и чест името си. Също по този начин изпълват с наслада сърцата на своите близки и родственици, които са от градовете и селата на Свищовска и Никополска околии. На този ден е кръщелния ден на полка. Тогава се взема решение на този ден да е бойният му празник ”, уточни Анатолия Тодорова. Тя добави, че по време на Междусъюзническата война, 1913 година, полкът съумява да завземе прохода „ Св. Никола “, върховете „ Ощра “ и „ Копатник “. Той води война в състава на Самоковския отряд. Командир на полка, както и в Балканската война, е Емануил Чакъров. В тази война, като част от състава на Самоковския отряд, 33-ти Пехотен Свищовски полк взема присъединяване в освобождението на Мехомия, сегашен Разлог.
През Първата международна война пълководец на полка е полковник Константин Попов. Полкът е част от втора бригада на Девета Пехотна плевенска дивизия. Първоначално боевете са на Западния фронт. Най-големите борби са боят при Черни връх, боят за Модра стена, боевете за Ниш, боят за връх Магашка чука. След това продължава присъединяване на полка на Южния и Солунски фронт, като две са основните борби – на Дойранския фронт и на Битолския фронт. На Битолския фронт Четвърта Пехотна тайфа взема присъединяване в борбата при Каймак-Чалан. Следват боевете при Кенали, завоя на река Черна и Дойранската епопея, като покрива името си със популярност. От Дойранската епопея известна е борбата при връх „ Дуб “ на 18 септември. Там полкът дава доста жертви. След Първата международна война 33-ти Свищовски полк е демобилизиран. След това на 1 юли 1937 година Втори пехотен Искърски полк се преименува на 33-ти Пехотен Свищовски полк и той към този момент носи неговото име, до момента в който съществува полкът до 50-те години. През Втората международна война, 1944 година, полкът взе участие в боевете на западната граница – боят при Царево село, боевете при Щип – на връх Голак и връх Корица, а след това към този момент е върнат в България. През 50-те години Полкът е разформирован.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР