Свиленград стана член на Мрежата В40 - Мрежа на балканските

...
Свиленград стана член на Мрежата В40 - Мрежа на балканските
Коментари Харесай

Свиленград в Мрежата В40

Свиленград стана член на Мрежата В40 - Мрежа на балканските градове (В40 Balkan Cities Network), оповестяват от общината.

Организацията е основана през ноември 2021 година в Истанбул с присъединяване на 25 общини от 11 страни, представляващи 55 млн. жители. Амбицията е да обхване най-малко 100 градове от Балканите, които споделят обща визия за европейско бъдеще и възстановяване на съдействието.

От България в Мрежата В40 вземат участие София, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Димитровград и други

С включването на Свиленград кметът арх. Анастас Карчев заявява уговорката на общината да работи по декларираните общи полезности за районно съдействие и непоклатимост. Основен акцент се слага върху „ зелената промяна “, нововъведенията и „ интелигентните градове “, туризма, равноправното партньорство сред градовете и приобщаване на локалните общности.

Дейностите на Мрежата B40 се реализират от работни групи по основополагащите тематики и цели: Местни дейности за климата; Местна народна власт и миграция; Интелигентни градове и цифрова трансформация; Местно икономическо съдействие.

Председателството на организацията е на ротационен принцип, а непрекъснатият секретариат е в кметството на Истанбул. В края на август там се срещнаха представители на членуващите градове, измежду които и младежи от Свиленград. Те участваха в 5-дневна младежка работна среща за опознаване и разискване на настоящи тематики като запазване на околната среда, климатични промени, стабилно развиване, архитектура и зелено строителство в градовете и други

„ При посрещането ни кметът на Истанбул означи, че е значимо да се предизвикват и образоват будните младежи, които след десетина години ще са тези дейни жители, на които ще се разчита да ръководят развиването на обществото и да вземат решение настоящите проблеми ”, разяснява Венета Станкова, младши проектант в свиленградската администрация, която взе участие в работната група дружно с Костадин Костадинов, специалист по планове в общината, Полина Иванова - преподавател и ученичката Христиана Ставрева.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР