Свикването на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна е

...
Свикването на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна е
Коментари Харесай

Опозицията не може да се разбере помежду си за извънредна сесия на Общинския съвет във Варна

 Свикването на изключителна сесия на Общинския съвет във Варна е пред неуспех поради недоразумение сред опозиционните партии. За насрочването на съвещание упорстват от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Демократична България ", които обаче не могат да се уточнят между тях чия подписка да поддържат. Трите групи имат общо 16 представители в локалния парламент. За да бъде свикана изключителна сесия, настояването би трябвало да бъде подкрепено от най-малко 17 съветници, оповестява Дарик. 

Първи за свикването на изключителна сесия се оповестиха от партия " Възраждане ". По време на изключителното състояние те желаеха локалният парламент да се събере, с цел да разиска ограничения за подкрепяне на локалния бизнес. Подписката обаче не събра нужната поддръжка.  

Следващото искане за изключителна сесия беше декларирано от " Демократична България " малко след края на изключителното състояние в средата на май. Техните претекстове бяха свързани със замърсяването на Варненското езеро поради спукания водопровод. От " Възраждане " и Българска социалистическа партия обаче не са разбрали за подписката, тъй като от " Демократична България " не са се свързали с тях. 

Българска социалистическа партия беше идната партия, която разгласи, че започва подписка. Пред Дарик Цончо Ганев изясни, че неговите сътрудници от групата на " Възраждане " първи са я подкрепили. Миналата седмица обаче с изненада разбрали, че съветници на социалистическата партия са бламирали личната си самодейност. 

" Тук към този момент идва парадоксът. Българска социалистическа партия инициира подписка, кани ни да се разпишем и ние бяхме първите, които се разписахме. После излезе информация, че всички съветници на Българска социалистическа партия без Димитър Чутурков са се отказали и са бламирали настояването на БСП за привикване на изключителна сесия. Това поражда доста въпроси, само че те са си за вътрешно разискване в Българска социалистическа партия. За мен събирането на тези подписи е било един рекламен миг. Оказва се, че това е цялостна насмешка ", разяснява Цончо Ганев. 

От " Демократична България " също са подписали подписката на Българска социалистическа партия, която самите  социалисти не са подкрепили, съобщи Стела Николова. 

" Колегите от Българска социалистическа партия не харесали нашата подписка, тъй като била на бланка на " Демократична България ". Много скърбя, че не им харесва бланката, само че в последна сметка " Демократична България " първа предлага изключителна сесия по тематиката за замърсяването на Варненското езеро. Мисля, че не е най-важното под коя бланка ще се подпишеш, а е значима тематиката. Подкрепили сме тяхната подписка за актуализация на бюджета, само че те оповестиха още една подписка за изключителна сесия поради наводненията след проливните дъждове. Извънредните подписки и изключителните сесии, които желаеме, станаха прекалено много. Въпросът е, че нито една подписка не стига до дъно. Проблемите във Варна са извънредно доста и може да желаеме изключителна сесия всяка седмица, само че въпросът е, че дори постоянна няма ", изясни пред Дарик Стела Николова. 

По думите на представителя на групата на Българска социалистическа партия в Общинския съвет Мария Тодорова подписката на социалистите е стартирала на 17 юни. Въпросите, които те упорстват да бъдат разисквани, са свързани със замърсяването на Варненското езеро, осъществяването на бюджета и положението на градската инфраструктура след проливните дъждове. 

" Няма по какъв начин да желаеме сесия, а пък да не я желаеме. Подписката (до края на предходната работна седмица – б.ред.) е подписана от 7 членове на групата на Българска социалистическа партия. Единият от сътрудниците не се е подписал заради механически аргументи. Колеги от опозицията още не са върнали информация дали ще поддържат подписката ", сподели пред Дарик Мария Тодорова.  

От началото на годината Общинският съвет във Варна е заседавал единствено два пъти, като последната сесия беше в средата на месец април.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР