Свикването на два отделни съвета по сигурност е много лош

...
Свикването на два отделни съвета по сигурност е много лош
Коментари Харесай

Много лош сигнал е свикването на два съвета по сигурност

Свикването на два обособени съвета по сигурност е доста неприятен сигнал. Това е ескалация на напрежението и опълчването на институциите през последните месеци. Това разяснява пред БНР Димо Гяуров, някогашен шеф на Националната разследваща работа.

“Това е симптом на уязвимост и на болно его. На всички е ясно, че това беше един никакъв формат, без значение, че неговият консултант (Димитър Стоянов) изложи едни безусловно наивни причини ”.

Гяуров изясни, че в закона за КСНС президентът е упоменат единствено в член 6 и там категорично е декларирано, че той има право да изиска и да получи информация

Формат “консултативна среща ” там не е упоменат, а целият закон е построен към Съвета за сиугност към Министерския съвет и категорично е несъмнено, че системата за национална сигурност се управлява от изпълнителната власт в лицето на кабинета.

“Президентът би могъл единствено да предложения на кафе и да помоли представителите на изпълнителната власт да благоволят да го уважат. Вчера научих, не знам до каква степен е правдиво, че в действителност не е имало писмена покана а тази среща. Те са един тип призовани на тази среща. Аз в случай че бях министър, нямаше да отида ”.

Гяуров дефинира като смешни причините, че КСНС е щял да стане сцена за политически речи или пък за теч на информация.

“Президентът Радев и господин Стоянов не могат да заемат позиция на пазители на класифицирана информация ”, разяснява той.

Имам възприятието, че президентът си мисли, че не може да овладее обстановката

“Спомням си едни доста спешни препоръки преди 15-20 години. Именно от президента зависи да овладее срещата, с цел да бъде резултатна и един сходен съвет да остане с положитлни последствия във времето. Съвсем естествено е службите да се снишават в обстановка на политически престрелки и напрежение ”, уточни още Димо Гяуров.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР